Armand Duplantis heeft bij de Diamond League in het Poolse Chorzow het wereldrecord op 6m26 gebracht. Het Zweedse polsstokfenomeen zweefde nog een centimeter hoger dan bij de Olympische Spelen in Parijs. Het was de tiende keer dat Duplantis een wereldrecord sprong. Eerder op de middag brak Jakob Ingebrigtsen het wereldrecord op de 3.000m. Met 7’17”55 scherpte hij het oude record van Daniel Komen met ruim drie seconden aan.

Mondo Duplantis: tot tien keer toe de beul van het wereldrecord. Op de Olympische Spelen bracht de Zweedse sensatie de hele wereld in vervoering door zijn tweede titel te pakken en 6m25 te klaren. Na 6m24 in Xiamen was dat al zijn tweede wereldrecord van het seizoen. Nauwelijks drie weken later blijkt de gulzige Zweed zijn honger nog niet gestild te hebben. Na een polsstokcompetitie van de allerhoogste plank – met Sam Kendricks en Emmanouil Karalis vlogen nog twee anderen over 6m00 – ging Duplantis op zoek naar een zoveelste recordsprong. Eén keer ging het mis, maar bij de tweede poging op 6m26 schoot hij raak. De 24-jarige Zweed heeft het wereldrecord op vier jaar tijd 10cm hoger gelegd dan waar Renaud Lavillenie het achterliet.

Foto: Jeroen De Meyer

Het record op de 3.000m van Daniel Komen uit 1996, 7’20″67 werd door velen lange tijd gezien als onbereikbaar. Grootheden op de middellange afstand als Hicham El Guerrouj, Haile Gebreselassie en Kenenisa Bekele deden in hun toptijd tevergeefs pogingen om onder de tijd van de Keniaan te duiken. Jakob Ingebrigtsen lukte het wel, mede dankzij het sterke haaswerk van Pieter Sisk. De Noor mag dan nog altijd azen op het wereldrecord op de 1500m, met 7’17″55 op de 3.000m schrijft hij opnieuw atletiekgeschiedenis.

Ook op de 800m werd stiekem gerekend op een nieuwe toptijd. Donderdag bleef Emmanuel Wanyonyi in Lausanne met 1’41”11 slechts twee tienden verwijderd van het wereldrecord van David Rudisha. In Polen ging het iets minder rap en moest Wanyonyi de winst laten aan Marco Arop. De Canadees finishte in 1:41”86, voor de Keniaan en de Amerikaan Bryce Hoppel. Eliott Crestan kwam als vierde over de finish in 1:43”48, zijn derde snelste tijd ooit.

Marco Arop en Emmanuel Wanyonyi – Foto: Dan Vernon / World Athletics

Letsile Tebogo lijkt na zijn gouden olympische race over 200m niet te stoppen. Na zijn overwinning in Lausanne was de sprinter uit Botswana ook in Chorzow de rapste. Met 19”83 hield Tebogo Alexander Ogando (19”86) en Kenneth Bednarek (20”00) achter zich. De winst op de 100m was voor Fred Kerley. De winnaar van olympisch brons in Parijs snelde in Polen naar 9”87. Behalve de Amerikaan doken ook Ferdinand Omanyala (9”88), Ackeem Blake (9”89) en Marcell Jacobs (9”93) onder de 10 seconden.

Bij de vrouwen ontbrak het volledige podium van de 100m in Parijs. Wel van de partij was Daryll Neita. De nummer 4 van de Spelen viel ook nu net naast het podium met 11”01. De overwinning ging naar Tia Clayton in 10”83 (+2,9 m/s). Marie-Jose Ta Lou-Smith finishte in dezelfde tijd als tweede, voor Tamari Davis in 10”84.

Op de 110m horden herstelde Grant Holloway de orde. De kersverse olympisch kampioen liep afgelopen donderdag tegen zijn eerste nederlaag van het seizoen aan. In Lausanne moest hij Rasheed Broadbell voor zich dulden, maar zondag bleef hij de Jamaicaan een honderdste voor met 13”04 (+1,1 m/s). Daniel Roberts legde beslag op de derde plaats.

Foto: Christel Saneh for World Athletics

Ook Soufiane El Bakkali bestendigde zijn status als olympisch kampioen met een overwinning, al was het zeer nipt. De Marokkaan liep op de steeple chase naar een seizoenbesttijd van 8”04”29 en drukte daarbij zijn borst net voor de Keniaan Serem Amos en de Ethiopiër Samuel Firewu over de finish.

Het Poolse thuispubliek keek zondag uit naar het optreden van Natalia Kaczmarek, de nummer 3 van de Olympische Spelen over 400m. Ook in eigen huis was er een derde plaats voor de Poolse. Wederom moest ze Marileidy Paulino (48”66) en Salwa Eid Naser (49”23) voor zich dulden. Kaczmarek finishte haar ronde in 49”95.

Geen verrassingen op de 400m horden met overwinningen van Karsten Warholm (46″95) en Femke Bol (52”13). De Nederlandse die in Parijs genoegen moest nemen met brons op haar favoriete nummer was ruim sneller dan Anna Cockrell (52”88). Zij had Bol begin deze maand nog het olympisch zilver ontfutseld.

Foto: Dan Vernon / World Athletics

Ook Gianmarco Tamberi nam zondag sportieve revanche. Na zijn vroegtijdige uitschakeling in de olympische finale, te wijten aan nierstenen, was hij zondag weer de beste. In Chorzow sprong de nummer 11 van Parijs als enige over 2m31. De Italiaan deed vervolgens nog twee pogingen op 2m38 en één op 2m40, maar faalde driemaal. De Jamaicaan Romain Beckford en de Oekraïner Oleh Doroshchuk werden tweede en derde met 2m29. Kersvers olympisch kampioen Hamish Kerr bleef steken op 2m18 en een negende plaats, na drie foutsprongen op 2m22.

In het kogelstoten ging de winst naar Joe Kovacs. Met 22m14 bleef de Amerikaan zijn landgenoot en drievoudig olympisch kampioen Ryan Crouser twee centimeter voor. Met 22m03 werd Europees kampioen Leonardo Fabbri derde.

De Jamaicaanse winnares van olympisch zilver Shanieka Ricketts won het hinkstapspringen met een sprong van14m50, voor de Cubaanse Leyanis Perez Hernandez (14m42).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in