Over exact een week zal Robin Hendrix opnieuw grenzen proberen verleggen. Vorige maand deed hij dat al door voor het eerste een wedstrijd over 21 kilometer af te leggen. Zondag zoekt hij in Rotterdam de dubbele afstand op. Met ambitie welteverstaan. Hendrix putte veel vertrouwen uit zijn geleverde trainingsarbeid en zal starten aan een tempo richting 2u08:30.
Door alle belangstelling voor het EK in Brussel-Leuven zouden we bijna durven vergeten dat er volgende week ook in Rotterdam een marathon op de agenda staat. Eéntje die we best in de gaten houden, want ondanks het forfait van Bashir Abdi blijft er nog altijd een Belg overeind die wil scoren. Robin Hendrix koos voor zijn marathondebuut voor de Nederlandse havenstad.
Een vraag waar we bijna niet onderuit kunnen: Heb je geen spijt dat je voor ‘De Mooiste’ hebt gekozen en daardoor het EK in eigen land mist? “Tot een zeker moment zag ik mijzelf in Brussel-Leuven de 10 kilometer of de halve marathon lopen”, vertelt Hendrix. “Ondertussen ligt de focus zo hard op Rotterdam en probeer ik vooral veel goesting te creëren richting dit doel. Van al de rest probeer ik mij wat af te sluiten”, geeft hij toe.
Overstap naar het wegcircuit
Het vizier van de vice-Belgisch kampioen halve marathon staat dus volledig afgesteld op zijn nieuwe afstand, de marathon. De gretigheid en zin om dit onbekend terrein te verkennen is absoluut aanwezig. De voorbije maanden kreeg Hendrix met PR’s op de 10 kilometer en halve marathon de bevestiging dat het wegcircuit voor hem is weggelegd.
“Op de 5.000m op de piste was ik echt uitgekeken. Op de 10.000m is een selectie voor kampioenschappen afdwingen dan weer bijna niet doenbaar. Als 30-jarige atleet zag ik dus vooral kansen op de marathon. Er is de voorbije maanden een heel nieuwe wereld voor mij opengegaan. Ik heb mij rot geamuseerd tijdens mijn 10 kilometer in Valencia en de Runners’ lab Halve Marathon in Gentbrugge. Ik heb echt weer de zin en het plezier teruggevonden.”

Zwaarste marathontrainingen
Dat plezier vertaalde zich in marathontrainingen die naar eigen zeggen best indrukwekkend waren. Hoewel zijn weekvolume nog niet dat adjectief krijgt, mikt hij meteen op een sneller opener.
“Vooraf had ik schrik van wat met te wachten stond, want het zijn toch andere type trainingen dan voor een 5.000m. De laatste weken verliepen echter heel vlot en ik heb mezelf daarmee verbaasd. Wat ik op training liet zijn was redelijk indrukwekkend”, vertelt de OEH-atleet.
“Mijn zwaarste week telde 160 kilometer. We hebben daarin wat voorzichtigheid ingebouwd omdat ik dit niet gewend ben. We wilden absoluut geen stappen overslaan en de kans op blessures vergroten, dus naar de toekomst toe heb ik zeker nog progressiemarge. Maar zowel mijn trainer als ikzelf hebben er vertrouwen in dat ik nu al richting 2u08’30 kan gaan, mits het weer en het haaswerk meevalt. Als dat lukt, ben ik meteen ook verzekerd van mijn contract bij Defensie.”

Snelste debuuttijd
Het snelste marathondebuut van een Belg staat voorlopig met 2u09’31 op naam van Michael Somers. Als Hendrix in zijn plannetje slaagt, dan tekent hij voor het sterkste debuut ooit in ons land.
“Alles voorbij de 30 kilometer wordt onbekend terrein, dus ik weet niet wat ik dan ga voelen. Het zal sowieso zwaar worden, maar tegelijk ook speciaal. Ik ga voor sneller, maar als het 2u09 of 2u10 wordt, dan blijft dat een mooi debuut en mag ik content zijn.”
Nieuwe trainer
Die trainer waar Hendrix het zonet ook over had, dat is niet langer Tim Moriau. Hendrix stapte enkele maanden geleden over naar Kurt Lobbestael, een coach die vooral zijn strepen verdiende in het wielrennen en triatlon. Toch lijkt de wisselwerking tussen de twee goed te verlopen.
“Ik ken Kurt al langer en wist dat zijn focus op lange duursporten lag. Weliswaar in andere sporten, maar een marathon past wel in dat plaatje”, zo ligt Hendrix zijn keuze toe. “Hij werkt op een gelijkaardige manier als Tim en kwam met een gedetailleerd trainingsplan af waarin ik mij meteen kon vinden. Hij is ook een heel rustig persoon, wat mij eveneens zint. Ik zie hem nu minimaal één keer per week en op mijn intensieve trainingen vergezelt hij me steeds op de fiets.”

De twee hebben ook al vooruitgekeken en verdere doelen uitgekozen. Het WK in Tokio lijkt niet haalbaar en dus wordt er naar Valencia gekeken.
“De rechtstreekse limiet van 2u06:30 voor Tokio is nog niet haalbaar. Ook op de world ranking reken ik niet, dus ik heb andere doelen uitgekozen. Als het WK halve marathon doorgaat, wil ik daar zeker voor gaan om dan te pieken op de marathon van Valencia. Misschien kan ik daar wel al richting 2u06 gaan. Mijn grote doel is LA 2028 om mijn olympisch avontuur af te maken”, besluit hij.