Karsten Warholm heeft voor de zoveelste keer dit jaar de wereld weten te verbazen. Tijdens de 400m horden op de Diamond League-finale in Zürich was de Noorse wereldkampioen na een bloedstollend duel met Rai Benjamin de beste in een onwaarschijnlijke 46″92. Die chrono is de derde verbetering van zijn Europees record op die afstand, maar nog belangrijker: de tweede prestatie aller tijden. Benjamin evenaarde met 46″98 de derde prestatie aller tijden.

De 400m horden was in Zürich het slotnummer van de eerste Diamond League-finale. Er kwamen maar liefst vijf heren aan de start die in het verleden al onder 48 seconden doken. Wereldkampioen Karsten Warholm en Rai Benjamin leken op papier de twee mannen om te gaan strijden om de jackpot van 50.000 euro. In zijn gekende stijl stoomde Warholm weg van alles en iedereen in de aanvangsfase. Benjamin kwam echter sterk terug en de Noor moest voor zijn voorlaatste horde zelfs even trippelen. Haast zij aan zij trokken ze naar de laatste horde.

https://www.youtube.com/watch?v=VCwBcnt55LQ

Daarop maakte de Viking nog maar eens het verschil. Met een gebalde vuist vloog Warholm over de streep. De chrono lachte hem toe: 46″92. Zijn eerste duik onder 47 seconden, maar ook zijn zesde 400m horden van het jaar waarin hij onder 48 seconden blijft. Uiteraard verbetert Warholm ook zijn Europees en Noors record (47″12). 46″92 betekent overigens de tweede chrono aller tijden, na het WR van Kevin Young (46″78) dan. Het Diamond League-record van Abderrahman Samba (46″98) ging zo ook voor de bijl.  Benjamin kon niet teleurgesteld zijn, aangezien hij zijn PR met vier honderdsten aanscherpte en ook onder 47 seconden dook met 46″98. Daardoor deelt Benjamin nu de derde plaats aller tijden met Samba. Nooit eerder gebeurde het dat twee heren zoiets voor elkaar kregen. Uittredend Diamond League-kampioen Kyron McMaster werd derde in 48″58. Kevin Young liet alvast weten dat hij zijn WR persoonlijk uit handen komt geven op het WK in Doha.

Miller-Uibo eenzaam aan de top

Shauna Miller-Uibo – Foto: Golazo

Shaunae Miller-Uibo koos in het Letzigrund Stadion voor de 200m, de afstand die ze niet kan combineren met haar geliefkoosde baanronde op het WK in Doha. De sprintster uit de Bahama’s duldde geen tegenstand en snelde na het uitkomen van de bocht weg van Europees kampioene Dina Asher-Smith. Miller-Uibo liet vervolgens de klok stoppen na 21″74, goed voor de beste wereldjaarprestatie, een nationaal record én het tweede Diamond League-record van de avond. Asher-Smith moest vrede nemen met de tweede stek in een SB van 22″08. Elaine Thompson haalde het nipt van wereldkampioene Dafne Schippers in de strijd om de derde plaats met 22″44.

Echevarria heeft welgeteld één geweldige poging nodig

De Cubaanse springveer Juan Miguel Echevarria had genoeg aan één poging om de Diamond League-finale naar zich toe te trekken. Echevarria vloog, ondanks een lichte tegenwind, naar een wel héél stevige 8m65. Daarmee behaalde de Cubaan naast een beste wereldjaarprestatie ook een meeting- en Diamond League-record. De strijd om de overige podiumplaatsen werd een thriller van formaat, met drie atleten op amper één centimeter verschil. Rushwahl Samaai en Tajay Gavle behaalden allebei 8m20. Samaai zijn tweede poging was met 8m17 net beter dan de 8m16 van Gavle. Luvo Manyonga viel net naast het podium met 8m19.

