Na een eerste Memorial-dag waarop heel wat Belgen knappe prestaties konden neerzetten, valt vandaag het doek over de Diamond League in 2024. Met namen als Femke Bol, Letsile Tebogo, Faith Kipyegon, Sha’Carri Richardson en Ryan Crouser in de aanbieding belooft dag twee minstens even spectaculair te worden als dag één. Ook vanuit Belgische hoek wordt het smullen, want na een eresaluut aan de Borlée-tweeling betreden onder meer Eliott Crestan en Paulien Couckuyt de piste.

21u59: Bedankt om vandaag en gisteren bij ons te hebben meegevolgd! Ontdek hier wat de Belgische toppers achteraf te vertellen hadden.

21u55: Van een slotakkoord gesproken! Bij de voorstelling ging het Koning Boudewijnstadion al helemaal uit zijn dak voor thuisloopster Paulien Couckuyt en halve thuisloopster Femke Bol. De Nederlandse won de 400m horden in 52″54 en liet de Heizel daarmee nog een tweede keer daveren. Haar voorsprong op de Amerikaanse Anna Cockrell, die haar in Parijs van het zilver hield, was bijzonder ruim. Couckuyt finishte als zesde in 55″66.

21u49: Na het hoogspringen en het kogelstoten bij de mannen krijgt ook het verspringen bij de vrouwen een Italiaanse winnares. Larissa Iapichino sprong 6m80 en bleef zo drie Amerikaanse concurrentes voor. De 5.000m werd gewonnen door Beatrice Chebet. Ze klokte een meeting record van 14’09″82 en zat daarmee op slechts drie tienden van haar eigen beste wereldjaarprestatie. Alleen het slotnummer, de 400m horden, rest ons nog.

21u45: Op de 800m bij mannen kwam opnieuw een Belg in actie. Eliott Crestan verbeterde dit seizoen het Belgisch record en liep ook vandaag een sterke wedstrijd. Hij liet de chrono uiteindelijk stoppen na 1’43”73. Crestan eindigde met die tijd op een mooie vijfde plek in deze DL-finale. De bloemen en trofee gingen naar Emmanuel Wanyonyi die finishte na 1’42”70.

21u41: We hebben inmiddels ook al winnaars in het hoogspringen en het speerwerpen bij de mannen, net als in het polsstokspringen bij de vrouwen. Zoals u al kon lezen is onze landgenoot Thomas Carmoy als vijfde geëindigd in het hoogspringen. Met 2m22 bleef hij 12cm onder winnaar Gianmarco Tamberi. Bij de vrouwen sprong Nina Kennedy het hoogst. Zij deed dat met de hulp van de polsstok. Op 4m88 lukte het haar nog bij haar eerste poging, maar 4m95 bleek te hoog gegrepen. De Indiër Neeraj Chopra wierp 87m86 ver, maar dat bleek niet genoeg voor de winst. Anderson Peters liet de speer namelijk 1cm verder landen. Onze landgenoot Timothy Herman bleef met zijn 76m46 duidelijk onder zijn seizoensbeste van 79m94.

21u07: Kenny Bednarek komt sterk uit de hoek op de halve baanronde en klopt de olympische kampioen! De Amerikaan klokte 19″67 en hield daarmee Letsile Tebogo op dertien honderdsten. Ook de nummer drie, Alexander Ogando, dook onder de 20 secondengrens. In zijn geval met drie honderdsten overschot.

Foto: Erik Van Leeuwen

21u03: Thomas Carmoy had het publiek de hele avond op zijn hand. Pas twee weken geleden hervatte hij de trainingen na een blessure, maar de Carolo wilde de Memorial niet missen. Carmoy had drie pogingen nodig over 2m17 en 2m22, maar kwam zo wel tot op vier centimeter van zijn seizoensbeste hoogte. Op 2m25 kwam hij drie keer erg dicht in de buurt, maar moest hij uiteindelijk vrede nemen met de vijfde plaats.

Foto: Erik Van Leeuwen

21u00: Belgisch record! Op de 1500m bij de vrouwen kreeg Elise Vanderelst de kans om zich te bewijzen in een sterk deelnemersveld. Vooraan ging het al vroeg in de wedstrijd wat te snel, maar de Belgische verloor de groep nooit uit het oog en bleef de rode wavelights, die synoniem stonden aan haar eigen nationaal record, voor. 4’01”26 is nu de nieuwe Belgische besttijd. De overwinning ging naar Faith Kipyegon in een nieuw meeting record van 3’54”75.

20u50: Geen verrassingen daarentegen op de 100m horden. Jasmine Camacho-Quinn liet de chrono stoppen na 12”38 voor haar eerste eindwinst in het DL-circuit. Ook de Nederlandse Nadine Visser kan met een tweede plek in 12”54 tevreden terugblikken op haar wedstrijd.

20u43: Verrassing op de 3000m steeple bij de vrouwen! Winfred Yavi werd vooraf getipt als een van de kanshebbers voor de winst en misschien zelfs een wereldrecord, maar al vroeg in de wedstrijd werd duidelijk dat die droom was gaan vliegen. Uiteindelijk was het zelfs Faith Cherotich die als eerste over de streep kwam. De Keniaanse liet de chrono stoppen na 9’02”36 en diende Yavi zo haar eerste nederlaag toe sinds midden juni. Toeval of niet: dat was de 5.000m op de meeting van Luik, ook in België.

20u32: Ook de mannen van het hinkstapspringen zijn ondertussen klaar met hun competitie. De winst ging naar de Portugees Pedro Pichardo, hij liet 17m33 noteren. Het verschil met de Duitser Max Heß bedroeg slechts 13cm. Ook Hugues Fabrice Zango sprong voorbij de 13m-grens. Pichardo pakt zo na zilver in Rome en Parijs, ook de eindwinst in de Diamond League.

