Komend weekend wordt het uitkijken naar het Belgisch kampioenschap alle categorieën. De beste Belgische atleten krijgen in het Koning Boudewijnstadion de kans om een generale repetitie uit te voeren met het oog op de Olympische Spelen en jeugd-EK’s in juli en augustus. Zondag zijn 2500 supporters welkom op het BK, wat onze landgenoten alleen maar kan helpen in hun jacht op limieten of sterke prestaties met het oog op die onvermijdelijke World Ranking. Wij wikken en wegen voor u de kansen van de voornaamste deelnemers van het BK, zodat u in alle rust kan toeleven naar het drukke atletiekweekend.
Morgenvroeg is het eindelijk zover, want dan kan in Brussel een eerder ‘normaal’ BK AC in coronatijden van start gaan. Op (maximaal) 2500 toeschouwers is het tot zondag wachten, maar het belooft toch een belangrijk weekend voor de Belgische atletiekwereld te worden. Op de 100m voeren titelverdedigers Rani Rosius en Kobe Vleminckx de deelnemerslijsten aan. Rosius zakte afgelopen weekend een plaatsje op de Belgische ranglijst, maar kan daar mits een PR in de reeksen van morgen of finale op zondag verandering in brengen. Voor de belofte van AVT lonken dan zelfs de Olympische Spelen via de World Ranking, al wordt het kantje boord. Bij de vrouwen wordt het ook uitkijken naar Mariam Oularé, die afgelopen zaterdag in Nijvel tot op één honderdste van de EK-limiet bij de junioren kwam met 11″63. De uitdager van Vleminckx moet in principe Gaylord Kuba Di-Vita worden, aangezien het PR van die laatste slechts één honderdste trager is dan dat van de atleet van LYRA.
Rosius zakte op de 100m-ranglijst aller tijden naar de derde plaats door het toedoen van Cynthia Bolingo. De Belgische recordhoudster op de baanronde is dan weer de derde landgenote ooit op de halve baanronde. Bolingo zal tijdens die 200m op het BK het vuur aan de schenen van Imke Vervaet leggen. De snelste advocate van het land is in tegenstelling tot Bolingo nog niet voor de volle 100% zeker van Tokio. Vervaet beschikt echter over een gunstige plaats op de World Ranking en mag zich daardoor stilaan opmaken voor haar eerste Spelen. Bij de mannen belooft het een onderonsje tussen Belgian Tornados Kevin Borlée en Robin Vanderbemden te worden. Borlée heeft niks te verliezen op de 200m. Voor Vanderbemden wordt het nu of nooit met het oog op Tokio. De atleet van SER kampeert op plaats 54 op de ranking, waarbij de top 56 een ticket krijgt. Het moet dus in elk geval sneller dan de 21″13 die hij in 2021 achter zijn naam heeft staan.
Dylan Borlée op weg naar Tokio?
De baanronde bij de vrouwen belooft in afwezigheid van Bolingo een open strijd te worden, maar ook én vooral een strijd om de plaatsen bij de Belgian Cheetahs. Camille Laus is op papier de favoriete voor het BK, al kon de teamkapitein van de 4x400m-ploeg de afgelopen weken zelden overtuigen. Laus moet dus uit een ander vaatje tappen wil ze haar Belgische titel verlengen. Er zijn namelijk kapers op de kust. Op basis van tijden vormt Eline Claeys de grootste bedreiging. Naomi Van den Broeck gaf echter tijdens de 4x400m op de Europabeker een dusdanig goede indruk dat de Belgische titel wel eens naar haar zou kunnen gaan. Ook Hanne Maudens, in Nijvel goed voor een PR, en Liefde Schoemaker zullen voorin te vinden zijn.
Ook bij de mannen belooft het een strijd met open vizier te worden. Door het wegvallen van Jonathan Borlée zijn alle ogen gericht op jongere broer Dylan Borlée. De snelste landgenoot van het moment maakt nog kans op Tokio, maar dan zal hij in de finale van zondag wél zijn drie jaar oud PR van 45″55 moeten benaderen. Uitdager van dienst wordt hier Alexander Doom, die zich kan optrekken aan het feit dat bondscoach Jacques Borlée hem als één van de titularissen voor de Belgian Tornados in Tokio bestempelde. Jonathan Sacoor zal voor het eerst sinds zijn terugkeer naar België een individuele 400m afwerken. Sacoor moet 46″56 lopen om zich te verzekeren van het EK voor beloften. Titelverdediger Christian Iguacel zal maar wat graag een rol van betekenis spelen, maar na een spierscheur in de aanloop naar de World Relays lijkt een top vijf het hoogst haalbare voor de atleet van LYRA. Julien Watrin is hét grote vraagteken op de baanronde. Watrin kwam niet goed voor de dag op Brussels GP en zou intussen opnieuw sukkelen met een blessure.
