Juliette Thomas heeft het BK marathon gewonnen in een ijzersterke persoonlijke recordtijd. De 23-jarige atlete finishte in Eindhoven in 2u27:20 en dook daarmee onder het parcoursrecord van Chloé Herbiet. Aller tijden wordt ze de vierde Belgische vrouw ooit. Thomas De Bock maakte zijn favorietenrol waar langs mannelijke kant en bleef daarbij een kleine halve minuut boven zijn PR. Met 2u10:43 verzekert hij zich zo goed als zeker van deelname aan het EK in Leuven.

Zondag 13 oktober: een datum die niet alleen bij lokale politici, maar ook bij een hoop marathonlopers met rood omcirkeld stond in de agenda. Wie niet deelnam aan de gemeenteraadsverkiezingen en toch ergens de macht wilde grijpen, kon namelijk meedingen naar de kroon van Belgisch marathonkampioen. Als strijdtoneel werd net als bij de voorbije edities voor het Nederlandse Eindhoven gekozen. De topfavoriet om bij de mannen Gerd Devos op te volgen was Thomas De Bock. Met zijn PR van 2u10:17 wilde hij vooral een tijd neerzetten die hem richting de selectie voor het thuis-EK in Leuven zou leiden. Juliette Thomas kwam aan de start van haar tweede marathon en zocht naar een verbetering van de 2u31:40 die ze bij haar debuut neerzette. Het parcoursrecord stond sinds vorig jaar op 2u27:54 en behoorde toe aan Chloé Herbiet.

Thomas ging bij haar eerste marathon bewust te snel van start om zo een laatste gooi te doen naar de Olympische Spelen. Met een veiligere wedstrijdplanning en een betere voorbereiding wist de regerende nationale halve marathonkampioene dat er meer mogelijk was dan de 2u31:40 van in Hannover. De Dampicourt-atlete ging op pad en begon haar kilometers met veel precisie af te tikken. Bij haar passage aan het halve marathonpunt gaf de klok 73’51” aan, perfect op koers om ergens tussen 2u27 en 2u28 uit te komen. Thomas hield stand en kwam finaal na 2u27:20 als winnaar over de meet. Zo dook ze een dikke halve minuut onder de chrono waarmee Chloé Herbiet een jaar geleden de vorige Belgische titel mee naar huis nam. Thomas werd op het podium geflankeerd door Amélie Saussez en Leentje Hellemans. Algemeen werd ze tweede, achter Vivian Jerotich.

In de all time ranking zijn Marleen Renders, Herbiet en Hanne Verbruggen de enige vrouwen die ooit nog sneller gingen dan Thomas. De rechtstreekse limiet voor het WK komende zomer werd aangescherpt ten opzichte van de Spelen en staat op 2u23:30. Met de bonuspunten die aan een nationaal kampioenschap vasthangen, doet ze wel een goede zaak richting Tokio.

Juliette Thomas tijdens het EK in Rome – Foto: Erik van Leeuwen

De Bock kreeg in het eerste deel van zijn wedstrijd ondersteuning van twee trainingsmaatjes. Dorian Boulvin en Robin Hendrix zorgden halverwege voor een doorkomst in 64’45”, goed op schema om bij de beoogde 2u10 uit te komen. De 33-jarige marathonspecialist hield zijn constante tempo perfect vast. Het verdict aan de meet luidde 2u10:43, een puike chrono waarmee hij zijn eerste nationale titel mocht vieren, voor Nathan Sevenois en Philip Cortvriendt. De Bock strandde op 26″ van zijn PR en wordt daarmee de derde Belg sinds 1 januari 2024, het begin van de kwalificatieperiode voor het EK marathon in Leuven. Wetende dat de top 6 geselecteerd zal worden, brengt hij zichzelf dus in een erg kansrijke positie.

Thomas De Bock tijdens de marathon van Rotterdam in 2023 – Foto: Peter Wagemans

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in