Christian Coleman is er in principe niet bij op de Olympische Spelen van volgend jaar door een schorsing van twee jaar na het missen van drie dopingcontroles. De gedoodverfde olympische kampioen op de 100m trekt weliswaar naar het TAS om die schorsing aan te vechten, maar het lijstje aan titelpretendenten groeit exponentieel in afwezigheid van de pocketsprinter. In eigen land alleen al zijn er met namen zoals Michael Norman, Noah Lyles, Ronnie Baker, Trayvon Bromell en Justin Gatlin méér dan kapers op de kust. Om nog maar te zwijgen van het Afrikaans geweld van Akani Simbine en Arthur Cissé én de gevaarlijke Canadees Andre De Grasse. Een comeback van Usain Bolt lijkt dan weer niet aan de orde, of zou het toch?
De 100m, het absolute koningsnummer van onze sport, kreeg opnieuw rake klappen door de schorsing van Christian Coleman. De wereldrecordhouder op 60m en al jaren de snelste man op aarde komt zoals het er nu naar uitziet niet aan de start van de uitgestelde Olympische Spelen van Tokio. De vraag rijst daardoor wie de fakkel kan overnemen van de jonge Amerikaan, die in principe geschorst is tot mei 2022. In tegenstelling tot de Jamaicanen kunnen de Amerikanen bij de mannen althans wel van hoogconjunctuur spreken.
Op basis van de afgelopen twee jaar maken Michael Norman en Noah Lyles zeker kans. Norman is eigenlijk een specialist van de halve en volledige baanronde, maar bewees met 9″86 afgelopen zomer dat hij aardig uit de voeten kan op die korte afstand. Moge die tijd ook exact het PR zijn van 200m-wereldkampioen Lyles, die in 2019 zowel de 100m als de 200m tijdens de Diamond League naar zijn hand zette. Een kanttekening hierbij is dat beide heren geen pure specialisten van de 100m zijn, wat ook af te leiden valt uit hun PR’s die een tiende boven de kanontijd van Coleman liggen. Bovendien kan u zich terecht afvragen of Norman en Lyles hun respectievelijk geliefde 400m en 200m willen combineren met een uitstapje naar de 100m. Het schema van de Spelen laat een mogelijke combinatie alvast toe. Trayvon Bromell, die na jaren blessureleed back in business is én Ronnie Baker zijn wel specialisten van de kortste afstand op een outdoorpiste. Baker zou de zomer van 2018 zonder grote problemen als dé revelatie van het seizoen hebben afgesloten, tot ene Coleman hem van de zege hield op de AG Memorial Van Damme in een stevige beste wereldjaarprestatie.
Zowel Bromell als de Canadees Andre De Grasse golden als absolute toptalenten en werden in de herfst van de carrière van Usain Bolt als mogelijke opvolgers van het Jamaicaanse sprintwonder genoemd. Beide heren zijn er tot op heden echter niet in geslaagd om in de buurt van de titels en tijden van ‘Lightning Bolt’ te komen. Ook uit Afrikaanse hoek is de honger groot. De Zuid-Afrikaan Akani Simbine draait al jaren mee op topniveau, maar op grote kampioenschappen kon de immer sympathieke atleet nog niet bevestigen. Wat dan gezegd van Ivoriaan Arthur Cissé, die afgelopen zomer weerbaarheid toonde en rijp lijkt om mee te strijden voor internationale medailles. Het lijdt daarnaast geen twijfel dat de Japanners volgend jaar gebrand zullen zijn op knalprestaties op eigen bodem. Met namen zoals Abdul Hakim Sani Brown, Yoshihide Kiryu en Aska Cambrigde lijkt de aflossingsploeg van Japan medaillerijp. Al is de vraag of ze ook individueel mogen dromen van eremetaal. De Chinees Su Bingtian zal op zijn beurt in de handen wrijven met het oog op het indoorseizoen. Bingtian was samen met Baker de enige man die ook maar in de buurt van Coleman kwam op de 60m en krijgt in principe in maart een WK indoor in eigen land voorgeschoteld. Uit Europese hoek wordt het volgend jaar onder meer uitkijken naar de Britten met Zharnel Hughes, Adam Gemili en Reece Prescod. Al zullen Europees recordhouder Jimmy Vicaut en de jonge Italiaan Filippo Tortu zich maar wat graag willen bewijzen, finale- en medaillekandidaten in overvloed dus.
Kan Gatlin nog meestrijden en waagt Bolt zich aan comeback?
Er zijn ook nog twee bijzondere oud-strijders. Justin Gatlin viert op 10 februari z’n 39ste verjaardag, maar is wel de regerende vice-wereldkampioen op de afstand. Kan de Amerikaan 17 jaar na zijn triomf in Athene opnieuw olympisch goud behalen? Veel zal afhangen van wie de Amerikaanse trials domineert in de aanloop naar de Spelen. Net na de bekendmaking van de schorsing voor Coleman werd de naam van niemand minder dan Usain Bolt door velen genoemd. De Jamaicaan, 34 intussen, gaf zelf geen reactie op die insinuaties. Eerder dit jaar zei Bolt wel dat een comeback tot de mogelijkheden behoort, al hangt dat van één man af: zijn voormalige coach Glen Mills. “Als hij vraagt om terug te keren, dan doe ik dat”, aldus de drievoudige olympische kampioen op de 100m.