De Olympische Spelen moeten in de atletiek nog beginnen, maar toch blikken we al even vooruit naar het einde van volgende week. De marathons bij de mannen en de vrouwen worden het slotakkoord van een hopelijk onvergetelijke tiendaagse. Of Bashir Abdi, Koen Naert, Michael Somers, Chloé Herbiet en Hanne Verbruggen met frisse benen aan de start zullen komen, daar hebben we het raden naar. Wat we wel weten, is hoe het parcours eruit ziet. Ontdek het hier!

Op zaterdagochtend krijgen de mannen de eer om als eerste het olympische marathonparcours te ontdekken. Een dag later zorgen de vrouwen voor het sluitstuk van de Olympische Spelen. De atleten beginnen met een toeristisch ommetje en passeren onder meer voorbij het stadhuis, de Place Vendôme en het Louvre. Ze banen zich vanuit het stadscentrum zuidwaarts een weg naar het kasteel van Versailles. Tussen start en finish moeten de marathonlopers 436 hoogtemeters overwinnen waarvan het grootste deel in de middenbeuk van de koers ligt. Vanaf kilometer 15 gaat het een eerste keer stevig omhoog alvorens het kort weer afvlakt. Net voor het halve marathonpunt in Versailles volgen er opnieuw een aantal stijgende hectometers om daarna gedurende enkele kilometers in dalende lijn te gaan. Het parcours is een lus die de atleten terug naar hartje Parijs leidt.

In marathonkringen wordt er weleens gesproken over de spreekwoordelijke muur waar je vanaf kilometer 30 tegenaan loopt. Op het olympische parcours moet niemand hem zich inbeelden, want de muur staat er in levende lijve. Met nog een kleine 13 kilometer te gaan wacht de Côte du Pavé des Gardes. Qua profiel een helling van het Vlaamse type, al is het een brede weg en liggen er ondanks de naam van de beklimming geen kasseien. Gedurende 600m wordt aan gemiddeld 10,7% geklommen. Volgens de organisatie bedraagt het maximale stijgingspercentage 13,5%. De Belgische atleten zullen omhoog geschreeuwd worden door een zwart-geel-rood supporterslegioen. De entourages van Bashir Abdi en Koen Naert doopten de helling om tot de ‘Belgian Hill’ en zullen er met meer dan 650 landgenoten postvatten

Foto: Jolien De Bock

In de afdaling richting de boorden van de Seine wordt het met vermoeide benen opletten geblazen. Bert Misplon, organisator van de Runners’ lab Halve Marathon Gent en boezemvriend van Bashir Abdi, ging al eens verkennen en waarschuwt: “Tussen 30 en 32km kan volgens mij het verschil gemaakt worden. De afdaling heeft erg steile stukken tot 14%, gevaarlijk en vrijwel ongezien in een wegwedstrijd. Welke atleten gaan hun benen kunnen blijven heffen? Hopelijk geraakt iedereen heelhuids beneden.” De beslissende eindstrijd zal over de kaaien van de rivier uitgevochten worden. Op 3km van de meet draaien de atleten aan de Eiffeltoren het hoekje om en duiken ze weer de straten van Parijs in. De winnaar zal als een keizer onthaald worden op de Esplanade des Invalides.

Wie graag zelf het parcours raadpleegt, kan het hier terugvinden. Een video van het parcours vindt u hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in