Na een onvergetelijk olympisch atletiekseizoen is het tijd voor een spetterende slotshow. Twee dagen lang zal het Koning Boudewijnstadion als podium fungeren voor atletiek van het allerhoogste niveau. Op vrijdag wordt meteen een blik vol wereldtoppers opengetrokken. Mondo Duplantis, Jakob Ingebrigtsen en Yaroslava Mahuchikh betreden vandaag al de piste. Er zijn ook de afscheidskoersen van Kevin Borlée en Hanne Claes. Bij ons bent u op de goeie plek om al dat moois op de voet te volgen.

21u53: Dat was het voor dag één! Charles Dobson pakte de laatste diamanten trofee van de dag op de 400m. Hij versloeg daarvoor Kirani James in 44″49. Jonathan Sacoor eindigde als zesde in 45″59. Lees hier de reacties van een hele resem Belgische toppers.

Foto: Erik Van Leeuwen

21u42: Een knappe zege van Mary Moraa op de 800m – de Keniaanse bleef slechts een halve seconde boven haar PR door in 1’56″56 Georgia Bell te kloppen – wordt gevolgd door de ontknoping van het hinkstapspringen. Daar kon in de laatste ronde niemand nog iets veranderen aan de leidersplaats van Leyanis Pérez Hernandez. Eén geldige sprong richting 14m37 volstond voor haar. Er ligt nog één laatste hapje op het bord van deze eerste Memorial-avond: de 400m met Jonathan Sacoor.

21u31: Jakob Ingebrigtsen vloert de olympische kampioen! De Noor houdt over 1500m Timothy Cheruyiot en de gouden Cole Hocker af. Meteen daarachter vocht Jochem Vermeulen met Azeddine Habz een duel uit om de vierde plaats. De Fransman haalde het, maar Vermeulen kan erg tevreden zijn met zijn chrono van 3’32″15: nog geen halve seconde boven zijn eigen Belgisch record. Op de 3.000m steeple zagen we exact hetzelfde gebeuren. Serem Amos uit Kenia kon Soufiane El Bakkali van de Diamond League-eindzege houden.

21u28: Het discuswerpen bij de mannen zit erop. Onze landgenoot Philip Milanov wierp zich met zijn 62m21 naar een zesde plek. De winst ging niet naar de olympische kampioen Mykolas Alekna (68m86), maar wel naar de Australiër Matthew Denny. Zijn beste worp strandde op 4cm van de 70m-grens.

Yaroslava Mahuchikh op de Olympische Spelen – Foto: Dan Vernon for World Athletics

21u26: Ook in het hoogspringen zullen we geen nieuw wereldrecord zien. De Oekraïnse topfavoriete Yaroslava Mahuchikh won weliswaar met een sprong over 1m97, maar 2m01 bleek bij deze frisse temperaturen te hoog gegrepen. Nicola Olyslagers sprong eveneens over 1m97. De Australische had daar echter een poging meer voor nodig dan haar concurrente. Daarom steekt Mahuchikh de winst op zak en is zij het die de DL-trofee mee naar huis neemt.

21u20: Rani Rosius mocht zich in de hoofdstad meten met het kruim van de sprintwereld. De Limburgse, met een persoonlijk record van 11”10, liet de chrono stoppen na 11”37. De winst op het kortste sprintnummer ging naar Julien Alfred. Met haar tijd van 10”88 bleef ze de Britse Dina Asher-Smith (10”92) nipt voor.

21u11: Zoals verwacht wint Mondo Duplantis het polsstokspringen. De Zweed sprong bij zijn eerste poging meteen over 6m11. Dé atletiekster van het moment houdt het daarna wel voor bekeken. Geen wereldrecordpoging dus in het Koning Boudewijnstadion.

20u55: Wat een prachtprestatie van Isaac Kimeli! In het zog van de wereldtop duikt hij onder de 13 minutengrens op de 5.000m. Met 12’58″16 loopt hij zijn tweede chrono ooit en plaatst hij zich voor het WK in Tokio van volgend jaar. Berihu Aregawi ging Hagos Gebrhiwet en Telahun Haile Bekele vooraf op een volledig Ethiopisch podium.

Foto: Erik Van Leeuwen

20u50: Geen Belgisch record voor Ben Broeders, maar 5m82 is wel zijn een evenaring van zijn beste seizoensprestatie. Hij eindigt zo op een gedeelde derde plaats met Sam Kendricks. 5m82 is ook de WK-limiet, dus Broeders mag al aan Tokio 2025 beginnen denken. Alle ogen op Mondo nu, want behalve Broeders en Kendricks miste ook Emmanouil Karalis op 5m92. De wereldrecordhouder laat de lat op 6m11 leggen, het meeting record.

