Daags voor de Memorial Van Damme van start gaat, spraken Mondo Duplantis, Femke Bol en Letsile Tebogo de internationale pers toe. De belangstelling voor het drietal, en dan vooral voor Mondo Duplantis, was groot. Ook Ingebrigtsen sprak later in de namiddag nog de pers toe.

Mondo Duplantis ervaarde dat zijn populariteit echt ontploft is na de Olympische Spelen. Daaraan moest hij toch even wennen: “Het was best hectisch na de Olympische Spelen. Dat is cool, maar het vereist ook wat gewenning.” In Zürich haalde de Zweed nog maar eens de voorpagina’s. Niet met zijn prestatie in zijn eigen discipline, wel omdat hij een 100m-duel won tegen Karsten Warholm. Na die ongewone inspanning voor zijn lichaam voelt de polsstokspringer zich gelukkig wel weer klaar: “Ik voel me vrij goed. Ik heb goed kunnen rusten en voel dat ik hersteld ben. Ik probeer dag na dag, wedstrijd na wedstrijd en jaar na jaar nog hoger te springen.”

Duplantis doet vandaag een gooi naar zijn vierde DL-trofee. Die bekroning vindt de Zweed wel degelijk belangrijk: “De titel betekent veel voor mij. De Diamond League is speciaal omdat het altijd op het einde van het seizoen valt en je het seizoen altijd goed wil eindigen.”

Foto: Jolien De Bock

Letsile Tebogo won in Parijs het goud op de 200m. De sprinter uit Botswana ervaarde niet alleen steun vanuit zijn eigen land: “De steun die ik kreeg van het hele Afrikaanse continent was geweldig voor mij!” De sprinter gaf aan dat hij ook het iets langere werk wel ziet zitten: “Voor nu concentreer ik mij op de 100m en de 200m, maar na het WK van volgend jaar, probeer ik misschien wel eens een jaar de 400m.” Het meetingrecord op de 200m staat op naam van Yohan Blake, hij liep 19”26. “Ik geloof dat dat record mogelijk is om te verbeteren,” vertelde Tebogo, “maar het komt wanneer het komt.”

Femke Bol kwam in Zürich niet in actie. De specialiste op de lage horden kampte met Corona, maar is nu voldoende hersteld: “Ik voel me goed en ben klaar om er terug voor te gaan na mijn ziekte.” De Nederlandse liep heel veel wedstrijden dit seizoen. De vermoeidheid slaat dan ook wat toe, maar: “Ik voel me hier echt thuis en met het publiek achter mij voel ik die vermoeidheid niet meer. In alle voorgaande DL-meetings werk je toe naar deze finale en dan wil je zeker eindigen op een positieve noot.” Bol heeft een speciale relatie met België, haar vriend is namelijk polsstokspringer Ben Broeders. De twee vinden op moeilijke momenten steun bij elkaar, vertelt de Nederlandse: “Ik ben er altijd voor Ben en hij is er ook altijd voor mij.

Jakob ingebrigtsen stond, na wat vertragingen op weg naar Brussel, de pers alleen te woord. Dat is niet de favoriete bezigheid van de Noor, liever focust hij zich op zijn wedstrijd van morgen: “Terugkijken op dit seizoen zal ik misschien doen over enkele dagen. Voorlopig ben ik nog steeds heel erg gefocust op mijn volgende wedstrijd. Ik voel me vrij goed en ben excited, ik kijk ernaar uit!” Op sociale media circuleren geruchten dat Ingebrigtsen zondag zal deelnemen aan een halve marathon in Kopenhagen. Op de persconferentie gisteren ontweek hij die vraag: “Mijn focus ligt op mijn wedstrijd op vrijdag. Wat ik daarna zal doen, weet ik nog niet.” Als Ingebrigtsen zondag aan de start verschijnt van die halve marathon hoeft dat alleszins niet te verbazen. Hij droomt van wereldrecords op meerdere nummers, van de 1500m tot en met de marathon: “Het is mogelijk om alle wereldrecords te verbeteren. We hebben de afgelopen jaren gezien dat alle records verbeterbaar zijn. Ik zal zeker en vast nog beter worden de komende jaren.” Droomt de atleet dan ook van de 3000m steeple? “Ja, de 3000m steeple is een van de wereldrecords waar ik op mik.” De kansen op een wereldrecord vandaag schat de Noor eerder klein in.

Foto: Jeroen De Meyer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in