In Kopenhagen heeft Thomas De Bock zijn PR op de halve marathon verbeterd tot 62’48”, Juliette Thomas strandde op slechts 11 seconden van het hare. Ook Simon Debognies en Victoria Warpy verschenen er aan de start. Jakob Ingebrigtsen debuteerde op de afstand met slechts één rustdag na de Diamond League van vrijdag.

Thomas De Bock speelde tijdens het voorjaar alles of niets en deed een gooi naar de olympische marathonlimiet. Zijn ambitieuze poging in Hamburg lukte niet, waardoor hij zijn focus moest verleggen naar een najaarsmarathon. Als voorbereiding koos De Bock dit weekend voor de halve marathon van Kopenhagen, waar met Simon Debognies een teamgenoot van het Runners’ lab Athletics Team aan de start stond. Die is met zijn PR van 61’25” de vijfde man op de nationale all time ranking. De Bock had zelf 63’25” staan, een chrono die hij drie jaar geleden neerzette. Langs vrouwelijke kant was de Belgische vertegenwoordiging ook niet min. Juliette Thomas, de nummer twee aller tijden, ging op zoek naar een snellere tijd dan de 69’48 van begin dit jaar. Victoria Warpy had 72’36” in de boeken staan als toptijd. Bijzondere aandacht ging uit naar Jakob Ingebrigtsen. Het Noorse 1500m- en 5.000m-kanon debuteerde op de halve marathon, en dat amper 36 uren na zijn zege op de Memorial Van Damme vrijdagavond. Zijn talent is onbetwistbaar, maar nam hij niet te veel hooi op zijn vork?

De wedstrijd werd op gang geschoten en meteen was het duidelijk dat Ingebrigtsen het niet rustig aan zou gaan doen. Hij schoof mee met de kopgroep en passeerde na 5km in 13’55” met een twintigtal seconden overschot op groep 2, waar Simon Debognies zich schuilhield. Thomas De Bock koos voor een langzamer tempo en kwam nog eens 25 seconden later door. Halverwege de koers werden de debatten volledig geopend. De hazen vielen weg en met hen moest ook Ingebrigtsen de kopgroep laten gaan. Hij grimaste en wandelde een stuk, maar zou zijn tocht wel verderzetten. In de strijd om de overwinning kwamen drie mannen naar voren: wereldrecordhouder Jacob Kiplimo, Sabastian Sawe en Isaia Lasoi. Na een prangende slotkilometer was het de Keniaan Sawe die de eindsprint naar zijn hand zette. Zijn eindtijd van 58’05” brengt hem op plaats 9 in de historische mondiale ranking. Bij de Belgen werkte De Bock een perfect egale wedstrijd af, waardoor hij binnenkwam na 62’48”: meer dan een halve minuut onder zijn oude toptijd. Debognies kon zijn tempo voorbij het 15 kilometerpunt niet vasthouden en strandde twee minuten boven zijn PR. In zijn spoor kwam Ingebrigtsen over de meet na 63’13”.

Achter de eerste vrouwen werd de wedstrijd al erg vroeg uit elkaar geslagen. Juliette Thomas rondde de 10 kilometerkaap na 32’45” in twaalfde positie, een dikke minuut voor Victoria Warpy die als nummer 16 passeerde. De oorspronkelijke kopgroep van vijf viel uiteen zodat er nog twee leidsters overbleven: Margaret Chelimo Kipkemboi en Judy Kemboi. De eerste Keniaanse gooide haar landgenote in de laatste kilometers overboord en won in 65’11”. Thomas zou uiteindelijk als dertiende finishen in 69’59”: een nieuwe duik onder 70’, maar net geen PR. Dat staat nog 11 seconden scherper. Warpy kreeg in het laatste kwart af te rekenen met buikkrampen en verloor in de laatste kilometer nog heel veel terrein. Mede daardoor eindigde ze op exact 100 seconden van haar record.

Foto: Erik van Leeuwen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in