20u45: Belgen noord, zuid, oost en west! Het discuswerpen met Philip Milanov is aan de tweede ronde toe. Hij wierp 62m21 en staat voorlopig vijfde. Isaac Kimeli is bezig aan zijn 5.000m en Ben Broeders gaat richting zijn laatste poging op 5m92, zeven centimeter boven de Belgische recordhoogte.

20u36: Ben Broeders doet het Koning Boudewijnstadion ontploffen! Na een parcours met slechts één foutsprong op 5m62 zweeft hij over 5m82, een evenaring van zijn seizoensbeste en nu al goed voor minstens de vierde plaats.

Foto: Erik Van Leeuwen

20u34: Michael Obasuyi knalt op de hoge horden naar 13”31, ijzersterk en tegelijk pas zijn zevende seizoenschrono. Daarmee eindigt hij als vijfde in de Diamond League-finale. De kroon is voor Fransman Sasha Zhoya. Hij hield met 13”16 Lorenzo Simonelli van de overwinning.

20u26: Het publiek maakt het even stil voor de finale op de 100m bij de mannen. Ook in dit nummer gaat de winst naar een Jamaicaan: Ackeem Blake liet de chrono stoppen na 9”93. De Amerikanen Christian Coleman en Fred Kerley eindigden op plek twee en drie. Zij liepen respectievelijk 10”00 en 10”01.

20u21: Geen winst voor de olympische kampioen in dit nummer, want Miltiadis Tentoglou eindigde als derde in het verspringen. Ook geen tweede eindwinst in de DL dus voor de Griekse veelwinnaar. Het is de Jamaicaan Tajay Gayle die de trofee mee op het vliegtuig naar huis mag nemen. Zijn sprong van 8m28 was 12cm verder dan de beste sprong van eerste achtervolger Simon Ehammer.

20u13: Deze 400m telde wél mee voor de Diamond League. De winst – en bijbehorende DL-trofee – ging naar Marileidy Paulino. Opvallend: haar 49”45 was trager dan de tijd van McLaughlin-Levrone enkele minuten eerder. In deze finale was ze bijna een seconde sneller dan Alexis Holmes die als tweede over de streep kwam. De Nederlandse Lieke Klaver liep goed mee, maar kreeg het moeilijk in de laatste rechte lijn en eindigde als vijfde.

Foto: Erik Van Leeuwen

20u07: Ook Hanne Claes neemt vandaag afscheid van de sport. In haar laatste 400m ooit liep Claes een chrono van 52”03. De andere landgenote op deze 400m, Helena Ponette, finishte 5 honderdsten van een seconde later. De winst ging afgetekend naar de Amerikaanse superster Sydney McLaughlin-Levrone. De hondenspecialiste mikte op een nieuw persoonlijk record, maar dat lukte niet. Haar 49”11 blijft hoe dan ook een sterke tijd.

19u57: Wat een moment voor Kévin Borlée. De trouwste dienaar van de Belgische 4x400m-ploeg werkte zonet zijn allerlaatste koers af voor een dankbaar en luidruchtig thuispubliek. Het gevecht om de zege werd door Daniel Segers gewonnen. Hij bevestigt zijn topvorm met nog maar eens een persoonlijk record. 45″38 brengt hem op de achtste plaats in de historische 400m-ranglijst. Dylan Borlée kon hem het moeilijk maken en klokte 45″54. Ook Florent Mabille bleef met 45″80 goed in zijn buurt.

Kévin Borlée op het BK eind juni – Foto: Jolien De Bock

19u56: De vrouwen in het discus mochten de eerste Diamond League-discipline van de tweedaagse Memorial Van Damme op gang gooien. Olympisch kampioene Valarie Allman pakte bij haar vierde poging de leiding en gaf die niet meer uit handen. Haar 68m47 was voldoende voor haar vierde eindzege in de Diamond League. De Chinese Bin Feng eindigde als tweede met een worp van 67m49. Yaimé Perez werd derde, zij wierp 66m96.

19u30: Van de 37.000 aangekondigde toeschouwers voor vanavond hebben er al heel wat hun zitje ingenomen. Zij die op tijd kwamen, werden beloond met een eerste hoogtepunt. Léa Bayekula reed op de 800m haar concurrentes op een straatlengte. Ze won het pleit in 1’52″88 en hield zo bijna vier seconden over op haar eerste achtervolgster.

19u15: De Youth Memorial loopt op zijn einde en het voorprogramma met paralympische atleten is zonet begonnen. Met tweevoudig paralympisch kampioene Léa Bayekula betreedt zo dadelijk meteen een Belgische wereldtopper de piste. Ook het Diamond League-programma is van start gegaan. In het discuswerpen nemen Sandra Elkasevic, Yaime Perez en Jorinde Van Klinken het op tegen olympisch kampioene Valarie Allman. Bij de verspringers wordt Miltiadis Tentoglou uitgedaagd door Mattia Furlani, Simon Ehammer en een garde sterke Jamaicanen.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in