Dorian Boulvin heeft in de marathon van Warschau zijn PR op 2u13:29 gebracht. Daarmee is hij voorlopig de vierde Belg van 2024. Tijdens de 50ste editie van de iconische marathon van Berlijn stalen de Ethiopiërs de show. Milkesa Mengesha en Tigist Ketema zegevierden respectievelijk in 2u03:17 en 2u16:42. Liefhebbers van de 10 mijl kwamen in Nederland aan hun trekken.

De herfst heeft zijn intrede gedaan en dat betekent dat het showtime is op de weg. Doorheen de biljartvlakke straten van Berlijn vond afgelopen weekend de 50ste editie van de bloedsnelle marathon plaats. Ondanks dat gouden jubileum was het deelnemersveld minder indrukwekkend dan de voorbije jaren. Voor veel van de allergrootste toppers kwam Berlijn namelijk te snel na de olympische marathon van zo’n 50 dagen geleden. Bij de mannen was Tadese Tekele de enige met een PR van minder dan 2u04. Ook Kibiwott Kandie, op één seconde na wereldrecordhouder op de halve afstand, was van de partij. Langs vrouwelijke kant kondigde zich op papier een strijd aan tussen Tigist Ketema en Rosemary Wanjiru. Die strijd kwam er weliswaar nooit, want Ketema – een trainingsmaatje van wereldrecordhoudster Tigist Assefa – zette haar eerste achtervolgster op twee minuten en zes seconden. Ze pakte de overwinning in 2u16:42 voor Mestawut Fikir.

De strijd bij de mannen was daarentegen spannend tot op het allerlaatste moment. Van de kopgroep die na 30km nog acht lopers omvatte, bleven twee tenoren over om voor de eerste plaats te vechten. Milkesa Mengesha uit Ethiopië bleek in de laatste hectometers de snelste en gaf Keniaan Cybrian Kotut het nakijken. Met 2u03:17 en 2u03:22 namen beide heren een flinke hap uit hun persoonlijke records.

Foto: Jean-Marc Wiesner for BMW Berlin-Marathon

Een kleine 600 km verder naar het oosten vond zondag ook de marathon van Warschau plaats, met een Belg bij de favorieten. Dorian Boulvin zette drie jaar geleden 2u18:00 neer bij zijn debuut op de afstand. De Belgische halve marathonkampioen brak sindsdien met verve zijn andere wegrecords en mikte dit keer een stuk hoger. De 27-jarige Boulvin ging weg aan een tempo dat hem naar 2u11:30 zou leiden, maar zag uiteindelijk 2u13:29 en de vierde stek op zijn rapport verschijnen. Dat brengt hem naar plaats vier op de nationale ranglijst sinds 1 januari 2024, niet onbelangrijk om de selectie voor het EK in Brussel en Leuven te halen. Daar zal België op de 10km, de halve marathon en de marathon telkens de nationale top 6 afvaardigen. Ook voor de halve afstand staat Boulvin momenteel bij de eerste zes.

Bij onze noorderburen waren er twee kansen om een 10 mijl te lopen. Op de Dam tot Damloop een week geleden werd Simon Debognies achtste en eerste Belg in 48’23”, met 31 seconden voorsprong op Sander Vercauteren. Achter de elites werd de wedstrijd toen afgelast voor de laatste groepen recreanten omdat de hulpdiensten door de (beperkte) warmte overbevraagd waren. Zij die alsnog een topprestatie kwijt wilden, konden gisteren in Tilburg herkansen. Met Nicolaï Saké en Imana Truyers kwamen daar ook sterke Belgen aan de start. De Lyra-Lierse-man finishte als vierde in 48″12. Truyers kwam bij dezelfde plek uit na 57’56”.

In eigen land werd Dwars door Mechelen gewonnen door Tim Van de Velde en Hanna Vandenbussche. De onfortuinlijke steeplechaser werkte zijn 10km af in 29’21” en lijkt dus klaar om na een zomer vol revalidatie stevig terug te slaan in het veld. Vandenbussche haalde het in 34’24”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in