Twee jaar geleden keerde de Belgische delegatie met vijf medailles terug van het EK indoor. Het EK indoor in Torun was meteen het meest succesvolle in jaren. Toen traden er weliswaar 30 individuele atleten en één aflossingsploeg aan. In het Turkse Istanboel betreden 18 landgenoten en één aflossingsploeg de arena. Mogen we opnieuw dromen van een handvol plakken? Wij lichten hun kansen toe.
Donderdag: Zetten 800m-specialiste eerste stap richting finale?
Op donderdag, de openingsdag, mogen Eliott Crestan, Tibo De Smet en Aurèle Vandeputte als eerste landgenoten de Ataköy Athletics Arena in. In de reeksen van de 800m probeert het trio een plaats af te dwingen voor de halve finales van twee dagen later. Vandeputte mag dan wel het langzaamste seizoenbeste van alle atleten achter zijn naam hebben staan, de nummer drie van het BK mag zeker een plaats in de volgende ronde ambiëren. De Smet moet als ranglijstaanvoerder op nog een ronde verder durven mikken. Hetzelfde geldt voor Crestan, die ondertussen al weet hoe het is om finales op grote kampioenschappen te lopen. Zowel De Smet als Crestan zijn zeker niet kansloos op eremetaal, al zal tactisch inzicht veel bepalend zijn.
Vervolgens mag Jolien Boumkwo voor het eerst in bijna zeven jaar nog eens aantreden op een internationaal kampioenschap. De Belgische recordhoudster in het kogelstoten zette dit jaar enorme stappen. Zij lijkt echter nog een maatje te klein om een finaleplaats af te dwingen. Boumkwo kan er wel een doel van maken om voor het eerst voorbij 18m te stoten en voor de vierde maal dit seizoen het Belgisch record aan te scherpen.
De laatste man in actie op donderdag is Ismael Debjani. Debjani liep maar één 1500m dit seizoen en dat was meteen voldoende voor een EK-ticket. De snelste Belg ooit op deze afstand is vaak wisselvallig op kampioenschappen, maar heeft in principe alle kwaliteiten in huis om een plaats in de finale af te dwingen. In die finale zal er echter maar naar één man gekeken worden: Jakob Ingebrigtsen. Het Noorse fenomeen heeft nadien ook nog de 3.000m op zijn programma staan.
Vrijdag: Mogen we opnieuw dromen van een één-tweetje op de vijfkamp?
De tweede dag staat grotendeels in het teken van de vijfkamp van Nafi Thiam en Noor Vidts. Twee jaar geleden zorgden zij voor een Belgisch delirium door het goud en zilver te veroveren. Geen van beiden werkte deze winter al een vijfkamp af. Thiam reist zelfs met een compleet leeg resultatenblad af naar Istanboel. Toch mogen we gezien hun klasse opnieuw dromen van twee medailles. Of dat opnieuw goud en zilver wordt, dat is maar de vraag. De Poolse Adrianna Sulek is namelijk op recordjacht. Zij mikt op het elf jaar oude wereldrecord van 5.013 punten. Thiam, die voor het eerst in actie komt sinds haar overstap naar Michaël Van der Plaetsen, weet dus wat te doen als ze voor de derde keer in haar carrière een Europese indoortitel wil pakken. Al gaf de titelverdedigster zelf aan geen specifieke verwachtingen te hebben van dit kampioenschap. Zij ziet het vooral als tussentijdse meting.
Op de dubbele baanronde kruipen Alexander Doom, Julien Watrin, Helena Ponette en Camille Laus vrijdag in de startblokken. Doom stond lange tijd tweede op de Europese ranglijst, maar viel in het weekend van de nationale kampioenschappen terug naar een zevende plaats. Watrin vinden we op plaats achttien. Karsten Warholm steekt er met kop en schouders bovenuit, maar daarachter ligt het veld dicht op elkaar. Dylan Borlée bewees acht jaar geleden met een zilveren EK-medaille al dat alles mogelijk is. Het is dus zeker niet ondenkbaar dat we in de finale minimaal één landgenoot terugzien. Als dat lukt, dan zijn de medailles nooit veraf.
