Het veldloopseizoen staat op de deur te kloppen en mag morgen eindelijk zijn intrede maken. In Berlare worden tijdens de seizoensopener naar goede gewoonte aflossingsstokken doorgegeven. Op de startlijst staan met onder andere Lisa Rooms, Chloé Herbiet en Michael Somers een hoop straffe namen te pronken. Wie pakt de volle buit en doet meteen een goede zaak doen voor het algemeen klassement? U ontdekt het hier!

De 43ste jaargang van de CrossCup wordt net als de voorbije jaren op gang geschoten in het Oost-Vlaamse Berlare. Ruim 150 seniorenteams bestaande uit drie atleten wagen zich in het provinciaal domein Nieuwdonk aan zes lussen. Voor de eerste lopers ligt er één rondje van 1500m te wachten. De volgende atleet legt het parcours twee keer af en de slotloper krijgt drie rondjes om zich uit te leven. Deelnemers uit het winnende team kunnen meteen 10 punten op hun conto bijschrijven voor het algemeen klassement.

Van de winnaressen van vorig jaar – Charlotte Van Laethem, Annelies Nijssen en Marie Bilo – staat alleen de slotloopster ook dit keer weer op de startlijst. Ze zal het stokje overhandigd krijgen van haar tweelingzus Laure. 400m hordenspecialiste Ilana Hanssens is hun joker voor de eerste beurt. De topfavoriet voor zondag komt uit Lokeren, waar AVLO met Lisa Rooms én Eline Dalemans op twee toppers kan rekenen.

Lisa Rooms en Eline Dalemans tijdens de Relays in 2021 – Foto: Tomas Sisk

De concurrentie zal weliswaar niet min zijn, want ook Chloé Herbiet is van de partij. De regerend Belgisch kampioene voert een WACO-drietal aan. Mariska Parewyck neemt bij Eendracht Aalst de langste beurt voor haar rekening, misschien wel een voorbode voor wat lange crossactie aankomende winter. Herentals pakt uit met Sofie Van Accom en Fien Paulussen. Charlotte Penneman bundelt dan weer de krachten met Julie Voet. Looise (met Nina Van Pelt, Lana Ryckaert en Hannah Enkels) en ACME (met Nel Vanopstal, Axana Schaeverbeke en Jenka Wittevrongel) vaardigen sterke drietallen af in de breedte. Roxane Cleppe, die recent nog goed was voor formidabele chrono’s op de weg, kon de lokroep van het veld niet weerstaan. Charlotte Van Hese – vorig jaar eindwinnares in het korte crossklassement – komt voor het eerst uit voor Lyra-Lierse en Victoria Warpy verdedigt vanaf dit weekend de DCLA-kleuren.

Wie neemt de handschoen op tegen Team Rock’n’Run?

Bij de mannen komt de titelverdediger dit jaar nog een stukje sterker voor de dag. Team Rock’n’Run triomfeerde vorig jaar dankzij Maxime Delvoie, Ziad Audah en Antoine Senard. Toen moesten ze hun talisman nog missen, maar olympiër Ruben Querinjean maakt nu zijn herintrede in de ploeg van Thomas Vandormael. Als ze erin slagen de overwinning binnen te halen, zitten zijn mannen al aan drie op een rij. Delvoie ruimt plaats voor de Luxemburger en zal zelf zijn clubgenoten van CS Dyle aan een goed resultaat proberen helpen.

Ruben Querinjean tijdens de Relays in 2022 – Foto: Tomas Sisk voor CrossCup

Lyra-Lierse werd vorig jaar derde en wil ook nu voorin meespelen. Lander Vermeulen neemt de eerste beurt voor zijn rekening en legt zijn lot daarna in handen van Ward Leunckens en Nicolaï Saké. Hun ex-clubgenoot Michael Somers komt intussen al twee jaar uit voor CABW en trekt voor het eerst weer zijn wedstrijdplunje aan sinds de olympische marathon. Marco Vanderpoorten, Yorick Van de Kerkhove, Tim Van de Velde en Robbe Theeuwes nemen respectievelijk Hamme, ROBA, Duffel en Looise op sleeptouw. Bij Racing Gent verschijnen Lennert Dewulf, Jennen Mortier en Robbe Camphens op het appel. Vorig seizoen werd Guillaume Grimard de eindwinnaar van de EnergyVision CrossCup in de lange cross. De DCLA-atleet opent zijn zoektocht naar naar een tweede titel met Kobe Hermans en Lode Van Tente aan zijn zijde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in