De helft van de diamanten zijn reeds uitgedeeld. De overige zestien Diamond League-trofeeën staan voorlopig nog in het Koning Boudewijnstadion te wachten op een nieuwe eigenaar. Vandaag valt in onze hoofdstad namelijk het doek over het regelmatigheidscriterium. Met Sydney McLaughlin-Levrone, Femke Bol, Ryan Crouser, Sha’Carri Richardson, Letsile Tebogo en Faith Kipyegon is het opnieuw niet ver zoeken naar internationale blikvangers. Ook heel wat Belgen krijgen zaterdag hun kans op het grootste toneel.

De slotdag van de Diamond League-finale wordt geopend met een resem rondjes door het Koning Boudewijnstadion. Er wordt in de late namiddag namelijk gestreden om de Belgische titels op de 4x400m. Nadien volgt een huldiging voor twee klasbakken die België op de kaart hebben gezet op deze discipline. Kevin en Jonathan Borlée mogen zich na hun fantastische carrière verwachten aan een overdonderd applaus van de duizenden aanwezige fans.

De carrière van de ene loopt af, die van de andere lijkt helemaal gelanceerd. Simon Verherstraeten heeft er een boerenjaar opzitten en mag in het voorprogramma de 100m betwisten tegen onder meer Ferdinand Omanyala en Kobe Vleminckx. Ook Rani Rosius en Delphine Nkansa kruipen in de startblokken voor de toegevoegde 200m. Zij zullen dé koningin van de atletiek flankeren in haar zoektocht naar een snelle chrono. Sydney McLaughlin-Levrone is na haar 400m van vrijdag namelijk nog niet moegestreden en gaat op zoek naar een verbetering van haar PR van 22″07.

Foto: Dan Vernon for World Athletics

De eerste echte wedstrijd die deel uitmaakt van de Diamond League-finale is het speerwerpen bij de dames. Haruka Kitaguchi weet als olympisch- en wereldkampioene hoe ze het hoofd koel moet houden op het moment van de waarheid. Dat kan wel eens een belangrijke troef zijn, wat de Japanse heeft dit seizoen zeker niet de verste worp afstand achter haar naam staan. Dat heeft Pedro Pichardo wel in het hinkstapspringen. Hij is de enige die dit seizoen al voorbij de 18m vloog, al mag je Hugues Fabrice Zango nooit onderschatten.

Ook de sterkste beren van de atletiek zijn zaterdag te bewonderen, met Ryan Crouser als koploper. De wereldrecordhouder in het kogelstoten is de laatste weken ongenaakbaar en krijgt de 23m-grens stilaan weer in zicht. Nina Kennedy doet het in het polsstokspringen met minder speelruimte als Crouser, maar heeft de voorbije periode ook dat winning feeling meermaals mogen ervaren. Kersvers Belgisch recordhouder Elien Vekemans kende een sterk tweede deel van het seizoen en kan zonder druk aftoetsen wat ze kan tegen de wereldtop.

Mattia Ozbot for World Athletics

De 400m horden bij de mannen trapt traditiegetrouw het begin van de TV-uitzending af. In afwezigheid van olympisch kampioen Rai Benjaminen de geblesseerde Karsten Warholm is dit nummer enigszins onttroont. Alison dos Santos wist al tweemaal te winnen in Brussel en is vastberaden om er nog steeds een show van te maken. Wie show zegt, zegt ook Sha’Carri Richardson. De extravagante sprintster neemt er na de 100m ook de 200m bij, een afstand die ze nog niet helemaal doorgrond heeft. Schrijf haar ondanks haar mindere prestatie van vrijdag echter niet af voor winst, al zal ze een vette kuif hebben aan haar landgenote Brittany Brown.

Thomas Carmoy verliet Parijs geblesseerd, maar kan zaterdag nog een positieve noot aan zijn seizoen breien. Zijn herstel ging voorspoediger dan verwacht, waardoor de hoogspringer twee weken geleden de trainingen opnieuw hervatte. De aanwezigheid van vice-olympisch kampioen Shelby McEwen en Gianmarco Tamberi, de olympisch kampioen van 2021, zal Carmoy op scherp zetten. Neeraj Chopra heeft al een gouden en zilveren olympische medaille in zijn kast. Ook de Diamond League-trofee wist de speerwerper zich in het verleden al toe te eigenen, maar dat zal zaterdag zijn ambities niet temperen. Timothy Herman geraakte dit seizoen nog niet voorbij de 80m en kan daar hopelijk voor eigen publiek verandering in brengen. In het verspringen wordt een Amerikaans duel verwacht. Jasmine Moore en Quanesha Burks zullen het elkaar moeilijk maken, al ligt er een derde hond op de loer: Larissa Iapichino.

Foto: Jeroen De Meyer

Het wereldrecord op de 3.000m steeple sneuvelde twee weken geleden ei zo na. Winfred Yavi strandde in Rome op zeven luttele honderdsten. Als ze de krachten bundelt met Peruth Chemutai, de nummer drie aller tijden, kan er dit keer misschien wel onder de 8’44″32 afgeklokt worden op de hindernissenloop. Op de 100m met obstakels ontbreekt de gouden medaille van Parijs. Dankzij Cyrena Samba-Mayela en Jasmine Camacho-Quinn is het zilver en brons wél present, net als Ackera Nugent de nieuwe nummer vier aller tijden. De hordelopers maken er al het hele seizoen een razendspannende strijd van en dat zal in Brussel niet anders zijn.

Faith Kipyegon maakte zich in Parijs onsterfelijk door haar derde opeenvolgende olympische titel op de 1500m te winnen. De wereldrecordhoudster gaat zaterdag als de absolute topfavoriete van start op de metrische mijl. Toch zijn er nog twee atleten om naar uit te kijken. Elise Vanderelst zorgt namelijk voor de Belgische inbreng en Jessica Hull scherpte al op acht afstanden dit seizoen haar PR aan. De vice-olympische kampioene is dan ook in haar beste vorm ooit.

Faith Kipyegon – Foto: Golazo

Op de 200m is Letsile Tebogo goed op weg om één van de sterren van de atletiek te worden. De olympische kampioen weet niet meer wat verliezen is en wil dat graag zo houden. Kan hij Courtney Lindsey, de man die in het begin van het zomerseizoen het mooie weer maakte, en Kenneth Bednarek, de atleet die Tebogo in Zürich bijna verraste, opnieuw afhouden? Hoewel er al tien atleten onder de vijftien minuten doken, is er op de 5.000m eveneens iemand die er bovenuit steekt. Dubbel olympisch kampioen Beatrice Chebet is nog niet moegestreden en durft het woord ‘wereldrecord’ in de mond nemen.

In de laatste twee nummers tekenen telkens Belgen present. Op de 800m krijgt Belgisch recordhouder Eliott Crestan een nieuwe kans om zich te meten met de wereldtop. En wereldtop mag héél letterlijk genomen worden. Met onder meer Emmanuel Wanyonyi en Marco Arop staan vier van de zes snelste atleten aller tijden aan de start. Paulien Couckuyt, de knappe nummer elf van Parijs, mag de competitie afsluiten op de 400m horden. Anna Cockrell en Femke Bol, de nummers twee en drie in de lichtstad, maken de affiche compleet. Bol liep recent een COVID-besmetting op, maar kan rekenen op de steun van een half thuispubliek. Dat zal nodig zijn wil de Nederlandse superster haar vierde opeenvolgende diamant mee naar huis nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in