In het geval van Laus en Ponette, die beiden via de ranking hun startbewijs afdwongen, wordt een finaleplaats moeilijk. Met kersvers wereldrecordhoudster Femke Bol, haar snelle landgenote Lieke Klaver en de sterke Poolse Anna Kielbasinska lijkt de helft van alle finaletickets op voorhand al uitgedeeld. Laus en Ponette mogen als respectievelijk negende en achttiende op de startlijst wel mikken op de halve finales.
Delphine Nkansa maakt op de 60m haar debuut op een indoorkampioenschap. Voor Rani Rosius wordt het haar tweede EK in zaal nadat ze het in Torun tot de halve finales schopte. Zowel Rosius als Nkansa zijn bij de tien snelste dames van dit seizoen. Als ze hun beste vorm voor de dag kunnen leggen, lijkt een finaleplaats niet onmogelijk.
Tenslotte krijgen we op vrijdag ook Thomas Carmoy te zien in het hoogspringen. De nummer drie van het EK indoor in 2021 stelt zelden echt teleur op kampioenschappen. Zo eindigde hij op het WK indoor (6e) en EK outdoor (5e) niet ver van de medailles. Met amper twee atleten die deze winter al hoger sprongen dan de 2m27 van onze landgenoot, ligt daar zeker een kans op een medaille.
Zaterdag: Profiteert Ben Broeders van de afwezigheid van de wereldrecordhouder?
Zaterdag is het de beurt aan Ben Broeders in het polsstokspringen. Hij hoeft één iemand alvast niet te vrezen. Mondo Duplantis heeft na zijn wereldrecord in Clermont-Ferrand zijn seizoen stilgelegd en kijkt al vooruit naar de zomer. Dat scheelt Broeders al zeker één plaats in de uitslag. Broeders mag zichzelf na zijn BR van 5m82 rekenen tot één van de kanshebbers op eremetaal, maar een koud kunstje wordt het niet. Het deelnemersveld ligt heel dicht op elkaar. De kans is dus groot dat onze landgenoot zijn eigen Belgisch record zal moeten aanscherpen om op het podium te geraken.
Robin Hendrix en John Heymans verdedigen de Belgische driekleur op de 3.000m. Met de respectievelijk tweede en vijfde snelste tijd van het jaar – Ingebrigtsen liep weliswaar nog geen 3.000m dit jaar – mag hun verhaal eigenlijk niet eindigen in de reeksen. In de finale zal het wedstrijdverloop bepalend zijn voor hun kansen, al zullen Hendrix en Heymans eerder als underdog van start gaan.
Ook Anne Zagré begint zaterdag aan haar EK. Dit winterseizoen verliep moeizaam voor de pupil van Carole Bam met wisselende resultaten tot gevolg. Als Zagré opnieuw in de buurt kan komen van haar seizoensbeste (8”11), dan lonkt de volgende ronde. Een plaats in de finale lijkt niet aan de orde voor Zagré. Daarvoor moet ze wellicht onder de 8”00 lopen.
Zondag: 17e(!) internationale medaille voor de Belgian Tornados?
Last but not least: de Belgian Tornados. Na hun vierde plaats van twee jaar geleden zal de honger om te knallen bijzonder groot zijn. Doom, Watrin, Dylan Borlée, Christian Iguacel en Kevin Borlée zullen wel op hun hoede moeten zijn voor onze noorderburen. Spanje lijkt gelukkig niet met hun sterkste kwartet aan te treden, maar de Britten zullen zich ongetwijfeld ook laten gelden. Toch mogen we durven dromen van het allerhoogste. De Tornados zijn een ras apart én met Kevin Borlée hebben ze ook nog één van de meest ervaren atleten in de rangen. Zijn zeven deelnames aan een EK indoor overtreft niemand van de huidige generatie in Istanboel.
Naast Warholm, Ingebrigtsen en Bol zijn er nog heel wat internationale namen om naar uit te kijken. Marcell Jacobs verdedigt zijn titel op de 60m, al zal zijn vertrouwen dit seizoen wel een dreun hebben gekregen na meerdere nederlagen. Keely Hodgkinson wordt de absolute topfavoriete op de 800m. Haar landgenote Laura Muir zal dan weer de te kloppen vrouw op de 1500m zijn. In het hoogspringen is er niemand minder dan Yaroslava Mahuchikh bij de vrouwen. Miltiadis Tentoglou wordt de blikvanger in het verspringen.