6 dagen voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen testten verschillende atleten in Londen nog eens de benen op de laatste Diamond League voor Parijs. Vermeulen liep er naar een nieuw Belgisch record op de Engelse mijl. We zagen ook drie verbeteringen van beste wereldjaarprestaties en een Europees record van Hudson-Smith op de 400m.

Op de Olympische Spelen, die nu echt wel bijna van start gaan, zouden de 400m horden best wel eens een hoogtepunt kunnen worden. Bij de vrouwen lijkt het een tweestrijd te gaan worden tussen de Nederlandse Femke Bol en de Amerikaanse Sydney McLaughlin-Levrone. De Amerikaanse verbeterde eerder dit seizoen nog het wereldrecord tot 50”65. Van hen twee stond enkel Bol aan de start in Londen. Met een tijd van 51”30, de vierde snelste tijd ooit, maakte de Nederlandse haar favorietenrol waar en kan ze met vertrouwen afzakken naar de Franse hoofdstad.

Ook bij de mannen belooft de 400m horden een hoogtepunt te worden in Parijs. Van de drie topfavorieten – Rai Benjamin, Alison dos Santos en Karsten Warholm – was enkel dos Santos afgezakt naar Londen. De Braziliaan kwam dit seizoen enkel in Monaco niet als eerste over de streep. Vandaag kon dos Santos wel weer zegevieren. Opvallend genoeg volstond vandaag dezelfde tijd als een week geleden (47”18) wel voor de overwinning.

Het koningsnummer van de atletiek blijft uiteraard de 100m. Publiekslieveling Noah Lyles kwam als eerste over de streep en liet de chrono stoppen na een nieuw persoonlijk record van 9”81. Enkel Kishane Thompson en Ferdinand Omanyala liepen dit seizoen al sneller. Lyles pakte alleen nog maar brons op de Olympische Spelen. Wordt dit het jaar waarin hij een Olympische titel aan zijn zes wereldtitels kan toevoegen? Akani Simbine liep naar een tweede plek in 9”86, Letsile Tebogo vervolledigde het podium in 9”88. Ook Louie Hinchliffe en Ackeem Blake (beiden 9”97) liepen onder de tien seconden.

De Italiaanse Europese kampioen Leonardo Fabbri was de beste in een mooi deelnemersveld in het kogelstoten. Zijn 22m52 was 15cm verder dan de beste worp van de wereldrecordhouder Ryan Crouser. De Amerikaan kent door schouderproblemen geen ideale voorbereiding op de Olympische Spelen. Payton Otterdahl vervollegde de top drie met een worp van 22m13. Ook Joe Kovacs wierp met 22m03 net voorbij de 22m-grens.

De eerste van onze twee landgenoten die vandaag in actie kwamen was Thomas Carmoy. Hij had twee pogingen nodig om over de beginhoogte van 2m14 te springen. Ook toen de lat op 2m18 lag had Carmoy twee pogingen nodig, maar over 2m22 raakte de hoogspringer meteen. Op 2m26 faalde onze landgenoot drie keer, het leverde hem een vijfde plek op. Opvallend nieuws kwam er wel van Mutaz Essa Barshim. De regerende (co-)Olympisch kampioen sprong dit seizoen nog maar vier wedstrijden en ondernam ook vandaag geen enkele sprong hoewel hij aanwezig was. Het zou evenwel niet om een blessure gaan. De Qatarese hoogspringer zou door gebrek aan ruimte zijn aanloop niet hebben kunnen uitvoeren zoals hij wou en daarop besloten hebben om forfait te geven. De overwinning ging naar de Nieuw-Zeelander Hamish Kerr die over 2m30 sprong.

Chaos was er vervolgens ook bij de start van de Engelse mijl, waaraan ook Jochem Vermeulen deelnam. Verschillende atleten vielen, maar gelukkig kon onze landgenoot de valpartij vermijden. De vice-Europees kampioen op de 1500m finishte uiteindelijk na 3’51”00. Die tijd is 84 honderdsten sneller dan het vorige Belgische record van Pieter-Jan Hannes uit 2015. Het leverde hem ook een tiende plek op. De winst ging naar de Australiër Oliver Hoare in 7’28”68.

