De tweedaagse Diamond League-finale beloofde vuurwerk en leverde dat al op dag één. De laatste races uit de glansrijke carrières van Kevin Borlée en Hanne Claes ontlokten het thuispubliek heel wat applaus. De sterke prestaties van Isaac Kimeli, Michael Obasuyi, Jochem Vermeulen en Ben Broeders hadden hetzelfde effect. Ontdek hieronder wat ze daar zelf over te zeggen hadden.

Kevin Borlée – 6e op de 400m (non-DL) in 47″18

“De prestatie was niet geweldig, waarschijnlijk omdat er sportief niet genoeg op het spel stond. Genieten was er tijdens de wedstrijd nog niet echt bij omdat ik gefocust bleef op de competitie, maar emoties waren er vandaag zeker wel. Je weet dat deze dag ooit zal komen, maar toch besef je niet altijd wat er aan het gebeuren is op het moment dat het gebeurt. Die realisatie zal er de komende dagen en weken ongetwijfeld wel komen: ik heb zo veel in deze sport gestoken en er zo veel van terug gekregen. Op dit moment is er echter ook veel vermoeidheid en ben ik eerlijk gezegd wel blij dat het stopt.”

Hanne Claes – 5e op de 400m (non-DL) in 52″03

“De emoties komen en gaan op dit moment. Afscheid nemen is een heel bijzonder gevoel. Het was een eer om naast Sydney McLaughlin-Levrone te lopen. Ze is een fenomeen in mijn discipline. In de laatste rechte lijn dacht ik maar aan één ding: ‘dit is de allerlaatste, nog één keer alles geven!’ Dat heeft geholpen.”

“Wat er nu komt, weet ik nog niet. Eerst wat rust en pauze, daarna bekijk ik wat er voor mij ligt. Ik ben blij en dankbaar dat ik op deze manier ben kunnen stoppen. Het was heel jammer geweest als een blessure had geoordeeld over het einde van mijn carrière. Ik heb afscheid kunnen nemen met al mijn familie en vrienden in het stadion.”

Isaac Kimeli – 6e op de 5.000m in 12’58″16

“Ik blik wel tevreden terug op mijn wedstrijd. Dat ik twee keer op een jaar tijd onder de 13 minuten loop, bewijst dat ik die 12’56” in Zweden niet gestolen had. Ik bewijs vandaag wel dat ik in de toekomst wel in staat ben om die 12’50” te lopen. Ik voelde mij vandaag ook niet 100%. Ik denk dat ik een beetje verkouden ben, dat voelde ik aan mijn neus en aan mijn longen. Daardoor mis ik denk ik dat procentje om rond de 12’55” te lopen. Of ik volgend seizoen terug in het veld te zien zal zijn? Ik denk dat ik eerst en vooral een beetje ga rusten. Het is een lang seizoen geweest.”

Foto: Erik Van Leeuwen

Michael Obasuyi – 5de op de 110mH in 13″31

“Mijn wedstrijd begon niet zo veelbelovend. Ik miste mijn start wat, maar dat zijn dingen die gebeuren. Daarna vecht ik mooi terug en loop ik een propere wedstrijd. De vijfde plek op deze DL-finale vind ik heel mooi om mijn sterke seizoen mee af te sluiten. Ik heb alles op alles gezet dit seizoen en ik heb mij ook serieus herpakt als topsporter. Ik heb nu al zin om in oktober terug van start te gaan. Er zijn zeker nog punten die beter kunnen en we weten ook hoe we die beter gaan maken.”

Daniel Segers – Winnaar 400m (non-DL) in 45″38 (PR)

“Ik ben niet echt ‘verrast’, eerder ‘tevreden’. Ik heb een PR gelopen in Polen en wist dat er nog meer in zat. Na het EK had ik een blessure en ben ik als een bezetene beginnen revalideren. Niet per se met het oog op de Spelen, maar Jacques (Borlée; red.) wilde me er wel graag bij hebben als reserve. Het olympisch dorp bleek uiteindelijk een perfect trainingskamp voor mij, met al die toppers die voor motivatie en inspiratie zorgden. Richting volgend seizoen droom ik van meer. Ik weet dat het een gedurfde uitspraak is, maar ik mik op de limiet voor het WK in Tokio (44”85). Als ik deze lijn kan doortrekken en blessurevrij kan blijven geloof ik daarin.”

