Normaal gezien zou olympisch kampioene en wereldrecordhoudster op de 400m horden Sydney McLaughlin-Levrone vorig jaar al in Brussel te bewonderen zijn geweest. Een blessure gooide toen roet in het eten. Uitsel is echter geen afstel en dit jaar loopt de Amerikaanse zowel een 400m als een 200m. Gisteren stond ze de pers te woord waar ze terugblikte op de Olympische Spelen en vooruit keek naar wat komt. 

Toen de organisatie van de grootste atletiekmeeting in ons land enkele dagen geleden aankondigde dat Sydney McLaughlin-Levrone zowel op de 400m (vrijdag) als op de 200m (zaterdag) in actie zou komen, veroorzaakte dat discussie. De intentie was namelijk dat de loopster eind deze week zou deelnemen aan de finales van het prestigieuze Diamond League circuit. Maar omdat McLaughlin-Levrone dit jaar niet aan een andere manche had deelgenomen, ging dat plan in rook op en werd de Memorial Van Damme teruggefloten. De organisatie was vindingrijk en zal de hordespecialiste dan toch aan de startlijn krijgen, weliswaar in het voorprogramma.

Vaak wordt de Amerikaanse bekritiseerd omdat ze zich te veel zou verstoppen en te weinig aan wedstrijden zou deelnemen. In de toekomst hoopt McLaughlin-Levrone alvast vaker deel te nemen aan (internationale) wedstrijden en wedstrijden die tot de Diamond League behoren. Maar: “Mijn gezondheid is altijd prioriteit nummer een”, counterde ze. “Bovendien moeten we in de Verenigde Staten ook met bijvoorbeeld de trials (die bepalen wie naar de Olympische Spelen mag gaan, n.v.d.r.) rekening houden.”

De Amerikaanse superster blikte vanuit een perszaal in haar hotel ook nog eens terug op de Olympische Spelen van afgelopen zomer in Parijs. “Het was fantastisch,” vertelde McLaughlin-Levrone. “Mijn familie was ook aanwezig. Dat was door de coronarestricties niet het geval op de vorige spelen in Tokio.” Na de Olympische Spelen trok de 25-jarige loopster met haar man naar Griekenland. Die vakantie deed deugd vertelde de Amerikaanse voor de micro: “De Olympische Spelen waren een emotionele rollercoaster en ik had wat tijd nodig om te relaxen. Het was echt prachtig in Griekenland en het was een fantastische manier om al het harde werk en mijn verjaardag – die tijdens de spelen viel – te vieren.”

Foto: Dan Vernon for World Athletics

De olympische kampioene op de 400m horden verbeterde in Parijs het wereldrecord tot 50”37. Die tijd verraste één van de grootste sterren van de mondiale atletiek niet: “Ik was niet verbaasd, maar wel dankbaar dat ik die tijd heb kunnen lopen. Een perfecte wedstrijd bestaat niet en ik zoek altijd naar hoe ik mijzelf nog kan verbeteren. De concurrentie van Femke Bol pusht mij ook naar mijn beste vorm.”

McLaughlin-Levrone staat er om bekend dat ze niet vaak buiten de VS loopt. Waarom koos ze dan om toch nog een wedstrijd te lopen in Brussel? “Na een rustperiode die volgde op de Olympische Spelen voelde ik mij klaar om terug te lopen. Ik heb goede dingen gehoord over deze meeting en ik wil graag weten waar ik sta in de nummers waarmee ik ook het seizoen opende. Mijn doel is hoe dan ook – zoals altijd – om een nieuw persoonlijk record te lopen.”

Het wereldrecord op de 400m (47″60) dateert al van 1985. Het persoonlijk record van McLaughlin-Levrone ligt met 48”74 een seconde daarboven. Toch sluit niemand uit dat de Amerikaanse Brussel verlaat met een nieuw wereldrecord op haar palmares. Zelf zei McLaughlin-Levrone er het volgende over: “Zo een snelle tijd op de 400m vereist veel voorbereiding. Ik wil steeds sneller lopen, maar de 400m is een nummer waarop ik nog steeds aan het bijleren ben.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in