Na het beste seizoen uit zijn carrière breekt voor Isaac Kimeli een nieuw hoofdstuk aan. De 30-jarige afstandsspecialist gaat na een jarenlange samenwerking namelijk uit elkaar met trainer Tim Moriau. Kimeli past na een kort veldloopseizoen – met het BK in Hulshout en mits kwalificatie ook het EK – voor het indoorcircuit om zich voor te bereiden op een aantal wegwedstrijden. Zo wil hij zich plaatsen voor het EK in Leuven en de basis leggen voor een marathondebuut in het najaar van 2025.
Twee keer sub-13’ op de 5.000m, 27’07”97 op de 10.000m en achtste op de Olympische Spelen: dat 2024 een grand cru-jaar was voor Isaac Kimeli is een understatement. Hij zette zijn persoonlijke records op scherp en behaalde zijn beste resultaat ooit op een mondiaal kampioenschap: “Ik ben heel tevreden. Het seizoen begon al goed met dat PR op de 10.000m en het vervolg in Stockholm was fantastisch.” Kimeli klokte in Zweden 12’56”53 op de 5.000m en sloopte daarmee voor het eerst de 13-minutenbarrière.
“Het EK werd daarna een kleine teleurstelling, maar ik heb de knop snel omgedraaid en alle focus naar de Olympische Spelen verlegd.” Met succes, zo bewijst zijn olympisch diploma. “Na Parijs heb ik ook nog een heel mooi seizoenseinde gehad,” vult Kimeli aan. “Ik stond met persoonlijke records over 2.000m en 3.000m op het podium in Zürich en Zagreb, waarna ik op de Memorial Van Damme opnieuw onder de 13 minutengrens ben gedoken.”
De marathon roept, maar eerst nog een laatste pisteseizoen
Naast het EK veldlopen en de European Running Championships in Leuven staan er de komende maanden ook twee indoorkampioenschappen op de kalender. Een ware hel voor afstandslopers met keuzestress, maar Kimeli heeft zijn plannetje goed op tijd klaar. “Mijn eerste focus is het BK veldlopen dit weekend en daarna hopelijk het EK in Antalya. In het voorjaar sla ik het indoorseizoen over, want ik wil de straat gaan ontdekken. Door in Valencia de 10km en in Sevilla de halve marathon te lopen, probeer ik mij te plaatsen voor het EK in eigen land. Wie weet kan ik het Europees record op de 10km breken.” Dat behoort momenteel toe aan Fransman Jimmy Gressier en staat op 27’07”, exact dezelfde tijd als Kimeli’s snelste chrono ooit op de 10.000m.
De kennismaking met de weg staat in het teken van een marathondebuut later op het jaar, waarschijnlijk in Valencia eind 2025. Maar voor een afscheid van het rode ovaal is het nog te vroeg: “Ik wil geen spijt krijgen omdat ik te vroeg ben gestopt met de piste. Ik heb het gevoel dat er meer in zit en ik wil nog één keer alles uit de kast halen. Momenteel sta ik tweede op de Belgische ranglijsten van de 5.000m en de 10.000m. Zeker op de 5.000m denk ik dat ik ertoe in staat moet zijn het Belgisch record (12’49”71) te verbeteren. Op de Memorial liep ik 12’58”16 terwijl ik enkele dagen voordien nog ziek in mijn bed lag. Voor ik naar de marathon ga, wil ik Mourhit van de tabellen lopen zodat het bewijs er is dat het ook zonder doping kan.”
Op zoek naar een nieuwe trainer
Voor dat volgende hoofdstuk in zijn carrière zal Kimeli het over een andere boeg gooien. De 30-jarige atleet ontwikkelde zich zo’n twaalf jaar lang onder de vleugels van Tim Moriau, maar gaat nu op zoek naar een nieuwe trainer. Moriau ging afgelopen zomer aan de slag bij Club Brugge en kan zijn voormalige poulain niet langer de intensieve begeleiding bieden die hij zoekt. Kimeli betreurt het einde van de samenwerking, maar toont ook begrip en gaat akkoord met de nood aan een nieuwe wind: “Het is jammer, want ik heb Tim ooit beloofd dat ik altijd bij hem zou blijven. Maar we hebben samen een prachtig parcours afgelegd en ik begrijp volledig dat hij als jonge vader zijn vrije tijd aan zijn kinderen wil besteden. Ik heb iemand nodig die aanwezig is op de training om bij te sturen of lactaattesten af te nemen.” Met wie Kimeli de komende jaren in zee zal gaan, staat nog niet vast: “Ik wil iemand die meedenkt met mijn plan om nog één jaar op de piste te lopen. Maar de volle focus ligt nu op het veldloopseizoen, daarna kijk ik verder. ”
Felbevochten Belgisch kampioenschap
Voor aankomend weekend verwacht de vijfvoudige Belgische kampioen flinke tegenstand. “Ik vind het moeilijk om in te schatten waar ik sta. Mijn zomerseizoen liep door tot 13 september, waardoor de voorbereidingstijd vrij kort is geweest. Ik heb hier in Kenia (waar Kimeli van 1 oktober tot 14 november op hoogtestage was; red.) samen getraind met John Heymans. Ik denk dat hij toch al wat verder staat dan mij, maar de wedstrijd moet gelopen worden en de voorbije weken gingen heel goed. Met Robin Hendrix, Guillaume Grimard, Nicolaï Saké en Marco Vanderpoorten zijn er genoeg kandidaten om naar het EK te gaan. We gaan het elkaar moeilijk maken.”
In Antalya kunnen milde temperaturen en een snel parcours verwacht worden. Perfect op maat van Kimeli? “Ik moet eerst en vooral zorgen dat ik me kan plaatsen. Als de vorm top is, kan ik op een EK veldlopen normaal meedoen voor de medailles en het parcours ligt mij inderdaad beter dan dat van Brussel. Het BK wordt de perfecte test om te zien hoe hoog ik daar eventueel zou kunnen mikken.”
Zolang Isaac Kimeli maar niet voor Stijn Fincioen kiest. Want dat wordt een ramp !