Foto: Erik Van Leeuwen

20u27: In het polsstokspringen bij de vrouwen mocht Elien Vekemans het tegen de wereldtop opnemen. De DCLA-atlete moest met haar PR van 4m54 meteen bij de pinken zijn. De andere dames zouden namelijk op tientallen extra centimeters hopen. Vekemans was inderdaad goed wakker, want ze zweefde zonder fouten over 4m25 en 4m40. Daarna ging de lat meteen naar 4m55. Die hoogte, één centimeter boven haar Belgisch record, kon ze drie keer niet overwinnen.

20u22: Gisteren liep Sydney McLaughlin-Levrone sneller dan de winnares in de DL-400m. Vandaag zou ze tweede geworden zijn over de halve afstand. Brittany Brown haalde het in 22”20 met een duidelijke voorgift op de Britse Daryll Neita. Als Delphine Nkansa in deze reeks had mogen lopen, was de zesde plaats haar deel geweest.

20u18: Het eerste meeting record van de avond sneuvelde in het kogelstoten. Het was niet de Amerikaan Ryan Crouser die het verst wierp, maar wel de 27-jarige Leonardo Fabbri. Met zijn eerste worp stootte hij de kogel meteen 22m98 ver. Hoewel Crouser nog verbeterde tot 22m79, ging niemand nog voorbij Fabbri. De Italiaan vestigt zo ook een nieuw nationaal record en verstevigt zijn tweede plek op de Europese ranking aller tijden. Als aandenken mag hij zijn eerste diamant in de kast zetten.

20u08: Bij afwezigheid van Karsten Warholm en Rai Benjamin was Alison dos Santos de grote favoriet voor de winst op de 400m horden. De Braziliaan loste die verwachtingen in en kwam als eerste over de streep na 47”93. Dos Santos sluit zijn seizoen zo af met de tweede DL-trofee uit zijn carrière.

Foto: Erik Van Leeuwen

20u00: Delphine Nkansa en Rani Rosius kregen in hun 200m mooi gezelschap van Sydney McLaughlin-Levrone. De Amerikaanse won overtuigend in 22”40, maar een persoonlijk record zat er niet in. Daarvoor waren de omstandigheden niet ideaal voor de Amerikaanse superster die gisteren haar 400m zelfs in een lange broek afwerkte. Onze landgenote Delphine Nkansa kon haar persoonlijk record op de halve baanronde, dat op 23”03 staat, wel evenaren. De Limburgse Rani Rosius liet de chrono stoppen na 23”56.

19u52: Op de 100m, geen deel van de Diamond League-finale, kwamen zonet vier Belgen in actie. Keniaan Ferdinand Omanyala werd de afgetekende winnaar in 10”07. Kobe Vleminckx eindigde als tweede in 10”29, vier honderdsten voor Simon Verherstraeten. Antoine Snyders en Ibrahim Camara liepen 10”65 en 10”80

Foto: Erik Van Leeuwen

19u48: Terwijl in het Koning Boudewijnstadion alle ogen gericht waren op de huldiging van Kevin en Jonathan Borlée, is de winnares in het speerwerpen al gekend. De Japanse olympische kampioene Haruka Kitaguchi pakte de zege na een sterke worp van 66m13. Die was nodig, want de Servische Adriana Vilagos had net daarvoor de leiding overgenomen. Haar worp van 65m23 bleek dus niet ver genoeg voor haar eerste DL-trofee. Voor Kitagushi is het haar tweede diamant.

19u28: Voor we aan de hoofdmoot van het programma beginnen worden twee levende atletieklegendes in de bloemetjes gezet. Jonathan en Kevin Borlée nemen plaats op een koets en worden langs een erehaag met allerhande (ex-)teamgenoten naar het podium gebracht. Zus Olivia neemt het woord en ontlokt het publiek een staande ovatie.

Foto: Erik Van Leeuwen

19u09: Bij de vrouwen is het Lyra-Lierse dat zich – vanuit de B-reeks – tot nationaal 4x400m-kampioen kroont. Elise Mehuys kreeg het stokje van Jitse Steenmans en gaf het door aan Lien Torfs. Messalina Pieroni bracht het ten slotte veilig binnen. In de A-reeks was Eendracht Aalst het snelst en goed voor de tweede plaats. Mariska Parewyck, die zich met het clubbelang in gedachten aan het kortere werk waagde, loste Solii Wirsiy Nsolo af. Tweelingzussen Elena en Jana Kluskens volmaakten de 1600m. ASVO mocht mee het podium op. Anaïs van Snick en Ilana Hanssens werden daarvoor bijgestaan door Marie en Laure Bilo – de Oudenaardse tweeling van dienst.

Foto: Erik Van Leeuwen

19u03: Terwijl de vrouwelijke speerwerpers eraan zijn begonnen, kroont Olympic Essenbeek Halle zich tot de nieuwe Belgische kampioen op de 4x400m bij de clubs. De ploeg deed dat in een nieuw Belgisch record van 3’05″57. Opvallend: zijn individuele 400m gisteren was dus niet de allerlaatste wedstrijd van Kevin Borlée, want hij kwam vandaag nog eens in actie. Zijn carrière zit er nu wel echt op.

18u40: Welkom, beste atletiekliefhebber! Het tweede luik van de Diamond League-finale staat op het punt te beginnen. De Allianz Memorial Van Damme ontvangt vandaag minstens 33.000 toeschouwers voor een avond onvervalste topatletiek. Voor het hoofdprogramma binnen een uurtje volledig losbarst, kijken we naar de A-reeksen van de clubkampioenschappen 4x400m en een 400m met tweevoudig paralympisch kampioen Maxime Carabin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in