In Zürich stond woensdagavond het duel der duels gepland. Karsten Warholm en Mondo Duplantis zouden namelijk een nog nooit eerder uitgegeven duel uitvechten op de 100m. Polsstokspringen haalde het uiteindelijk van sprinten, want Duplantis pakte een bonus van een tiende op zijn Noorse rivaal.

Wat vorig jaar begon als een beetje dollen met elkaar, werd vandaag omgezet in één van de meest besproken duels van de laatste jaren. Karsten Warholm, wereldrecordhouder op de 400m horden, en Mondo Duplantis, wereldrecordhouder in het polsstokspringen, zouden het uitvechten in een 100m showdown ’to settle it all’.

Warholm was op papier met 10″49 de snelste, al dateerde zijn snelste tijd al van 2017. Duplantis liep een jaar later bijna een tiende trager in zijn beste 100m-race ooit. Hun persoonlijke records dateren dus lang van voor hun prime time en net dat deed atletiekfans nog meer hunkeren naar het hanengevecht tussen de twee kemphanen die allebei overtuigd waren van hun kansen.

Atletiekfans hadden het bijzonder moeilijk om een voorspelling te doen over de uitkomst. Warholm zijn troefkaart was zijn ervaring met startblokken. Duplantis kon dan weer vertrouwen putten uit het feit dat geen enkele polsstokspringer ook maar aan zijn snelheid kan tippen, al hoeft hij zijn snelheid daar nooit 100m lang aan te houden.

Foto: Jeroen De Meyer

Na alle speculaties was het woensdagavond dan zo ver. Heel wat mensen en werelds beste atleten zouden het ook in levende lijve zien, want het Letzigrund Stadium was behoorlijk gevuld voor deze ene 100m. Warholm en Duplantis maakten er dan ook een heel spektakel van, van opkomst tot de race zelf. Ze kregen nog even enkele belangrijke regels mee: geen valse start, niet schoppen, fair play. En zo geschiedde.

Duplantis was tegen de verwachtingen in het best uit de startblokken en zou Warholm nooit meer terugzien. De ‘GOAT’ van het polsstokspringen sprintte naar een nieuw PR van 10″37. Warholm verbeterde eveneens zijn besttijd, maar moest een tiende toegeven op zijn rivaal. Als tegenprestatie moet Warholm morgen in Zweedse outfit zijn wedstrijd afwerken.

Nog in Zürich, maar meer bepaald in het treinstation, heeft Nina Kennedy het polsstokspringen bij de dames gewonnen. De Australische olympisch kampioene is sinds begin mei al niet meer verslagen en ook nu had niemand een antwoord op haar 4m87. Alysha Newman en Katie Moon, de nummers drie en twee uit Parijs, vlogen wel beiden over 4m82.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in