Geduld van Brazier wordt beloond 

Nijel Amos had zijn zinnen gezet op een stevige chrono in Zürich. De Botswaan bracht daarvoor zijn maatje en haas van dienst Harun Abda mee. Abda kreeg de opdracht om na 49 seconden te passeren aan de bel, maar ging met 48″23 nog sneller dan voorzien. Daardoor verliet de Amerikaan al na 450m de piste. Amos bleef tot en met 600m quasi gelijke tred houden met het tempo dat David Rudisha neerzette tijdens zijn WR. Rudisha viel toen echter niet stil, iets wat Amos letterlijk niet kon navertellen (hij lag een half uur na de race nog uitgeteld in de mixed zone). De snelste man van het seizoen ging nochtans de laatste rechte lijn in met een ruime voorsprong, maar daar was plots de Amerikaan Donavan Brazier. Met een terugkeer die kon tippen aan die van wielrenner Mathieu van der Poel in de laatste Amstel Gold Race trok Brazier het laken naar zich toe. Hij snelde naar 1’42″70, de eerste verbetering van zijn PR sinds hij op 19-jarige leeftijd 1’43″55 noteerde. Amos lag erbij en keek ernaar met 1’42″98. Bij de bel liep Brazier net geen twee en een halve seconde achter zijn concurrent.

Cheptegei soleert naar winst 

Joshua Cheptegei – Foto: NN Running Team

Het leek weinig waarschijnlijk dat de 5.000m bij de mannen zo snel zou gaan als vorig jaar op de AG Memorial Van Damme, toen Selemon Barega naar 12’43″02 liep. Het tempo werd wel goed onderhouden door de Australische luxehazen Ryan Gregson en Patrick Tiernan, maar Joshua Cheptegei besloot om op de verrassing te spelen na het uitvallen van Tiernan. Cheptegei sloeg een bres en zou vervolgens stelselmatig zijn tempo opdrijven. De andere Oost-Afrikanen probeerden hemel en aarde te verzetten, maar zouden naast de winst grijpen. De aanvalslust van de Oegandese wereldkampioen in het veld werd beloond met een PR van 12’57″41 en de eindwinst in de Diamond League. Hagos Gebrhiwet en Nicholas Kimeli legden beslag op de tweede en derde plaats

Oppermachtige Hassan geeft visitekaartje af voor Doha

Sifan Hassan – Foto: Erik Van Leeuwen

Na de knalprestatie van Donavan Brazier op de 800m kon Sifan Hassan op de 1500m bij de vrouwen niet onderdoen voor haar trainingspartner binnen het Nike Oregon Project. Na een verschroeiende openingsfase viel het tempo terug in de derde en voorlaatste ronde, ideaal dus voor onze noorderbuur Hassan. Genzebe Dibaba leek haar beste pijlen verschoten te hebben, want toen Hassan echt ging versnellen smolten de winstkansen van de wereldrecordhoudster als sneeuw voor de zon. Konstanze Klosterhalfen, opnieuw een lid van het Nike Oregon Project, zou over Dibaba gaan in de slotmeters. Sifan Hassan was echter aan het feesten. Ondanks die trage derde ronde snelde de Nederlandse naar 3’57″08. Klosterhalfen dook samen met Gabriela Stafford-Debbues onder vier minuten. Voor die laatste betekende haar 3’59″59 een Canadees record.

Mclaughlin verschalkt wereldrecordhoudster Muhammad

De 400m horden bij de vrouwen kon niet tippen aan die van de mannen. De race leek een heruitgave te gaan worden van de Amerikaanse trials, weliswaar zonder wereldrecord van Dalilah Muhammad. Muhammad moest echter onderdoen voor haar jongere landgenotes Sydney McLaughlin en Shamier Little. Mclaughlin, nog altijd maar 20 jaar, snelde met 52″85 naar haar snelste tijd van het seizoen. Little en Muhammad volgende op ruime afstand met respectievelijk 53″86 en 54″13.

Lyles zet eerste stap richting sprintdubbel

Noah Lyles – Foto: Jen Aragon

Noah Lyles leek tijdens de 100m op papier de te kloppen man te gaan worden dankzij zijn PR van 9″86 en de afwezigheid van Christian Coleman, de snelste man van het seizoen die op 4 september weet of hij al dan niet aan het WK in Doha mag deelnemen na drie gemiste dopingcontroles. Lyles kende zoals gewoonlijk niet de beste start. Die eer ging naar oude rot Justin Gatlin. Zijn jongere landgenoot Lyles ging echter op en over de huidige wereldkampioen in het tweede deel. Hij dook als enige onder 10 seconden met 9″98. De wind blies licht in het nadeel. De Chinees Xie Zhenye en de Jamaicaan Yohan Blake waren goed voor de tweede en derde stek in respectievelijk 10″04 en 10″07. Volgende week komt Lyles in actie tijden zijn geliefkoosde 200m op de AG Memorial Van Damme. De nieuwe superster op de sprint liet alvast weten dat hij enorm uitkijkt om de snelle bocht in Brussel te verkennen.