Wie kan Crestan het leven zuur maken?
De 800m bij de vrouwen lijkt een kolfje naar de hand van Renée Eykens, die via de World Ranking op weg is naar Tokio. Eykens moet vooral concurrentie verwachten van Vanessa Scaunet. Camille Muls blijft op zoek naar de gevraagde 2’05″06 voor het EK voor beloften. Mirte Fannes zette eerder deze week een vroegtijdig punt achter haar seizoen en is dus niet van de partij. Bij de mannen zou het zomaar eens de meest hoogstaande finale op de dubbele baanronde in jaren kunnen worden. Eliott Crestan voert met zijn olympisch ticket de Belgische ranglijst aan, maar ook Aurèle Vandeputte én Ismael Debjani mogen zeker niet onderschat worden. Debjani, die recent nog zijn eigen BR op de 1500m aanscherpte, opteert dus voor het korte werk en zal het leven van de absolute specialisten zuur willen maken. Ook beloften Pieter Sisk en Tibo De Smet, net zoals Crestan al zeker van deelname aan het EK voor beloften, kunnen voor gevaar zorgen. Drievoudig Belgisch kampioen Aaron Botterman moet door achillespeesproblemen passen voor de titelstrijd.
De zege op de 1500m lijkt alvast naar Elise Vanderelst te gaan. De vraag is vooral of de Belgische recordhoudster er een gezondheidswandeling van maakt tijdens de reeksen en finale, of Vanderelst zichzelf wil testen. Gezien haar drukke planning met een 800m in Luik komende woensdag en een aanval op het 42 jaar oud BR op de 1000m in Heusden volgende zaterdag lijkt het eerde die gezondheidswandeling te worden. Lindsey De Grande en Sofie Van Accom zijn op papier de twee namen om naast Vanderelst op het podium te staan. Juniore Lucie Grandjean moet hopen op een snelle wedstrijd, aangezien ze 4’22″00 nodig heeft voor een ticket naar Tallinn.
Verzekert Soufiane Bouchikhi zich van Spelen?
Bij de mannen zijn twee van de drie snelste landgenoten in 2021 niet aanwezig. Debjani opteert voor de 800m zoals u hierboven kon lezen. Jochem Vermeulen deed woensdag een ultieme gooi naar Tokio. De atleet van LYRA strandde op 3’37″02 en bereidt zich in alle rust voor op de KBC Nacht. Peter Callahan wordt zo per direct tot topfavoriet gebombardeerd. Callahan, eerder deze week goed voor 3’36″15, hoopt op een snelle race waarin er jacht kan gemaakt worden op de olympische limiet van 3’35. In zo’n race zal hij niet op de steun van beloften Ruben Verheyden en Louis Vandermessen moeten rekenen. Dat duo is zeker van hun ticket naar Tallinn op de 1500m én vooral Verheyden is een outsider voor de titel gezien zijn sterk eindschot.
Soufiane Bouchikhi heeft op het BK genoeg aan de zege in een tijd van om en bij 13’30 om zijn koffers naar de Olympische Spelen op de 5.000m te pakken. De meervoudige Belgische kampioen in het veld prijkt momenteel op de 41ste plaats op de World Ranking, meteen ook de voorlaatste plaats die recht geeft op de Spelen. Bouchikhi, die het afgelopen jaar al zijn pijlen zonder succes op de marathon richtte, zal in de rechtstreekse finale op haaswerk van broer Lahsene Bouchikhi kunnen rekenen. Michael Somers zal maar wat graag zijn wagonnetje aanhaken.
Berings en Obasuyi op zoek naar snelle chrono
Op de hoge horden kan Anne Zagré op twee oren slapen wat betreft haar deelname aan de Spelen. De Belgische recordhoudster op de 100m horden kan namelijk niet meer uit de top 40 zakken op de World Ranking, al zal de atlete van RESC zichzelf willen bewijzen met een rechtstreeks ticket. Op de Europabeker in Cluj-Napoca kwam Zagré tot op drie honderdsten van de gevraagde 12″84. Eline Berings heeft werk aan de winkel indien ze in haar slotjaar als atlete naar Tokio wil. De afgelopen weken zakte de atlete van RCG namelijk naar plaats 46 op de World Ranking. Berings moet minstens tweede worden én liefst een stuk sneller lopen dan haar seizoenbeste van 13″31 om alsnog naar haar tweede Spelen te worden afgevaardigd. Michael Obasuyi is voorlopig de allerlaatste atleet die via de World Ranking een ticket naar de Spelen beet heeft. Obasuyi heeft er dus alle belang bij om zijn PR van 13″54 te benaderen in de finale op zondag.
