Het polsstokspringen en de 100m showdown van woensdagavond waren slechts een voorproefje. Pas vandaag barstte de laatste ‘gewone’ Diamond League-manche echt helemaal los. In een regenachtig Letzigrund Stadium in Zürich kwamen ook Jochem Vermeulen, Ben Broeders, Isaac Kimeli, Rani Rosius, Delphine Nkansa en de Belgian Rockets in actie. Kimeli voelde zich in zijn sas op de 3.000m en liep zijn snelste tijd ooit. Op de 1500m was Vermeulen goed voor zijn tweede chrono ooit. De internationale smaakmaker was Yared Nuguse. De nummer drie van de Olympische Spelen in Parijs op de 1500m diende Jakob Ingebrigtsen een zeldzame nederlaag toe. 

In het Zwitserse Zürich leken de weergoden even roet in het eten te gooien tijdens de laatste Diamond League net voor de grote finale in Brussel. In het voorprogramma lieten ze de regen bij momenten met bakken uit de lucht vallen, maar het laatste woord was toch voor de atleten. Julien Alfred en Sha’Carri Richardson hadden alle nattigheid net op tijd verjaagd voor hun clash op de 100m. Er bleek echter al snel een nieuwe tegenstander op te staan. Dina Asher-Smith tekende voor een kanonstart en kon meedingen tot in de laatste meters voor de winst. In het absolute slot haalde de klasse van Richardson het van die van de Britse en de olympische kampioene met een tijd van 10″84.

Foto: Jeroen De Meyer

De ontknoping van de 200m mannen kwam eveneens pas in het slot. Letsile Tebogo knokte zich met zijn laatste passen voorbij Kenneth Bednarek in 19″55. Ook hordenster Grant Holloway liet van zich horen door sub 13 te klokken na tien obstakels. Op de 5.000m jaagde Beatrice Chebet op een nieuw wereldrecord. De tweevoudig olympische kampioene kwam er veel te vroeg alleen voor te staan om zo’n huzarenstukje klaar te spelen. Met 14’09″52 zette ze wel de snelste tijd van het jaar neer, vier seconden boven haar PR.

Op de metrische mijl werd niet zozeer een wereldrecord nagestreefd. Toch was de wedstrijd, die op de volledige top vier uit Paris kon rekenen, iets om naar uit te kijken. Jakob Ingebrigtsen nestelde zich zoals verwacht achter de hazen en ging in de laatste ronde naar de kop. De hete adem van Yared Nuguse was voelbaar in zijn nek en de bronzen medaillewinnaar van de Spelen zette in de laatste 200m met succes zijn aanval in. Met 3’29″21 tegenover 3’29″52 moest de Noor opnieuw het hoofd buigen. Olympisch kampioen Cole Hocker finishte een seconde later als derde. Ingebrigtsens aartsrivaal Josh Kerr eindigde als vijfde. Jochem Vermeulen kreeg de kans om zich in dit topveld te mengen. Onze landgenoot bewees zijn plaats meer dan waard te zijn door als negende te finishen in 3’33″07, zijn tweede tijd ooit.

Foto: Mattia Ozbot for World Athletics

Normaal is Mondo Duplantis ook telkens hofleverancier voor één van dé prestaties van de avond, maar niet vandaag. Na zijn winst op de 100m van gisteren gaf hij zichzelf een halve rustdag. Na zijn tweede misser op 6m02 was hij zeker van winst en gaf hij er de brui aan. Ben Broeders nam eveneens de polsstok in de hand. Zijn eerste poging op 5m42 vormde geen enkel probleem. Twintig centimeter hoger lukt het niet meer voor de Belgische recordhouder, die zo zevende werd.

In het voorprogramma kregen nog heel wat landgenoten hun kans. Rani Rosius en Delphine Nkansa liepen er de 100m. Met hele lichte tegenwind kwam Rosius als eerste van de twee over de streep in 11″29. Nkansa kwam twee plaatsen later als vierde binnen met 11″40. Veel tijd kreeg het vrolijke duo niet om na te praten, want de Belgian Rockets wachtten hen op voor de 4x100m. Meer bepaald Rani Vincke en Elise Mehuys. Het Belgisch viertal zou uiteindelijk tegen Nederland sprinten om de tweede plaats. Onze noorderburen trokken aan het langste eind, maar de Rockets werden wel overtuigend derde in 43″52. Het is de vierde tijd ooit voor deze generatie Rockets.

Foto: Jolien De Bock

Isaac Kimeli kon in Zürich opnieuw een persoonlijk record afvinken. Eerder dit jaar deed hij dat al op de 10.000 en 5.000m. Vandaag moest zijn besttijd op de 3.000m eraan geloven. Kimeli was best of the rest door op ruime afstand van de eerste twee de sprint voor plaats drie te winnen. Met 7’41″30 deed hij drie seconden beter dan ooit. De 30-jarige Hallenaar springt daarmee over onder meer John Heymans naar de zesde plaats op de Belgische ranking.

Na dit Belgisch intermezzo opnieuw over naar de internationale toppers. In het hoogspringen slaagde Yaroslava Mahuchikh er wederom in het hoogspringen te winnen. De Oekraïense hoefde daarvoor niet eens over 2m01 te gaan en had aan 1m96 voldoende. Om de winnares van het hoogspringen te voorspellen is tegenwoordig geen hogere wiskunde nodig. Wat pas echt kinderspel is, is een voorspelling doen over de nummer 1 in het kogelstoten bij de mannen. Ryan Crouser en zijn kogel opereren namelijk in een heel andere klasse. De Amerikaanse kolos stootte meermaals vlot voorbij de 22 meter met 22m66 als uitschieter. Niemand van zijn tegenstanders mocht proeven van de zoete 22m-smaak. Wayne Pinnock gaf de tegenstand nog een kans door maar drie pogingen op te nemen. Van zijn gunst werd niet geprofiteerd. Pinnock won het verspringen nog steeds met 8m18. In het speerwerpen was het Granada boven. Anderson Peters zorgde nipt voor de verste worp met 85m72.

Foto: Jeroen De Meyer

De 400m horden werd een race zonder blikvanger Karsten Warholm. Heel even werd gedacht dat de Noor zich niet in Zweedse outfit te durven vertonen, maar helaas was een blessure aan de kuit de spelbreker. Ook Alison dos Santos haalde de finish niet waardoor Roshawn Clarke in 47″49 de bloemen binnenhaalde. Bij de dames troefde zijn landgenote Shiann Salmon Anna Cockrell nog net af met 52″97. Op de dubbele afstand won Mary Moraa met 1’57″08 haar derde Diamond League van dit seizoen. De winst op de hoge horden ging naar Jasmine Camacho-Quinn in 12″36.

Op vrijdag 13 en zaterdag 14 september wordt de finale van de Diamond League afgewerkt in Brussel. Allen daarheen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in