Na twee vertoningen in China trok het Diamond League-circuit voor de derde manche richting Doha. Geen enkele landgenoot boekte een trip richting de Perzische Golf. Ook de absolute sterren lieten zich deze keer niet zien, en dus was het aan anderen om de spotlight naar zich toe te trekken. Alison Dos Santos sloeg het aanbod niet af. De bronzen medaillewinnaar van de Olympische Spelen in Tokio dook in zijn eerste 400m horden van het seizoen meteen onder de 47 seconden. Kenny Bednarek was de koning van de 200m. Hij bracht de rest in verlegenheid door naar 19″67 te sprinten.
De voorbije jaren was Doha telkens gastheer van de eerste Diamond League van het seizoen. Dit jaar is de Qatarese hoofdstad, na twee optredens in China, pas de derde in de rij. Een blik op de startlijst verklapt dat dit niet meteen een voordeel was. Het gemis aan grote sterren werd alleszins een pak kleiner na een zinderende 400m horden. Alison Dos Santos ging hard te keer tijdens zijn eerste rondje met hindernissen van het jaar. Hij liet alles en iedereen meer dan een seconde achter zich en zette een stevige 46″86 neer, zijn vijfde duik ooit onder de 47 seconden. Nog nooit liep iemand zo snel in de maand mei.
Kenneth Bednarek had meer wedstrijdritme nodig alvorens de puzzelstukjes in elkaar vielen. In Doha gebeurde het uiteindelijk op de 200m. De 25-jarige Amerikaan sprintte met een geldige rugwind naar een nieuwe besttijd van 19″67, waarmee hij richting de top tien aller tijden sluipt. Hij graaide onderweg ook de beste wereldjaarprestatie en het meetingrecord mee. Op het kortste sprintnummer heeft Daryll Neita hard moeten werken voor de winst. De Britse moest van ver komen en kon pas in de laatste meters het laken naar zich toetrekken. Met 10″98 is ze pas de vijfde van dit jaar die de elf secondengrens weet te doorprikken. Op de hoge horden wees de fotofinish Ditaji Kambundji aan als winnares. Het ‘zusje van’ noteerde 12″49. Steven Gardiner zette de baanronde op zijn naam met een tijd van 44″76.
Op het langere werk liet Beatrice Chebet zich gelden. Tijdens een quasi volledig Afrikaans getinte 5.000m wachtte ze tot de laatste 200m om het verschil te maken en een beste wereldjaarprestatie van 14’26″98 neer te zetten. Ook Samuel Firewu mag zich momenteel de snelste van het jaar noemen. De steeplespecialist moest er wel een stevig eindsprintje uit persen. Hij klokte 8’07″25. Brian Komen troefde Timothy Cheruiyot nipt af op de 1500m in een tijd van 3’32″43. Bij de dames slaagde Freweyni Hailu er net niet in om onder de vier minuten te duiken. Op de dubbele baanronde mocht Mary Moora de handen in de lucht steken door als enige onder de 1’58 te blijven.
In het verspringen zal Carey McLeod met een dubbel gevoel terugkijken op zijn wedstrijd. Hij bleef olympisch kampioen Miltiadis Tentoglou voor met 8m52, maar had daar wel een rugwind van meer dan 5m/s voor nodig. In het polsstokspringen haalde de wereldindoorkampioene het van de wereldoutdoorkampioene. Molly Caudery bleef tot en met 4m73 vlekkeloos en dat gaf haar een beslissend voordeel op Nina Kennedy. In het discuswerpen was het verschil duidelijker. Kristjan Ceh wierp zijn werptuig als enige voorbij de 70m. Hij is naast kersvers wereldrecordhouder Mykolas Alekna de enige die deze grens dit jaar al wist over te steken. De speer van Jakub Vadlejch vloog uiteindelijk exact twee centimeter verder dan die van Neeraj Chopra. Die eerste liet 88m38 opmeten.
Ook het hoogspringen mocht niet ontbreken op het programma in Doha. Op vrijdagavond was het aan de dames waar Angelina Topic na een magere 1m94 de bloemen in ontvangst mocht nemen. De dag ervoor waren de heren aan zet. Publiekslieveling Mutaz Essa Barshim organiseerde zelf de eerste editie van de ‘What Gravity Challenge’, een showdown in het Katara amfitheater met een stevige prijzenpot als lokspijs. Opgezweept door het thuispubliek zweefde Barshim naar de winst en een beste wereldjaarprestatie van 2m31.
Volgende week vindt alweer een volgende Diamond League plaats. Dan zijn alle ogen gericht op Rabat, mét Belgen aan de start.