De Memorial Van Damme dient dit jaar als de finale van het prestigieuze Diamond League circuit. Dat betekent dat alle 32 disciplines van de Diamond League op het programma staan. Om dat organisatorisch mogelijk te maken, vindt de meeting dit jaar niet enkel op de traditionele vrijdag, maar ook op zaterdag plaats. Uit de ticketverkoop bleek dat de vrijdag toch iets populairder is. Er staat met onder andere Sydney McLaughlin-Levrone, Yaroslava Mahuchikh en Mondo Duplantis dan ook heel wat lekkers op het programma.

De vrouwelijke discuswerpers mogen om 19:11 het tweedaagse atletiekfeest op gang gooien. Met vier vrouwen die een persoonlijk record van boven de 70m hebben, oogt het deelnemersveld sterk. Valerie Allman, Bin Feng en Sandra Elkaseviç – de nummers een, twee en drie uit Parijs – tekenen allen present. Ook Yaimé Perez zal een gooi doen naar eindwinst in de Diamond League. Zij heeft de verste worp van dit seizoen op haar naam staan, maar kon in Parijs niet deelnemen door moeilijkheden met haar papieren.

Luttele minuten later beginnen ze er ook in de verspringbak aan. De Griek Miltiadis Tentoglou start als de grote favoriet. Hij is de regerende olympische kampioen en verdedigt vrijdag zijn Diamond League titel. Concurrentie lijkt er vooral te gaan komen van Simon Ehammer, het jonge Italiaanse talent Mattia Furlani en de Jamaicaan Carey McLeod. En nog voor de klok 8 uur ‘s avonds heeft geslagen, begint ook het kogelstoten bij de vrouwen. In die discipline heeft Chase Jackson het beste persoonlijke record, maar de Canadese Sarah Mitton heeft met 20m68 wel een betere seizoensbeste. Jackson haalde in Parijs verrassend de finale niet en zal mikken op revanche.

Mattia Ozbot for World Athletics

De topfavoriet in het polsstokspringen hoeft natuurlijk geen introductie. Mondo Duplantis, de grootste atletiekster van het moment lijkt vrijdag enkel en alleen tegen zichzelf en zijn eigen wereldrecord te gaan strijden. “Onze palen kunnen tot 6m30!” lachte meetingdirecteur Kim Gevaert daar enkele dagen geleden nog over. Die hoogte zal Duplantis zeker niet aanvallen, maar de toeschouwers zouden wel eens verwend kunnen worden met een aanval op het huidige wereldrecord. Ook onze nationale recordhouder Ben Broeders is van de partij.

Rond 20u barst het atletiekfeest helemaal los met het eerste loopnummer van de avond: de 400m bij de vrouwen. Ook in dit nummer krijgen we een olympische kampioene te zien: Marileidy Paulino. Ze zal vooral rekening moeten houden met Salwa Eid Naser, de nummer twee in Parijs. Naar wie u in Brussel niet moet zoeken is Noah Lyles. Van de 100m-lopers die wel in actie komen, bezit Fred Kerley (9″76) dit seizoen de snelste tijd. Van alle deelnemers vrijdag liep enkel Christian Coleman ooit in zijn carrière al even snel.

Vervolgens verhuizen de startblokken 10m naar achteren voor de 110m horden. Olympisch kampioen Grant Holloway deelde op sociale media mee dat zijn management geen akkoord vond met de organisatie. Zijn landgenoot die in Parijs als tweede mee op het podium mocht, Daniel Roberts, loopt wel. Hij zal vooral moeten opletten voor Freddie Crittenden en Cordell Tinch. Zij hebben namelijk ook persoonlijk record van onder de 13 seconden. Onze landgenoot Michael Obasuyi krijgt na een uitstekend seizoen zijn kans in dit sterke deelnemersveld. In het hoogspringen bij de vrouwen tekent de absolute top wel present. De Oekraïense Yaroslava Mahuchikh toonde zich dit seizoen echter dé te kloppen vrouw. Ze verbeterde eerder dit seizoen het wereldrecord tot 2m10 en sprong ook in het Stade de France naar goud. Volgt morgen haar derde eindoverwinning in de Diamond League?