“Voor Segers kwam zijn PR in een speciale wedstrijd, de afscheidsronde van Kevin Borlée: “Kevin is een rolmodel voor iedereen in de Belgische atletiek. Het was pas de eerste keer dat ik tegen hem liep, maar ik ben stiekem toch ook heel blij dat ik hem heb kunnen verslaan. Lopen voor dit publiek was buitengewoon.”

Foto: Erik Van Leeuwen

Ben Broeders – 3e in het polsstokspringen met 5m82 (SB)

“We waren met niet zoveel vandaag en dat maakte het makkelijker omdat ik het op die manier niet te koud kreeg. Gedeeld derde worden in de DL-finale, het kan zeker slechter dus ik ben tevreden met vandaag. Op de frisse temperaturen was ik voorbereid, ik had de dikste jas uit mijn kast meegenomen.”

“De Olympische Spelen waren een mentale domper, maar ik voelde wel dat ik in heel goede vorm ben. Een goede, nieuwe wintervoorbereiding zal deugd doen en dan zal ik er volgend jaar wel weer zijn. Ik ben wel blij dat mijn problemen met krampen eindelijk serieus genomen worden. Ondertussen heb ik een team dat meezoekt en het lijkt wel de goede kant uit te gaan. Dat doet mij deugd.”

Jochem Vermeulen – 5e op de 1500m in 3’32″15

“Ik ben blij dat ik heel dit seizoen op een vrij constant niveau liep. Sinds Parijs start ik altijd met het idee: ‘oké, dit is een mooie wedstrijd, haal er zoveel mogelijk uit en probeer er zoveel mogelijk uit te halen.’ Op dit niveau resulteert dat vrijwel altijd in een snelle tijd. Ik heb ondertussen wel bewezen dat ik bij die absolute top thuis hoor. Dat was ook een beetje het doel dit seizoen. Wat ik volgend jaar ga doen? Daar heb ik nog niet echt over nagedacht. Dit is hoe dan ook goed voor het vertrouwen. Ik ben ook een stuk gestegen op de wereldranglijst en dat zal mij volgend jaar ongetwijfeld in veel betere posities brengen. Waarschijnlijk ga ik ook een indoorseizoen afwerken, maar ik heb nog geen concrete planning uitgewerkt.”

Foto: Erik Van Leeuwen

Jonathan Sacoor – 6e op de 400m in 45″93

“Hoe ik terugkijk op dit seizoen? Goh, het was een fantastisch mooi seizoen. Ik heb heel veel progressie gemaakt en bijgeleerd. Ik heb consistent kunnen bewijzen wat ik waard ben. Het is wel jammer dat ik vandaag mijn traagste wedstrijd van het hele seizoen loop, maar het vat was een beetje af. Het was het mooiste seizoen van mijn leven. Het was zalig om hier die DL-finale te mogen lopen. De sfeer was fantastisch, het Belgische publiek is altijd heel enthousiast. Ik had sneller moeten lopen, maar ik heb alles gegeven. Ik heb heel hard moeten werken aan mijn blessurepreventie. Ik weet dat als ik gezond en blessurevrij blijf, dat ik nog harder kan trainen dan dit jaar. Als ik dan ook een paar wedstrijden minder loop dan in dit heel drukke seizoen, dan weet ik dat er nog progressie inzit.”

Rani Rosius – 9e in 11″37

“Na de Spelen lukte het mij heel goed om opnieuw te focussen en door te trainen. Ik had echt een doel gemaakt van dit weekend dus het was jammer dat ik er niet alles uit heb kunnen halen. De zak waar mijn  wedstrijdtenue in zat is in de opwarmingsruimte nat geworden, waardoor ik met natte kledij heb moeten lopen. Het was al vrij koud en dat heeft mij mentaal wat uit het lood geslagen.” Morgen kan Rosius nog proberen terugslaan tijdens de 200m. “Richting volgende winter hoop ik om zowel het EK als het WK indoor te doen. Voor het WK zal België waarschijnlijk niet veel atleten willen sturen, maar met mijn finaleplaatsen op de voorbije toernooien denk ik dat ze moeilijk om me heen kunnen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in