In alle hoeken van Europa werd er dit weekend gelopen, gesprongen of geworpen. In Berlijn traden Rani Rosius, Timothy Herman en Florent Mabille aan op één van de oudste atletiekmeetings van het circuit. In het Zwitserse Fribourg werd onder de noemer van ‘Track Lab’ innovatie en teamgebeuren gebundeld. Een handvol landgenoten mocht deze nieuwe vorm van competitie uittesten. In Polen bevestigde Daniel Segers zijn uitstekende doen en in Düsseldorf zette Thomas Vanoppen wellicht een Belgisch record op de road mile neer. We loodsen je door alle resultaten.

Wie dacht dat het atletiekseizoen er min of meer opzat, heeft het grondig mis. Heel wat landgenoten kunnen de lokroep van het off-season voorlopig weerstaan en blijven opdagen aan de startlijn. De grootste groep Belgen trok naar het Zwitserse Fribourg waar ze een heel ander competitieformat dan gewoonlijk voorgeschoteld kregen.

Track Lab, een initiatief van onder meer Laurent Meuwly, de succescoach van Femke Bol, wil innovatie en teamsport naar de atletiek brengen. Dat doen ze door een select groepje atleten te selecteren en hen op te delen in verschillende teams. Ook de spelregels zijn lichtjes gewijzigd. Zo wordt de reactietijd op de sprintnummers teruggebracht naar 0.000 zodat ‘valse’ valse starts wegens een supersnelle reactie niet meer kunnen plaatsvinden. In de springnummers wordt de effectieve afstand of hoogte gemeten en in de werpnummers wordt enkel de verste worp gemeten voor een sneller wedstrijdverloop.

Na afloop van de acht disciplines wist ‘Team Yellow’, het team van Kevin Borlée, de winst naar zich toe te trekken. Borlée had echter niet zo een groot aandeel. De vijfvoudige olympiër voltooide de baanronde in 47″02 en werd daarmee zesde. Dylan Borlée verging het beter. Hij kwam als eerste over de streep in 45″87 en klopte Alison Dos Santos. De jongere Borlée rekende op ploeggenoot Simon Verherstraeten voor punten op de 200m, maar de Belgische recordhouder moest drie atleten, waaronder Kobe Vleminckx (20″53) voor zich dulden. Cedric Sorgeloos was de speerwerper van ‘Team Green’ en hield met 71m03 nog twee atleten achter zich.

Foto: Jolien De Bock

Op de ISTAF in Berlijn kon Timothy Herman niet geheel fris aantreden. De speerwerper stapte door de annulatie van zijn geplande vlucht vanochtend pas op het vliegtuig en kwam via een omweg langs Wenen net voor de middag toe in de Duitse hoofdstad. Geen ideale aanloop dus waardoor Herman het met 77m61 moest stellen. Hij was niet de enige Belg die een zesde plaats wist te behalen. Ook Florent Mabille en Rani Rosius kwamen als zesde over de meet, al was dat bij beiden in een goede tijd. Zeker in het geval van Rosius. Zij klokte na 100m af in 11″25, haar vierde tijd van het seizoen. Mabille zette 46″24 neer over 400m.

Nog in Berlijn snelde Mary Moraa naar een ‘World Best’. De 800m-specialiste dook op de incourante 600m veertien honderdsten onder de chrono die Caster Semenya er zeven jaar geleden neerzette.

Mary Moraa – Foto: Jeroen De Meyer

Een heel stuk westelijker dan Berlijn werden de straten van Düsseldorf onveilig gemaakt. Eliott Giles raasde er als een raket door en verpletterde het wereldrecord op de road mile. Aan deze discipline op de weg wordt pas sinds vorig jaar een wereldrecord verbonden waardoor de recordtijd ‘amper’ 3’56″13 bedroeg. Giles ging vandaag een heel stuk sneller dan de tijd van Hobbs Kessler en bracht het record naar 3’51″3. Yared Nuguse finishte op een zucht van de Britse wereldrecordhouder.

Thomas Vanoppen knokte zich in diezelfde race naar een negende plaats in 4’01″7. Hoewel Belgische statistieken zoek zijn, lijkt het erop dat dit de snelste tijd ooit is van een landgenoot.

Foto: Peter Wagemans

Tenslotte trokken ook enkele Belgen naar het Poolse Białystok. Daniel Segers bevestigde er zijn goede vorm door opnieuw onder de 46 seconden te duiken. 45″81 is zijn tweede tijd ooit op de 400m. Elie Bacari trad er eveneens aan, maar kende een iets mindere dag. Zijn 13″71 is weliswaar een evenaring van zijn snelste tijd van vorig jaar, wat veelzeggend is over de progressie dat dit jonge talent dit jaar gemaakt heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in