Op de halve baanronde kregen we een spannende wedstrijd waarin de Britse Dina Asher-Smith snel vertrok maar op het einde toch nog wegzakte naar de derde plek, zij finishte na 22”07. Het was Tomas Gabrielle, de snelste vrouw dit seizoen, die als eerste over de streep kwam in 21”82. Julien Alfred finishte net na de Amerikaanse in 21”86.

Op de baanronde scherpte Nickisha Pryce de beste wereldjaarprestatie aan tot 48”57. De Jamaicaanse lijkt in topvorm en bij afwezigheid van Sydney Mclaughlin-Levrone, die in Parijs enkel op de 400m horden in actie komt, zal ze de te kloppen vrouw zijn in Parijs. Haar grootste concurrente lijkt de Poolse Natalia Kaczmarek te worden, zij finishte vandaag als tweede na 48”90. De top drie werd vervolledigd door Lieke Klaver die snel startte. De Nederlandse zag dat beloond worden met een persoonlijk record van 49”58.

Op de 400m bij de mannen was het uitkijken naar Europees recordhouder Matthew Hudson-Smith. De Brit zal in Parijs een van de uitdagers worden van onze landgenoot Alexander Doom. De Brit liep een indrukwekkende wedstrijd en verbeterde de beste wereldjaarprestatie en zijn eigen Europees record tot 43”74. Dat belooft alvast voor Parijs want hij leek zich zelfs nog in te houden op het einde. Ook Christopher Morales-Williams, de tweede snelste man dit seizoen, stond stond aan de start. Hij raakte niet verder dan een zesde plek.

Foto: Jeroen De Meyer

Het Britse publiek kreeg met de 800m bij de vrouwen nog iets om voor te gaan staan. De volledige top drie bestond namelijk uit Britten. Keely Hodgkinson scherpte haar eigen beste wereldjaarprestatie aan tot 1’54”61, dat is de zevende beste tijd ooit. Hodgkinson kan dus vol vertrouwen het kanaal oversteken. Jemma Reekie (1’55”61) en Georgia Bell (1’56”28) vervolledigden het podium. Zoek op de 800m in Parijs evenwel niet naar Bell, zij komt op de 1500m in actie.

De Zwitser Dominic Lokinyomo Lobalu won ook nog een snelle 3000m in een tijd van 7’27”68, de derde snelste tijd dit seizoen. De Amerikaan Grant Fisher verloor de sprint om de zege en einigde net na de Zwitser in 7’27”99, de vierde snelste tijd van dit seizoen. De Keniaan Edwin Kurgat vervollegde de top drie in 7’28”53, de vijfde snelste tijd dit seizoen.

In het polstokspringen gingen zeven vrouwen over de hoogte van 4m65. De Amerikaanse Katie Moon raakte opvallend genoeg niet over die hoogte nadat ze ook al twee keer miste op 4m50. Nochtans sprong ze dit seizoen reeds 4m85 en leek ze een van de kandidaten voor de overwinning in Londen. De Australische Nina Kennedy overtuigde wel en ging als enige over 4m85.

De Duitse Europese kampioene Malaika Mihambo won het verspringen met een sprong van 6m87. De Britse Katarina Johnson-Thompson, in Parijs concurrente voor Nafi Thiam en Noor Vidts op de zevenkamp, eindigde vijfde met een sprong van 6m54. Dat is minder verder dan wat Thiam al sprong dit seizoen (6m59), maar wel verder dan de 6m50 van Vidts begin dit seizoen.

In het speerwerpen ten slotte raakte wereldkampioene Haruka Kitaguchi niet verder dan een vierde plek. Niet ideaal voor het vertrouwen zo vlak voor het belangrijkste kampioenschap van het seizoen. De Australische Mackenzie Little daarentegen tanke met een worp van 66m27, de tweede verste worp dit seizoen, wel veel zelfvertrouwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in