Over een week valt met de Memorial Van Damme het doek over de Europese atletiekzomer. Eerst was er echter nog een goedgevuld weekend met wedstrijden in Duitsland, Italië en Kroatië. Eline Dalemans zette het Belgisch record op de 2.000m steeple op haar naam. Isaac Kimeli probeerde dat kunstje na te doen op de vlakke 2.000m, maar beet zijn tanden stuk op de tijd van Ruben Verheyden. Michael Obasuyi toonde zich wederom supersnel en Tim Van de Velde keerde terug na een moeilijke zomer. Kobe Vleminckx, Hanne Claes en Paulien Couckuyt deden het ondanks de weersomstandigheden erg goed in Brescia.

Om het weekend goed in te zetten koos Eline Dalemans op vrijdagavond voor een tripje naar het Duitse Trier. De AVLO-atlete kwam er uit op de minder courante 2.000m steeple en richtte haar pijlen op het Belgisch record. Die 6’15″60 dateerde uit 2008 en stond op naam van Sigrid Vanden Bempt, de nummer twee aller tijden op de olympische afstand. Dalemans dook ruim onder haar haar mikpunt en finishte in 6’12″79.

16 jaar na haar BR bij de scholieren heeft ze nu dus ook de titel van snelste seniore ooit beet. En dat nadat ze haar zomerseizoen eigenlijk al had afgesloten: “Na het BK 10 km op drie augustus heb ik een aantal dagen niet gelopen. Behalve wat rustige en alternatieve training heb ik toch veertien dagen relatieve rust gehad. Twee weken geleden deed ik opnieuw een intervalsessie en die ging verwonderlijk goed. Zo ben ik er toch helemaal naar toe beginnen leven, omdat ik wist dat het erin zat en deze kans niet wou laten liggen.

Eline Dalemans (links) na het BK 10 km – Foto: Yorben Audenaert

In Zagreb mochten drie Belgische mannen hun spikes aanbinden op de laatste Continental Tour Gold-meeting van 2024. Michael Obasuyi kwam voor het eerst sinds de Olympische Spelen weer in actie op zijn 110mH en werd vierde achter een olympische finalist, een olympische medaillewinnaar en de olympische kampioen van Tokio. Dat hij met 13″35 ‘slechts’ zijn achtste tijd van het seizoen liep, zegt in feite alles over het jaar dat hij achter de rug heeft.

Isaac Kimeli wilde op de 2.000m het Belgisch record van Ruben Verheyden onder schot nemen. Die liep vorig jaar op de Memorial Van Damme in het zog van wereldrecordhouder Jakob Ingebrigsten naar 4’52″37. Kimeli zat de hele koers lang alert voorin en rekende moeiteloos af met zijn concurrenten. De klok gaf weliswaar 4’54″29 aan, geen Belgisch record dus. Tim Van de Velde brak begin juni op het EK zowel zijn sleutelbeen als zijn schouderblad en zag daarmee de zomer in het water vallen. In plaats van de Olympische Spelen waar hij zo op had gehoopt, werd het rust en revalidatie. Zijn terugkeer in competitie begin september was dan ook een overwinning op zich. Het resultaat, 9’01″13, was dit keer ondergeschikt.

Tim Van de Velde na zijn onfortuinlijke val op het EK – Foto: Erik van Leeuwen

In het Italiaanse Brescia verzamelde zich eveneens een mooie delegatie Belgische atleten. Het slechte weer was jammer genoeg de spelbreker. Opvallende chrono’s of afstanden werden er door de wind en de regen dus niet neergezet. Kobe Vleminckx verzamelde wel wat stof om over op te scheppen. De poulain van Lieve Van Mechelen strandde na een halve baanronde op negen honderdsten van olympisch kampioen Letsile Tebogo en finishte in dezelfde tijd als Vernon Norwood (20″75). Simon Verherstraeten volgde twee tienden verderop. De twee Belgen klokten allebei 10″61 op de 100m. Elie Bacari moest in de laatste wedstrijd van zijn boerenjaar vrede nemen met 14″08. Tuur Bras kwam op de 400mH binnen in 51″24.

Op de lage horden bleven Hanne Claes en Paulien Couckuyt de omstandigheden goed de baas. Claes finishte als tweede in 55″62, Couckuyt liet de klok als derde op 55″90 stoppen. Op een andere dag had er chronogewijs waarschijnlijk zelfs nog wat meer in gezeten, maar de Cheetahs lieten wel voormalig wereldrecordhoudster Dalilah Muhammad, Janieve Russell en Anna Ryzhykova achter zich. Helena Ponette trad op de 400m aan tegen een aantal wereldtoppers, maar zag hoe ook de olympische finalistes en medaillewinnaressen niet hun perfecte wedstrijd konden lopen. In een koers die door Alexis Holmes gewonnen werd met 51″32, liet Ponette zelf 52″81 noteren. Vanessa Sterckendries slingerde haar hamer naar 65m61.

Hanne Claes – Foto: Jolien De Bock

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in