Jente Hauttekeete heeft er het afgelopen weekend nog één keer een stevige lap op gegeven. De 22-jarige tienkamper trok naar Talence voor zijn laatste tienkamp van het seizoen en dat pakte bijzonder goed uit. Hauttekeete keerde terug met een dik persoonlijk record van 8.268 punten, 112 meer dan tijdens het EK in Rome waar de wereldrecordhouder bij de junioren eveneens een PR neerzette. Deze nieuwe topscore doet hem stijgen op de Belgische ranking. Hauttekeete mag zijn vierde plaats inwisselen voor een (voorlopige) derde plaats. Niels Pittomvils lukte net geen 8.000 punten.

Het seizoen van Jente Hauttekeete was er één met vallen en opstaan. Het beloftevolle meerkamptalent van KAAG had dit echter niet altijd zelf in de hand. Hauttekeete verdiende namelijk resoluut een plaats op de Olympische Spelen, maar het IOC stak helaas stokken in de wielen. Een stevige domper, want na zijn mooie achtste plaats op het EK in Rome waren de Spelen een logische volgende stap in zijn carrière.

Lang bleef Hauttekeete niet bij de pakken zitten. Amper een dag na de berichtgeving over zijn niet-selectie voor de Spelen, trok de atleet alweer ten strijde op de atletiekpiste. Hij nam deel aan het hoogspringen op de Meeting voor Mon en deed het daar met 2m07 meer dan degelijk. Enkele weken later gooide hij nog persoonlijke records aan diggelen in het discus- en speerwerpen.

Het vet was duidelijk nog niet van de soep en dus trok Hauttekeete met ambitie naar de prestigieuze Decastar in Talence. Op het openingsnummer, de 100m, evenaarde hij meteen zijn PR van 10″82. De tienkamper eindigde zijn eerste dag zoals hij die begonnen was: ook op de 400m zette hij zijn snelste tijd neer. Met 48″25 pitste hij bijna vier tienden af van zijn voormalige recordtijd. Een derde PR kwam er in het speerwerpen waar hij met 59m12 voor het eerst nadrukkelijk flirtte met de 60m-grens. Bovendien is ook zijn 14″17 op de hoge horden, 4m97 in het polsstokspringen en 4’30″70 op de 1500m zeker het vernoemen waard.

Foto: Bjorn Paree

Alle scores opgeteld wachtte Hauttekeete een mooie verrassing. Hij scoorde 8.268 punten op tien disciplines, goed voor een vierde plaats in het internationale deelnemersveld. Hij doet daarmee vooral een pak beter dan zijn PR uit Rome. Op het EK begin juni kwam de alleskunner tot 8.156 punten, afgelopen weekend voegde hij er nog eens 112 aan toe waardoor hij zijn positie op de Belgische ranking aller tijden verbetert. Hauttekeete wisselt zijn vijfde plaats in voor de derde plaats na Hans Van Alphen en de net gestopte Thomas Van der Plaetsen. Zijn puntentotaal is eveneens goed voor een Belgisch record bij de beloften. Dat snoept hij af van Van der Plaetsen die in 2011 tot 8.157 punten kwam.

De huidige nummer vier aller tijden, Niels Pittomvils, sprong naar een PR van 2m05 in het hoogspringen, deed het met 7m21 in het verspringen, 15m15 in het kogelstoten en 14″56 op de 110m horden niet onaardig. Met 7.940, zijn zesde puntentotaal ooit, eindigde hij als negende.

De huidige nummer drie, vier en twee aller tijden op de tienkamp in België – Foto: Bjorn Paree

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in