Na Michael Obasuyi moet ook Renée Eykens een kruis maken over het EK indoor. Eykens kreeg in de nasleep van het BK indoor af te rekenen met een appendicitis. Op doktersadvies heeft Eykens zelf besloten om niet van start te gaan, aangezien de risico’s te groot zijn omdat de specialiste op de 800m nog niet voldoende hersteld is. De atlete trekt echter met goede moed het zomerseizoen in na een hoopgevende prestatie op het BK indoor.
Twee Belgen hebben in laatste instantie afgehaakt voor het EK indoor. Na hordeloper Michael Obasuyi moet ook Renée Eykens haar koffers niet pakken naar het Poolse Torun. Eykens kreeg na haar EK-limiet op het BK indoor last aan de maag. “In eerste instantie dacht ik dat het door de stress en ontlading kwam na het BK, aangezien dat echt een goede wedstrijd was. Zeker omdat ik voelde dat er mits een weekje specifiek werk in Torun nog meer mogelijk was. De dag na het BK was die last echter nog niet over, waardoor ik toch naar de dokter van wacht ben getrokken. Die vond het niet echt alarmerend, maar diezelfde dag kon ik ook geen normale houding aannemen. Maandag was de pijn nog niet over, waardoor ik opnieuw naar de dokter ben getrokken en dat was maar goed ook, want veel langer had ik niet moeten wachten om erger te voorkomen. Ik heb nooit echt onder tafel gelegen van de pijn, maar het deed ook zeker geen deugd”, vertelt Eykens.
Twee dagen na haar knappe EK-limiet lag de atlete dus op de operatietafel. De knoop doorhakken rond een EK-deelname volgde echter niet meteen na die operatie afgelopen maandag. “In eerste instantie had de dokter gezegd dat ik zeker twee à drie weken niet zou mogen sporten en dan wil je het risico natuurlijk niet lopen. Een andere dokter zei dan weer dat mits een superherstel er nog een waterkans was voor het EK, maar dat betekende ook dat ik tot het EK echt volledig zou moeten rusten. Ik wil me maximaal kunnen geven op zo’n kampioenschap en dat zou het geval niet zijn. Zeker omdat er risico’s aan verbonden zijn die mijn gezondheid kunnen schaden. met het oog op Tokio nemen we daarom geen risico’s. Op emotioneel vlak hadden de dokters me maar wat graag laten starten in Torun, maar het wordt toch even duur een zure appel bijten.”
Eykens kan zich gelukkig optrekken aan het BK indoor, waar ze duidelijk bewees dat ze nog altijd tot de Europese top behoort. “Wat nu overheerst is het feit dat het BK indoor gewoon echt goed was en dat ga ik ook meenemen naar komende zomer. Mijn winter is zeker geen verloren seizoen bij gebrek aan een EK. Nu is het vooral zaak om goed te herstellen met een aantal dagen vlakke rust en vervolgens zachtjes te hervatten op training. Hoe sneller dat laatste kan, hoe beter natuurlijk. De dokters hebben gezegd dat het wel een impact kan hebben op je lichaam, maar zelf voel ik me redelijk goed. Ik ga vooral mijn eigen ding doen en dan komt het wel goed deze zomer”, besluit de onfortuinlijke atlete, die wel zeker lijkt van de Olympische Spelen op basis van haar stevige klassering op de wereldranking.