Foto: Erik van Leeuwen

In het discuswerpen bij de mannen kregen we in Parijs een verrassende winnaar. De Litouwer Mykolas Alekna leek het pleit in zijn voordeel te beslechten toen hij het olympische record van zijn vader verbeterde tot 69m97. Maar Roje Stona stak daar nog een stokje voor en wierp zelf nog verder. Zijn 70m00 leverde hem goud op. Stona zal niet deelnemen op de Heizel en dus kan de Litouwer eind deze week wel proberen een mooie titel aan zijn palmares toe te voegen. Ook landgenoot Philip Milanov, voormalig vice-Europees kampioen, stapt vrijdag in de cirkel.

Rond half negen start het langste loopnummer van de avond. Op de 5.000m komt onze landgenoot Isaac Kimeli in een deelnemersveld terecht dat onder andere vier Ethiopiërs en vier Kenianen telt. De snelste persoonlijke besttijd van alle deelnemers staat op naam van Hagos Gebrhiwet. Hij eindigde in Parijs als vijfde en won al een keer eerder de finale van de Diamond League. Ook Yomif Kejelcha heeft een snelle tijd achter zijn naam staan en jaagt op zijn tweede eindzege in de Diamond League.

Zes vrouwen doen in het hinkstapspringen een gooi naar de eindwinst. Bij afwezigheid van de olympische kampioene Thea Lafond is het uitkijken naar nummers twee en drie van Parijs. Dat zijn respectievelijk Shanieka Ricketts en Jasmine Moore.

Eén van de meest geanticipeerde wedstrijden is zonder twijfel de 100m bij de vrouwen. Onze landgenote Rani Rosius mag zich er meten met de absolute top. Zo is het uitkijken naar een nieuw duel tussen wereldkampioene Sha’Carri Richardson en olympisch kampioene Julien Alfred. Vervolgens krijgen we de 3.000m steeple bij de mannen te zien. Soufiane El Bakkali is de olympische kampioen en het persoonlijk record van de Marrokaan ligt op 7’56”68, geen enkele andere atleet die vrijdag aan de start staat liep ooit al onder de 8 minuten.

Foto: Jeroen De Meyer

Op de 1500m beloonde de organisatie Jochem Vermeulen voor zijn sterke seizoen met een uitnodiging voor de finale. De atleet verbeterde eind augustus nog het Belgisch record tot 3’31”74. De kanshebbers voor de overwinning zijn namen om duimen en vingers bij af te likken. In Parijs verraste Cole Hocker nog door als eerste over de streep te komen. Wereldrecordhouder op de 2.000m Jakob Ingebrigtsen eindigde pas als vierde en zal dus mikken op revanche.

Zoek tijdens de 800m niet naar de dominante Keely Hodgkinson. Groot-Brittannië is echter nog steeds goed vertegenwoordigd door het duo Georgia Bell, derde op de 1500m in Parijs, en Jemma Reekie. Ook wereldkampioene Mary Moraa komt vrijdag naar Brussel. Zij zal in het Koning Boudewijnstadion een gooi doen naar een tweede eindoverwinning in de Diamond League. Van de dubbele baanronde gaan we ten slotte naar een enkel rondje. Nationaal recordhouder Alexander Doom liep tijdens de Olympische Spelen een blessure op en dus krijgt Jonathan Sacoor vrijdagavond zijn kans. Hij neemt het op tegen de nummers twee en drie van Parijs, Matthew Hudson-Smith en Muzala Samukonga. Verwacht ook een snelle Kirani James.

Bij de vrouwen staat er trouwens nog een 400m gepland, maar dan wel eentje die niet meetelt voor de Diamond League. Sydney McLaughlin-Levrone zal in die reeks proberen om haar persoonlijk record van 48”74 nog scherper te stellen. Hanne Claes en Helena Ponette zullen de snelheid van de Amerikaanse vanop de eerste rij mogen meemaken. We kijken ten slotte ook nog uit naar het afscheid van Kévin en Jonathan Borlée. Kévin loopt met jongere broer Dylan nog een allerlaatste 400m. Ook landgenoten Daniel Segers en Florent Mabille zullen zijn afscheid van heel dichtbij kunnen volgen.

Kevin en Jonathan Borlée – Foto: Jeroen De Meyer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in