Eén week na het losbarsten van de EnergyVision CrossCup in Berlare zijn we alweer toe aan de tweede manche. De Belgische veldlopers trekken dit weekend naar Roeselare, waar ze heel wat Nederlandse en Britse concurrenten tegenover zich zullen krijgen. Door het milde weer van de voorbije dagen wordt een droog en snel parcours verwacht.

Aankomende zondag tuft de EnergyVision CrossCup-trein het station van Roeselare binnen. Bij velen roept Schiervelde herinneringen op aan moddergevechten en ploeterpartijen, maar voor deze editie zal het parcours er na een aantal droge dagen normaal gesproken een stuk minder zwaar bij liggen. Op zaterdagochtend viel er weliswaar nog wat regen. Aan de startlijn treffen we heel wat mooie Belgische namen die het opnemen tegen internationale tegenstand. Dat is volgens organisator Jos Van Roy te wijten aan de goede reputatie van de EnergyVision CrossCup in het buitenland:

“Groot-Brittannië vaardigt een selectie af en Nederland gebruikt Roeselare als selectiewedstrijd voor het EK.” Naast automatische selecties voor toppers selecteren de Nederlanders namelijk ook de eerste noorderbuur in twee hoog aangeschreven competities. Eén daarvan is de EnergyVision CrossCup in Roeselare. “De Britse en Nederlandse keuzes voor Roeselare zijn een blijk van vertrouwen en waardering voor de kwaliteit van onze organisaties”, aldus Van Roy.

In de lange cross bij de heren trekt Robin Hendrix voor het eerst dit seizoen zijn cross-spikes aan. De bronzen medaillewinnaar van het EK in Brussel zal stevige concurrentie krijgen van Ruben Querinjean en Guillaume Grimard. Zij leidden hun teams vorige week nog naar de eerste en de derde plaats tijdens de EnergyVision CrossCup Relays. Ook Robbe Camphens, Tim Van de Velde, Yorick Van de Kerkhove en Marco Vanderpoorten maakten indruk in Berlare. Die eerste moest met zijn splittijd slechts vier seconden toestaan op winnaar Querinjean. Bij de buitenlanders zijn Robin Van Riel, Lucas Nieuweboer en Stan Schipperen de grootste kanshebbers om eerste Nederlander te worden en zo hun plaats in de selectie voor Antalya te verdienen. De Brit Jack Millar werd vorig jaar vierde op de EnergyVision CrossCup van Diest.

Foto: Peter Wagemans

Langs vrouwelijke kant staat er met Chloé Herbiet een blinkende naam op de affiche. De Belgisch kampioene op de lange cross kiest na een zomer vol blessurezorgen voor plezier in het veld. De slotloopster van het winnende team in Berlare – Eline Dalemans – zal stevig tegenwerk bieden. Roxane Cleppe klokte daar vanuit de achtergrond trouwens de derde splittijd van het hele pak. Zij maakte een steile opmars op de weg en hoopt die progressie nu ook in het veld te tonen. Met Julie Voet, Sofie Van Accom, Victoria Warpy, Amélie Bihain en Jenka Wittevrongel oogt de startlijst sterk in de breedte. Vanuit internationale hoek wordt het onder meer uitkijken naar Jessica Gibbon, de Britse die vorig jaar in Diest wist te winnen. Ook de Nederlandse afvaardiging mag er wezen, want Jasmijn Lau, Veerle Bakker en Silke Jonkman zullen in hun zoektocht naar een oranje EK-outfit ongetwijfeld mee doen voor de zege.

Jasmijn Lau en Jessica Gibbon tijdens de EnergyVision CrossCup in Diest, februari 2024 – Foto: Jolien De Bock

Op de korte cross is Ziad Audah de te kloppen man. De eindwinnaar van de vorige editie van de EnergyVision Crosscup moet wel zien af te rekenen met concurrenten als Maxime Delvoie en Ward Leunckens. Ook bij de vrouwen is de regerende EnergyVision CrossCup-kampioene van de partij. Charlotte Van Hese kijkt onder andere Mariska Parewyck, Lana Ryckaert, Laura Schadron en Sophie Laloux in de ogen, net als Nel Vanopstal – die in Berlare indruk maakte en als startloopster de snelste van het pak was.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in