De vijfde Diamond League van het seizoen werd alweer één om duimen en vingers bij af te lekken. In Oslo schitterden Jakob Ingebrigtsen en Karsten Warholm elk op hun terrein voor eigen publiek. Ingebrigtsen deed dat zelfs in een nieuw Europees record op de 1500m. De 5.000m moest qua sensatie niet onderdoen. Yomif Kejelcha en Jacob Kiplimo zorgden voor een bloedstollend duel én stevige eindchrono waarbij de fotofinish de uiteindelijke winnaar moest bepalen. Belgen waren er ook in Oslo. Ben Broeders deed het zelf niet onverdienstelijk en zag vervolgens hoe Mondo Duplantis alweer met de bloemen ging lopen. Julien Watrin speelde op de 400m horden niet mee om de knikkers.
Save the best for last moet m’n gedacht hebben tijdens de Diamond League in Oslo. Jakob Ingebrigtsen en Karsten Warholm zorgden samen voor een zinderend slotstuk. Nog geen week na zijn world best op de 2 mijl, zorgde Ingebrigtsen alweer voor een hoogstaand kunstje. Op de 1500m ging het razendsnel, maar de Noorse ster had weinig problemen met het tempo. Na het wegvallen van de hazen hield hij eigenhandig de snelheid erin. Mohamed Katir plooide als enige niet, al moest hij in het slot toch zijn meerdere erkennen. Ingebrigtsen verbeterde met 3’27”95 zijn eigen Europees record en wordt met deze toptijd de zesde atleet aller tijden. Katir bleef met 3’28”89 als tweede een zucht boven zijn PR. De volledige top acht dook onder de 3’30 waardoor we kunnen spreken van één van de gekste 1500m uit de geschiedenis.
Net daarvoor zorgde Warholm voor spektakel op de 400m horden. De Noorse publieksliefhebber had nog geen wedstrijden in de benen, maar denderde met stevige tred over de piste. Hij zette de tegenstand stevig onder druk in de eerste wedstrijdhelft en had in het slot nog voldoende over om de rest achter zich te houden. De snelste 400m hordenloper ooit knalde naar een enorme chrono van 46”52. Het is na zijn wereldrecord van 45”94 zijn tweede tijd ooit en de vierde aller tijden. Het deed ons haast vergeten dat er ook een Belg aan de start verscheen. Julien Watrin kwam echter niet in het stuk voor. Hij zette nog een seizoensbeste van 49”45 neer, maar kon de achtste plaats niet vermijden.
Met Ben Broeders kwam er nog een tweede Belg in actie. In het polsstokspringen opereerde hij, ondanks een zeer degelijke 5m71, in de schaduw van Mondo Duplantis. Die laatste ging op zoek naar een verbetering van zijn eigen beste wereldjaarprestatie. Na een geslaagde poging over 6m01 haalde de Zweed de lat drie keer naar beneden op 6m12.
Femke Bol deed in Oslo wat je van Femke Bol kan verwachten. De eerste 300m van de 400m horden kon de tegenstand nog aanpikken, maar Bol sloeg genadeloos toe in de laatste rechte lijn. Met lengtes voorsprong schreef ze haar vijftiende Diamond Leauge overwinning op haar naam in 52”30, haar beste tijd van het seizoen. De Nederlandse gazelle heeft nu de drie snelste tijden van dit jaar op haar naam staan. Anna Hall, één van de revelaties van dit seizoen en wellicht de grootste concurrente voor Nafi Thiam op de zevenkamp in Boedapest, verloor veel kostbare seconden. Ze trippelde voor de voorlaatste horde en finishte als vijfde in 55”28, ruim boven haar PR.
De horden maakten daarna plaats voor de vlakke 400m. Voor het eerst sinds 2017 was dat nog eens met Wayde Van Niekerk aan de start. De wereldrecordhouder, die dit seizoen al tot 44”17 kwam, domineerde van start tot finish. Hij toverde uiteindelijk 44”38 op het resultatenblad. Nog dominanter was Erriyon Knighton op de 200m. De 19-jarige Amerikaan scherpte het meetingrecord, dat op naam stond van Usain Bolt, en zijn seizoensbeste aan tot 19”77. Ook op de 100m werd er in Oslo sneller dan ooit gelopen. Marie-Josée Ta Lou schoot als een vuurpijl uit de blokken, hield dan gelijke tred met de rest van het veld, om vervolgens nog een cartouche boven te halen. Met 10”75 bleef de ondertussen al 34-jarige atlete amper drie honderdsten boven haar PR.
Op de befaamde ‘Dream Mile’ zorgde Birke Haylom voor een nieuw wereldrecord, weliswaar bij de junioren. De Ethiopische youngster ging met een straat voorsprong de laatste ronde in, maar voelde de hete adem van Cory McGee en Jessica Hull in haar nek. Haylom kon het duo nog net afhouden dankzij een snedige 4’17”13, de tiende tijd aller tijden. Ook McGee en Hull komen de top 20 aller tijden binnen. In de laatste ronde van de 3.000m ging Beatrice Chebet stevig aan de boom schudden. Het trio dat op dat moment nog in haar spoor zat, moest de rol lossen. Met 8’25”01 eigende Chebet zichzelf het meetingrecord en de beste wereldjaarprestatie toe. Maureen Koster en Diane Van Es zorgden voor wisselend Nederlands succes. Van Es, die de laatste weken veel alternatief moest trainen, haakte al vroeg in de race af met 8’56”28 als resultaat. Koster verpulverde met 8’35”93 dan weer haar PR met maar even zeven seconden.
Op de 5.000m maakten de ‘grote twee’ er een boeiend schouwspel van. Yomif Kejelcha en Jacob Kiplimo gaven elkaar geen duimbreedte weg en zouden sprinten tot op de meet. De fotofinish moest er bijgehaald worden om uit te maken wie een fractie sneller was. Beiden kregen alleszins een razendsnelle 12’41”73 achter hun naam, de zesde tijd ooit, maar uiteindelijk werd Kejelcha toch aangewezen als winnar. Het is meteen ook een PR voor beiden.
This is what three thousandths of a second looks like at the end of a 5K.
Yomif Kejelcha denies Jacob Kiplimo in a thriller in Oslo as both smash the meeting record and set PBs – both clocked at 12:41.73 pic.twitter.com/qKa6ru5lBC
— Cathal Dennehy (@Cathal_Dennehy) June 15, 2023
In haar eerste Diamond League optreden van het seizoen nam Yulimar Rojas het kroontje weer over. De wereldrecordhoudster in het hinkstapspringen opende, in wat haar tweede wedstrijd van het seizoen was, met 14m91. Daarmee was de buit meteen binnen. Simon Ehammer was op zijn beurt de beste in de verspringbak. De meerkamper gaf de specialisten met 8m32 het nakijken. Sarah Mitton trok het laken naar zich toe dankzij haar 19m54. Jessica Schilder keert met drie nulwerpen weer huiswaarts. Toch kwam er nog Nederlands succes in een werpnummer. Jorinde Van Klinken verwees de wereldkampioene Valarie Allman verrassend van de troon door ruim halve meter beter te doen. Met 66m77 boekte ze haar eerste Diamond League zege ooit.