Ruth Chepngetich heeft in Chicago de snelste marathon ooit neergezet. De Keniaanse liet geen spaander heel van Tigst Assefa’s één jaar oude toptijd. Door 2u09:56 te klokken ging ze twee minuten sneller dan de Ethiopische en rondde ze als eerste vrouw de mythische kaap van 2u10. John Korir won bij de mannen in 2u02:44, goed voor plaats zes in de mondiale all time ranking.

Een jaar geleden schreef Kelvin Kiptum geschiedenis in Chicago. De toen 23-jarige Keniaan bracht het wereldrecord op 2u00:35 en leek op weg te zijn om ooit onder de 2-urengrens te duiken. Een tragisch auto-ongeluk kostte hem enkele maanden later het leven. Rondom deze editie van de marathon van Chicago was dan ook een duidelijke plaats voor Kiptum voorzien. Herdenkingsstickers op de borst van heel wat lopers en een minuut stilte voor de start eerden de overleden wereldrecordhouder.

Ruth Chepngetich en Sutume Kebeda lieten zich door hem inspireren en hadden het plan om zelf het wereldrecord bij de vrouwen aan te vallen. De tweevoudige winnares in Chicago en de vrouw die voor vandaag de snelste marathon van 2024 had gelopen, stormden weg en kwamen voorbij het 10 kilometerpunt in 30’14”. Ter referentie: aan dat volgehouden tempo zouden ze de marathon ongeveer in 2u07:30 volbrengen, een tijd die in de hele geschiedenis door amper 42 Europese mannen werd neergezet. Het wereldrecord werd door Tigst Assefa vorig jaar nog gevoelig aangescherpt, tot 2u11:43. Dat was toen al een verbetering met ruim twee minuten. Het parcoursrecord dat Sifan Hassan vorig jaar liep in Chicago, 2u13:44, is de chrono die sindsdien het dichtst in de buurt kwam bij het wereldrecord.

Foto: © Bank of America Chicago Marathon/Kevin Morris

Kebeda verzwakte sterk, maar Chepngetich kon het verval opmerkelijk goed beperken. Halverwege klokte ze 64’16” – slechts vier vrouwen liepen een halve marathon ooit sneller – en na 30km gaf de klok 91’49” aan. De Keniaanse stoomde door en kwam uiteindelijk over de finish in 2u09:56. Waar Assefa nog als eerste vrouw onder 2u14, 2u13 en 2u12 dook, doet Chepngetich er nu nog twee scheppen bovenop: sub-2u11 en sub-2u10. De wereldkampioene van 2019 neemt een hap van 1’57” uit het vorige wereldrecord. Het vorige PR van de 30-jarige atlete stond zelfs 4’22” hoger. Nauwelijks zeven Belgische mannen liepen ooit even snel of sneller.

Foto: © Bank of America Chicago Marathon/Kevin Morris

Bij de mannen won John Korir. De landgenoot van Chepngetich deed dat eveneens in een erg puike tijd. Met 2u02:44 komt hij op plaats zes uit in de wereldwijde historische ranglijsten.

Foto: © Bank of America Chicago Marathon/Kevin Morris

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in