De eindlaureaten van de Allianz Gouden Spike 2022 zijn bekend. Bij de vrouwen volgde Nafi Thiam zichzelf zoals verwacht voor de negende(!) keer op. Bashir Abdi mocht voor de derde maal de gouden trofee in ontvangst nemen. Thiam en Bashir haalden het met ruime voorsprong van Noor Vidts en Julien Watrin. De trofee van Rising Star ging naar Helena Ponette en Mimoun Abdoul Wahab.
De Belgische atletiektop verzamelde vandaag in Mechelen voor de uitreiking van de Allianz Gouden Spike 2022. Daar kregen we bijna een exacte kopie van de editie van 2021. Opnieuw waren het Nafi Thiam en Bashir Abdi die de Gouden Spike in ontvangst mochten nemen.
Voor Thiam was het al de negende(!) keer op rij dat zij de Gouden Spike aan haar prijzenkast mocht toevoegen, een onwaarschijnlijk record. Deze erkenning heeft ze te danken aan haar wereld- en Europese titel op de zevenkamp. Thiam, die er door een trainingsstage in Zuid-Afrika niet bij kon zijn, sprak het publiek toe met een korte videoboodschap. “Deze trofee blijft een hele eer. Het afgelopen seizoen verliep heel goed met titels op het WK en EK. Ik ben heel trots op wat ik daar heb laten zien. Nu werk ik volop richting mijn volgende grote doel: de Olympische Spelen in Parijs.”
Ook de zilveren spike ging niet naar een onbekende. Net als vorig jaar ging deze trofee naar Noor Vidts. De meerkampster haalde het met haar wereldtitel op de vijfkamp, vierde plaats op het EK en vijfde plaats op het WK van Cynthia Bolingo. Bolingo scherpte dit jaar haar eigen BR op de 400m scherper en hield daarmee marathonloopster Hanne Verbruggen van de bronzen trofee.
Bij de mannen maakte Abdi dit jaar wederom naam en faam op de marathon. De Europese recordhouder snelde naar het brons op het WK, de eerste WK-medaille ooit voor ons land op de marathon, en eindigde knap derde tijdens de London Marathon. Abdi presteerde overal waar hij deelnam op niveau en kreeg zo voor de derde maal op rij de Gouden Spike toegereikt.
“Het was het jaar van het brons, op vandaag na dan. Ik ben enorm blij met mijn regelmatigheid. De top bereiken is moeilijk, maar aan de top blijven is nog moeilijker. Met drie marathons op zes maanden tijd was het een heel intens seizoen. Ik ben blij dat het goed gegaan is. Nadien heb ik wel een lange rustperiode genomen, maar ondertussen ben ik weer gestart met Start 2 run. Het komende jaar zal al volledig in functie staan van de Olympische Spelen. De focus zal de komende maanden ook wat meer op snelheid liggen, want ik voel dat dat nodig is om voorin mee te strijden.”
Julien Watrin haalde het met overmacht van Eliott Crestan voor de zilveren spike. Watrin stak dit jaar namelijk meermaals zijn neus aan het venster door ook individueel uitstekend voor de dag te komen. Naast een zesde plaats op het EK op de 400m horden, scherpte hij ook meermaals het Belgisch record aan.
Ponette en Abdoul Wahab halen het bij beloften
Helena Ponette ontpopte zich dit jaar tot één van de beste Belgische atlete op de baanronde. Ze had een groot aandeel in de ereplaatsen van de Belgian Cheetahs, maar kende ook individueel succes door het Belgisch record bij de beloften op haar naam te schrijven. Ponette haalde het dan ook met vijf punten voorsprong van Delphine Nkansa, de 100- en 200m-specialiste.
Bij de mannen lagen de verschillen iets dichter bij elkaar. Daar haalde een finaleplaats op het WK junioren het van een deelname aan het EK en WK bij de senioren. Mimoun Abdoul Wahab, specialist van de 400m horden, hield zo 1500m-specialist Ruben Verheyden achter zich in de stemming.
Belgian Tornados beste team van het jaar
Het succes van de Belgian Tornados kent maar geen eindhalte. Het afgelopen jaar ging het kwartet keerde het kwartet telkens met eremetaal huiswaarts van een kampioenschap. Na het goud op het WK indoor was er nog het brons op het WK outdoor en zilver op het EK outdoor. Jonathan Borlée, Julien Watrin, Dylan Borlée en coach Jacques Borlée namen de trofee met plezier in ontvangst.
Roger Habsch ontvangt Handi-spike
Ook de Handi-spike kreeg vandaag een nieuwe, rechtmatige eigenaar. Dit jaar ging de trofee naar Roger Habsch die tijdens het BK in Gentbrugge het wereldrecord op de 100 in de T51-klasse afsnoepte van Peter Genyn. Habsch pitste met 19”68 drie honderdsten af van de tijd van Genyn.
Uitslag
Vrouwen
Nafi Thiam 70 punten
Noor Vidts 48 punten
Cynthia Bolingo 28 punten
Hanne Verbruggen 4 punten
Mannen
Bashir Abdi 69 punten
Julien Watrin 35 punten
Eliott Crestan 13 punten
Ben Broeders 11 punten
Dylan Borlée 7 punten
Maximilien Drion Du Chapois 6 punten
Kevin Borlée 2 punten
Thomas Carmoy 2 punten
Michael Somers 2 punten
Ismael Debjani 1 punt
Isaac Kimeli 1 punt
Koen Naert 1 punt
Matthias Quintelier 0 punten
Beloften vrouwen
Helena Ponette 14 punten
Delphine Nkansa 9 punten
Elien Vekemans 2 punten
Yanla Ndjip-Nyemeck 0 punten
Sennah Vanhoeijen 0 punten
Beloften mannen
Mimoun Abdoul Wahab 12 punten
Ruben Verheyden 8 punten
Tim Van de Velde 3 punten
Andreas De Lathauwer 1 punt
Thomas Van der Poel 1 punt