Terwijl de klok verder tikt en de Memorial Van Damme nu echt wel heel dichtbij komen, arriveren ook steeds meer internationale toppers in Brussel. Ook op woensdag waren er weer persmomenten voorzien met drie van die klasbakken: Julien Alfred, Alison dos Santos en Yaruslava Mahuchikh.

Als eerste was Julien Alfred aan de beurt. De sprintster uit het piepkleine Saint Lucia won vorige maand de 100m op de Olympische Spelen. Op de 200m eindigde ze als tweede. Alfred kon dan ook tevreden terugblikken: “De Olympische Spelen waren een geweldige ervaring.” De vrouw uit Saint Lucia deed ooit aan een wedstrijd mee als zevenkampster, maar dat nummer heeft ze al snel laten vallen.

Foto: Dan Vernon for World Athletics

Alfred vertelde ook nog dat ze heel erg trots is dat ze haar land kan vertegenwoordigen op het internationale strijdtoneel. Het mag ook duidelijk zijn dat haar thuisland heel erg trots is op wat Alfred bereikt heeft. Er zou zelfs een nationale feestdag gepland worden ter ere van de olympische kampioene. De vraag die iedereen zich stelde was natuurlijk of ze nog in staat is om snel te lopen. Zelf hoopt ze alvast van wel: “Het is mijn laatste wedstrijd van het seizoen en ik hoop dan ook om op een positieve noot te eindigen.”

Van het piepkleine landje Saint Lucia ging het naar het grote Brazilië van Alison dos Santos. De specialist op de lage horden eindigde als derde op de Olympische Spelen. Hij is bij afwezigheid van Karsten Warholm en Rai Benjamin straks de grote favoriet in het Koning Boudewijnstadion. De Braziliaan heeft zin om het seizoen op een hoogtepunt te eindigen. Dos Santos voelt zich duidelijk goed in Brussel: “Ik liep hier al eerder en heb altijd goede resultaten behaald. Ik amuseerde me ook telkens wanneer ik hier liep.” En of er ook deze week een goed resultaat mogelijk is? “Ik heb vertrouwen en ik voel mij ontspannen.”

Foto: Jeroen De Meyer

De hordenloper komt wel vaker naar ons land wanneer hij voor langere periode in Europa moet blijven. “Vanuit Brussel is het makkelijk om naar overal in Europa te reizen”, zo verklaarde Dos Santos die keuze. Na de Olympische Spelen genoot hij van een weekje vakantie en daarna begon hij aan de voorbereiding op zijn resterende wedstrijden. Terugkeren naar zijn geboorteland zat er nog niet in, maar Dos Santos reisde wel terug naar zijn huidige woonplek, de VS. De 24-jarige loper deelde ook nog een carrièredoel mee: “Het wereldrecord is een van mijn doelen, het is een droom.”

De laatste atlete die de pers te woord stond, heeft zo’n wereldrecord al op haar naam staan. Yaruslava Mahuchikh verbeterde dit seizoen het wereldrecord tot 2m10. Ten volle genieten van die prestatie kon de Oekraïnse niet doen: “Het wereldrecord was een fantastische prestatie voor mijn land en ik kreeg veel felicitaties. Al mijn vreugde veranderde echter in tranen toen de dag erna een kinderziekenhuis met raketten werd aangevallen.” De hoogspringster heeft nu al alles gewonnen wat er te winnen valt in de atletiek. De 22-jarige brandt echter nog steeds van motivatie: “Ik wil hoger en hoger springen.” Of ze denkt dat het vrijdag al zover zou kunnen zijn? “Ik ben er altijd klaar voor. Er ligt in het stadion nog een nieuwe piste van vorig jaar. Ik heb dus zeker de mogelijkheid om hoog te springen.”

Foto: Dan Vernon for World Athletics

De hoogspringster kreeg ook nog een dilemma voorgeschoteld: olympisch goud of wereldrecord? “Beide! Als ik echt moet kiezen, kies ik toch voor de olympische titel. Wereldrecords worden gebroken, maar olympisch kampioen ben je voor altijd.” Mahuchikh is duidelijk nog niet klaar om aan stoppen te denken: “Of ik mijzelf nog 10 jaar zie doorgaan in deze sport? Natuurlijk!” Afwachten of de Oekraïnse haar eigen wereldrecord nog zal kunnen aanscherpen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in