Terwijl de pistiers op hun laatste adem zitten, beginnen de specialisten van het veld en de weg stilaan weer warm te draaien. De ‘Big 10’, een 10 kilometer-race waar alles in het teken staat van PR’s, was dan ook een gelezen kans om een stand van zaken op te meten. Het verdict was bijzonder positief in het geval van Juliette Thomas en Roxane Cleppe. Op Nederlandse bodem kaapten de twee Belgen de eerste en tweede plaats weg in een niet mis te verstane chrono.

De eerste editie van de ‘Big 10’ was vorig jaar een groot succes en dus kon een bisnummertje niet uitblijven. Net als vorig jaar lokte de wedstrijd over 10 kilometer op de snelle wielerbaan heel wat Belgen naar Utrecht. De deelnemers kregen er acht rondes van 1.239 meter voor de kiezen en werden daarin bijgestaan door tempomakers. Een pijlsnelle omloop, iemand die het tempo verzorgt en stevige concurrentie. Het mag niet verbazen dat dit tot mooie dingen leidde.

In de op één na snelste reeks gingen Juliette Thomas en Roxane Cleppe met ambitie van start. Voor Thomas was het pas haar eerste echte wedstrijd na het EK in Rome waar ze 21ste werd op de halve marathon. Na dat EK trok ze er heel even de stekker uit voor verdiende rust, maar in augustus zocht het 23-jarige talent alweer de hoogte op. En of die stage zijn vruchten afwierp. Thomas draaide moeiteloos mee aan de kop van de wedstrijd en kwam als eerste vrouw over de meet in 31’41. Voor de DAMP-atlete betekende dat een verpulvering van haar PR met bijna een minuut.

Cleppe kon tot twee derde koers in het spoor van haar één jaar oudere collega blijven en moest daarna ietwat gas terugnemen. De Belgisch kampioene op deze afstand dreef de spot met haar vroegere besttijd door zich met meer dan anderhalve minuut te verbeteren. Ze komt zo uit op 32’04. Thomas en Cleppe zorgen met hun snelle resultaten voor een hertekening van de Belgische top tien aller tijden. Thomas rukt op van de zevende plaats en moet enkel nog Marleen Renders en Hanne Verbruggen voorlaten. Cleppe maakt een nog grotere sprong naar plaats zes. Ze schuift onder meer voorbij Veerle Dejaeghere en Lisa Rooms.

Foto: Yorben Audenaert

Bij de mannen zorgde Nicolaï Saké voor een Belgische toets op het voor de rest Nederlands getinte podium. Ook hij verliet de voorbije weken het zeeniveau om aan de conditie te schaven en zou zich op de wielerbaan pas voor het eerst sinds juli weer tonen. De rijzige atleet leunt nu al dicht aan bij zijn beste tijden ooit op de tien kilometer. Hij bolde als derde binnen in 29’14, slechts 22 tellen boven zijn toptijd uit 2020. Aaron DecloedtJoris KeppensJustin Mahieu en Philip Cortvriendt bleven allemaal netjes onder het half uur en in de top tien.

1 REACTIE

  1. Benieuwd of Aaron Decloedt de 40 jaar zal halen.
    Als hij de 30 jaar al haalt.
    Hij is namelijk een atleet van Stijn Fincioen.
    Een coach die erom bekend staat zijn atleten uit te persen voor zijn plezier !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in