Géén Paulien Couckuyt op de lage horden. De atlete van VAC kreeg na de evenaring van het BR op de 400m horden af te rekenen met rugklachten en past daardoor voor het BK. Daardoor zijn alle ogen gericht op Hanne Claes. Claes zal voor het eerst op eigen bodem opnieuw de kleuren van DCLA verdedigen. Daarnaast worden de reeksen van morgen haar eerste lage horden sinds de halve finales van het WK in Doha. Ilana Hanssens kan zich nog altijd voor het EK voor junioren verzekeren. De atlete van ASVO moet daarvoor haar PR van 59″40 met 12 honderdsten aanscherpen. Bij de mannen lijkt Tuur Bras op weg naar een tweede opeenvolgende Belgische titel. Dylan Owusu wordt zijn voornaamste uitdager. Scholier Abdoul Wahab Mimoun moet echter in de gaten gehouden worden. Mimoun knalde eerder dit jaar al naar 52″35 en heeft aan 52″30 genoeg om zich te plaatsen voor het EK voor junioren.
De 3.000m steeple krijgt met Tim Van de Velde en Pieter-Jan Hannes twee verrassende namen aan de start. Van de Velde maakt zijn terugkeer na maanden blessureleed. De belofte van DUFF heeft 8’53″18 nodig om zich te plaatsen voor het EK. Hannes komt voor het eerst aan de start van een steeple waarin hij de race ook effectief mag uitlopen. Op de IFAM Outdoor eind mei probeerde hij alvast een haasbeurt uit, toen zonder succes vanwege een grote plons in de waterbak.
Alles of niks voor Orcel
Over naar de kampnummers dan, waar het hoogspringen bij de vrouwen een letterlijk hoogstaande competitie kan worden. Nafi Thiam lijkt met haar seizoenbeste van 1m89 de te kloppen vrouwen. Thiam neemt daarnaast ook het kogelstoten voor haar rekening, waarin ze het opneemt tegen collega-meerkampster Noor Vidts. Naast de olympische kampioene op de zevenkamp maken ook Claire Orcel, Merel Maes en Zita Goossens hun opwachting. Maes voert dat trio aan in 2021 met een PR in openlucht van 1m87, gevolgd door Goossens die gisteren goed was voor 1m86 en Orcel die voorlopig vrede moet nemen met 1m84. Voor Orcel wordt het erop of eronder zondag, aangezien ze momenteel 32ste staat op de World Ranking. Onze landgenote heeft daardoor geen ruimte meer om te zakken. Ook Thomas Carmoy staat op die vreselijke 32ste stek. Daardoor moet de Belgische recordhouder bij de beloften hopen op een evenaring van zijn BR (2m27) om Tokio niet te ontlopen.
Fanny Smets is eveneens te vinden in de gevarenzone van de World Ranking op plaats 30 van het polsstokspringen. Smets kan echter nog aardig wat punten tanken zondag. Een sprong van 4m40 met bijhorende zege volstaat in principe. De Belgische recordhoudster is aan haar laatste jaar als prof bezig. Ben Broeders denkt zeker nog niet aan stoppen. De Belgische recordhouder met de polsstok hoopt op het BK zijn drie missers op de aanvangshoogte in Karlstad afgelopen dinsdag weg te vegen. In het verspringen wordt het uitkijken naar een opvolger voor Daniel Segers, die door blessures zijn titel niet kan verlengen. Clubgenoot bij RESC Corentin Campener zal daardoor een duel mogen uitvechten met Mathias Broothaerts. In de werpnummers wordt Philip Milanov de te kloppen man. Milanov maakt zijn opwachting in het kogelstoten én discuswerpen. De Belgsiche recordhouder met de discus moet een degelijke prestatie neerzetten met het oog op een mogelijk ticket naar Tokio. Op dit moment valt de atleet van VAC als 33ste namelijk net uit de World Ranking-boot. Een verbetering van zijn seizoenbeste (63m81) lijkt méér dan ooit nodig.
In het speerwerpen bij de mannen maakt Timothy Herman zijn terugkeer na een kleine blessure die hem weghield van de Europabeker. Herman kan zondag zijn zevende Belgische titel behalen. In het hamerslingeren, dat morgenvoormiddag betwist wordt in Kessel-Lo, zijn alle ogen gericht op Belgisch recordhoudster Vanessa Sterckendries. De atlete van OEH bewees op de Europabeker alvast haar goede vorm met een worp voorbij 69 meter. Kan Sterckendries morgen voor het eerst de grens van 70 meter slopen? Voor een aantal paralympische atleten wordt het BK ook een belangrijke test met het oog op Tokio. Peter Genyn is veruit de grootste naam, maar ook Roger Habsch en Lea Bayékula maken hun opwachting.
De deelnemerslijst van het BK kan u hier bekijken.
Het tijdschema kan u hier raadplegen.