Wie anders dan Kendricks?

Vier heren vlogen al bij al vlot over 5m83 in het polsstokspringen. Sam KendricksCole WalshPiotr Lisek en Armand “Mondo” Duplantis leken er een pittige strijd van te gaan maken, ware het niet dat alleen Kendricks de volgende hoogte zou overschrijden. Ondanks het gemak van onder meer Duplantis op 5m83 bleek alleen de Amerikaanse kampioen en sterkste man van het seizoen Kendricks in staat om over 5m93 te vliegen. Titelverdediger Timur Morgunov was er in Zürich niet bij. De Rus die onder een neutrale vlag uitkomt, zou deze week zijn comeback maken in Rovereto na een periode van blessures. Morgunov zei echter last minute af.

Gong duldt geen tegenstand

In het kogelstoten heeft de Chinese Lijao Gong met succes haar titel verdedigd. Vorig jaar won Gong nog de finale op de Brusselse Oude Markt. De kogelstootster maakte het verschil in haar laatste drie pogingen door 19m90, 19m73, maar vooral 20m31 neer te zetten. Daarmee deed ze ruim beter dan de nummers twee en drie, Chase Ealy en Christina Schwanitz. Met haar 20m31 zette de Chinese ook een meetingrecord neer. In het speerwerpen bij de vrouwen gingen de bloemen ook naar China. Lyu Huihui wierp in haar vierde poging 66m88. Dat volstond duidelijk aangezien Kelsey-Lee Barber en Nikola Orgrodnikova het met respectievelijk 64m74 en 63m05 moesten doen.

Kirt op een diefje

Cheng Chao-Tsun leek dankzij een stevige eerste poging van 89m05 op weg naar een historische overwinning in het speerwerpen. De man uit Taipei had echter niet gerekend op de laatste poging van de wereldleider Magnus Kirt. De Est deed in zijn ultieme poging amper acht centimeter beter dan Chao-Tsun, maar mocht daardoor wel 20.000 euro meer opstrijken. Van de Duitse hegemonie in het speerwerpen lijkt geen sprake meer. Andreas Hofmann moest vrede nemen met de derde plaats met 87m49.

Naser profiteert van afwezigheid Miller-Uibo

Salwa Eid Naser – Foto: Peter Wagemans

Salwa Eid Naser kon op de baanronde profiteren van de keuze van Shaunae Miller-Uibo. De Qatarese liep gecontroleerd naar 50″24 en bleef daarmee ruim voor Shakima Wimbley én een verrassend sterke Lisanne De Witte. De Witte dook met haar 51″30 ook nipt onder de olympische limiet van 51″35 en kan zich na het WK in Doha dus in alle rust voorbereiden op de Spelen van Tokio.

Chepkoech valt stil, maar wint toch

Beatrice Chepkoech had er duidelijk zin in tijdens de 3.000m steeple. De wereldrecordhoudster legde haar eerste kilometer af in 2’51 en leek even op weg naar een absolute topchrono. Ook de Keniaanse specialiste kan echter de man met de hamer tegenkomen. Chepkoech vertraagde, maar hield stand en finishte na 9’01″71. Haar landgenotes Hyvin Kiyeng en Norah Jeruto vervolledigden het podium. Gesa Krause verpulverde haar eigen Duits record en finishte op een knappe vijfde stek in 9’07″51.

Rojas laat unieke kans liggen

Yulimar Rojas leek de te kloppen vrouw in het hinkstapspringen. De Venezolaanse kwam dit seizoen al tot 15m11 en ging vorige week in Parijs opnieuw voorbij 15 meter. Dat kunstje herhaalde ze helaas niet. Shanieke Ricketts steeg in de finale boven zichzelf uit en verbeterde haar PR naar 14m93. Daarmee deed de Jamaicaanse duidelijk beter dan Rojas, die vrede moest nemen met 14m73. Andriy Protsenko was de enige hoogspringer die over 2m32 geraakte. De Oekraïner hield zo titelverdediger Brandon Starc en Tihomir Ivanov af.

Volgende week strijkt de Diamond League neer in ons land voor de 43ste AG Memorial Van Damme. Tickets voor volgende vrijdag kan u nog steeds kopen door hier door te klikken.

Vanaf volgende week maandag verloten wij ook enkele duotickets voor 6 september.