Aanstaande zaterdag is het eindelijk zover. Dan gaat in Peking het wereldkampioenschap atletiek van start. De ochtendsessies zullen steeds midden in de Belgische nacht plaatsvinden, de avondsessies in de vroege namiddag. Maar wat zijn nu eigenlijk de kansen van de Belgen? Als u hieronder verder leest, komt u het te weten.
Iets over halftwee ’s nachts gaat Abdelhadi El Hachimi als eerste Belg van start. Hij zal bij zeer hoge temperaturen en even hoge luchtvochtigheid zijn marathon afwerken. Hij liep dit jaar de negenentwintigste tijd van alle deelnemers, maar heeft een persoonlijk record dat nog scherper staat. Hopelijk verteert hij de omstandigheden goed en kan hij voor een top twintig notering gaan. Nog voor het einde van de marathon begint Nafi Thiam aan haar zevenkamp. Met haar seizoensbeste staat ze op een elfde plek op de startlijst, en zoals ze zelf aangaf moet ze dus op een plaatsje bij de eerst tien mikken. Tot nu toe stond ze er altijd op kampioenschappen, dus misschien is er voor haar zelfs nog iets meer mogelijk. Ook nog in diezelfde ochtendsessie komt Jeroen D’hoedt, hopelijk verlost van zijn enkelblessure, in actie in de 3000m steeple. D’hoedt bezet met zijn seizoensbeste pas de zesendertigste plaats op de startlijst en zal het dus moeilijk krijgen om de reeksen, die in de steeple alleen nog door de finale gevolgd worden, te overleven. Met zijn sterke eindsprint is hij nochtans zeker niet kansloos.
In de namiddag is het de beurt aan Michael Bultheel. Hij heeft met zijn 49″04 de twintigste seizoensbeste en moet dus absoluut de halve finale ambiëren. Voor de finale zal een chrono van rond de 48″50 nodig zijn. Ook Arnaud Art komt op dag één in actie. Zijn 5m65 levert een vijfentwintigste plaats op de startlijst op, maar in het polsstokspringen halen verre van alle deelnemers hun hoogste niveau op het moment van de waarheid. In de praktijk blijkt 5m50 of 5m55 meestal voldoende voor een plaatsje in de finale. De dag eindigt met de rechtstreekse finale van de 10.000 meter, met uiteraard onze landgenoot Bashir Abdi. Hij kwam dit seizoen nog maar één keer in actie op die afstand, en had toen zijn beste vorm nog niet te pakken. Bovendien verliep de wedstrijd niet ideaal en zijn eenentwintigste stek op de startlijst moeten we dus relativeren. Top tien lijkt zeker haalbaar en indien hij nog aan zijn slotronde geschaafd heeft is zelfs nog meer mogelijk. Vier dagen later komt Abdi ook in actie in de reeksen van de 5.000 meter. Hij staat er zevende op de startlijst en hoort dus absoluut in de finale thuis. Ook daar lijkt top tien realistisch. Voor het spetterend slot van een 5.000 meter bleek Abdi in het verleden telkens wat snelheid tekort te komen, maar wie weet was is nu mogelijk met een Mo Farah-getinte voorbereiding (Bashir Abdi werkte zijn WK-voorbereiding grotendeels met Mo Farah af)?
Zondag komt Axelle Dauwens in actie in de 400 meter horden. Dauwens heeft met 55″93 de dertigste tijd op de startlijst en zal sterk voor de dag moeten komen om de halve finale te bereiken. Daarvoor is normaal gezien een chrono van om en bij de zesenvijftig seconden nodig. Ze vertoonde recent nog wel een uitstekende vorm, en dus is het overleven van de reeksen niet onrealistisch. Ook Jonathan en Kevin Borlée komen zondag de piste op. Ze staan respectievelijk op plaatsen tweeëntwintig en vijfendertig op de startlijst, en dus lijkt een plaatsje in de halve finale het hoogst haalbare. Hopelijk brengt het vogelnest in Peking, waar het voor de broers allemaal begon, toch nog het allerbeste in hen naar boven. Het moet wel gezegd dat veel jongens uit de Caraïben hun seizoensbestes al vele maanden geleden lieten optekenen. Misschien brengt de kunst van het pieken de tweeling toch nog dicht bij de finale, al dateert ook Jonathan Borlées’ beste chrono van van 2015 (44″91) van 23 mei. Voor een plaats in de finale lijkt absoluut een chrono onder de vijfenveertig seconden nodig.
Volgende maandag treedt Almensch Belete aan in de rechtstreekse finale van de 10.000 meter. Ze vertoonde dit seizoen nog geen grote vorm en liep ook nog geen 10.000 meter. Een plaatsje bij de eerste twintig van zevenentwintig deelneemsters zou een succes zijn. Woensdag komt Cynthia Bolingo in actie in de 200 meter. Met haar vijfenveertigste plaats op de deelnemerslijst lijkt het bereiken van de halve finales een quasi onmogelijke opdracht. Toch volstond een chrono van om en bij haar vers record van 23″11 op de vorige grote kampioenschappen voor een ticket naar de volgende ronde. Donderdag komen er drie nieuwe Belgen het vogelnest in. Philip Milanov moet met zijn kersvers Belgisch record van 66m66 absoluut de finale halen en kan daar zelfs meedoen voor de medailles. Op de deelnemerslijst staat hij negende. Op het vorige WK was 65m19 nodig voor brons, op de Spelen in Londen lag het niveau extreem hoog en was 68m03 nodig. Pieter-Jan Hannes is eveneens donderdag aan de beurt. Hij bekleedt de negenentwintigste plaats op de startlijst. Op al wat langer is dan 400 meter gaat het er vaak tactisch aan toe en zegt de plaats op een startlijst veel minder. Als Hannes zich goed kan positioneren en over een goed eindschot beschikt is zelfs een finaleplaats mogelijk. Ook Anne Zagré is donderdag aan zet. De hordeloopster staat tiende op de startlijst en de halve finale halen mag voor haar geen probleem zijn. Als ze haar recordrace van in Heusden in Peking nog eens kan overdoen in de halve finale, staat ze meer dan waarschijnlijk in de finale.
Vrijdag beginnen Niels Pittomvils en Thomas Van Der Plaetsen aan hun tienkamp. Met hun seizoensbestes staan ze respectievelijk als vierentwintigste en achtentwintigste gerangschikt en zou bijgevolg top twintig erg knap zijn. Zaterdag vinden de reeksen van de 4×400 meter plaats. Onze Belgian Tornados staan als derde gerangschikt, maar vertoonden de laatste maanden geen grote vorm. Toch lijkt een finaleplaats nog altijd zeer realistisch. Of in die finale het kampioenschapsbeest in onze jongens naar boven komt en ze toch nog richting podium kunnen snellen, weten we op zondag 30 augustus om 14u27 Belgische tijd.
Het volledige programma van de Belgen op het WK atletiek vindt u morgen op onze website. Ook alle andere handige informatie zult u niet hoeven te missen, dus hou onze site dus zeker in de gaten!