Op de slotdag van het WK voor junioren in Lima kwam enkel nog Merel Maes in actie. De hoogspringster stond al voor de derde keer in haar carrière in de WK-finale. Na twee vijfde plaatsen keert ze ditmaal huiswaarts met een zevende notering. Het goud ging naar Angelina Topic, het Servische toptalent dat de olympische finale nog moest laten schieten vanwege een enkelbreuk.

In 2021 werd ze vijfde op het WK voor junioren in Nairobi. Een jaar later sprong Merel Maes in Cali opnieuw naar een mondiale vijfde plaats in haar leeftijdscategorie. De afgelopen week wist Maes zich ook in Lima te plaatsen voor de eindronde. De 19-jarige atlete is zo al drie opeenvolgende edities een vaste waarde in de hoogspringfinales van het WK voor junioren.

Op papier was Maes niet kansloos om een medaille mee naar huis te nemen. Een makkelijke opdracht zou het echter niet worden, want met uitzondering van Angelina Topic lagen de seizoensbestes van alle atleten heel dicht bij elkaar.

De VAC-atlete begon goed aan haar competitie. Ze wipte telkens bij de eerste poging over haar eerste twee hoogtes. Op 1m84 had Maes alle drie haar kansen nodig om over de lat te gaan. Dat kunstje kon ze nadien niet meer herhalen op 1m87, één centimeter onder haar seizoensbeste.

De pupil van Fernando Oliva eindigde daarmee als zevende in haar WK-finale en zorgde voor een derde top 8-notering voor de Belgische delegatie. Gisteren finishten Némo Rase en Noor Koekelkoren namelijk ook als zevende in de hordenfinales.

Het goud in het hoogspringen ging uiteindelijk naar topfavoriet Topic. De Servische blesseerde zich tijdens de kwalificaties van de Olympische Spelen in Parijs nog aan de enkel, maar wist zich desondanks de blessure te plaatsen voor de finale. Een medische controle toonde echter een breuk aan waardoor ze de olympische finale moest laten schieten. In Lima sprong Topic met brace over 1m91 waardoor ze de onbetwiste nummer één was. Haar eerste wereldtitel bij de junioren is wellicht toch enigszins een troost.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in