Yomif Kejelcha heeft in Valencia het wereldrecord op de halve marathon verbeterd. De Ethiopiër won de wedstrijd overtuigend in 57’30”. Er zijn ook heel wat Belgen in actie gekomen in Spanje. Paquet was de snelste, Saké en Collard hebben dan weer hun persoonlijke records aangescherpt.

Yomif Kejelcha controleerde de wedstrijd en ging er na goed 40 minuten alleen van door. De Ethiopiër, die afgelopen zomer zesde eindigde op de 10 000m op de Olympische Spelen, flirtte de hele wedstrijd lang met het wereldrecord. Met zijn eindtijd van 57’30” dook hij uiteindelijk ook twee seconden onder de vorige besttijd. Valencia ligt de nieuwe wereldrecordhouder duidelijk wel. Ook vorig jaar stond hij er namelijk op het podium. Hij eindigde toen als tweede na 57’41”.

Er liepen ook een aantal Belgen mee deze ochtend. Amaury Paquet finishte als eerste landgenoot na 1u02:33. Dat is 14 seconden trager dan zijn persoonlijk record van drie jaar geleden. Het leverde hem de 37e plaats op in het algemeen klassement. Zeven plaatsen lager vinden we Nicolaï Saké terug. Hij maakte vorig weekend een sterke indruk op de CrossCup Relays in Berlare. Zijn keuze om de CrossCup van Roeselare van vandaag links te laten liggen, pakte goed uit. Hij verbeterde zijn persoonlijk record namelijk tot 1u02:56. 27 seconden later kwam ook Nicolas Schyns over de streep. Arnaud Collard nam ook nog een grote hap uit zijn persoonlijke besttijd. Die staat nu niet langer op 1u06:29, maar wel op 1u03:28.

Ook bij de vrouwen viel een sterke eindtijd te noteren. De Keniaanse Agnes Ngetich, wereldrecordhoudster op de 5km en op de 10km, won in een tijd van 1u03:04. Dat is de tweede snelste tijd ooit bij de vrouwen. Ze moet nu enkel nog de 1u02:52 van Gidey Letesenbet boven haar dulden op de ranglijsten. De Ethiopische Fotyen Tesfay (1u03:21) en Keniaanse Llian Kasait (1u03:32) mochten vanochtend mee het podium op. Zij springen op de ranglijst aller tijden naar plekken drie en vier.