Op de voorlaatste dag van het WK voor junioren was het uitkijken naar de finales van de hoge horden. Met Noor Koekelkoren en Némo Rase was er telkens Belgische inbreng. De twee hordespecialisten keren beiden terug met een mooie zevende plaats. Meerkamper Daï Keïta benaderde na tien disciplines zijn PR en werd daarmee twaalfde. Voor Zoë Laureys eindigde het WK in de halve finales.

Vier Belgen werden afgelopen nacht verwacht op het appel. Noor Koekelkoren en Némo Rase wisten zich namelijk knap te plaatsen voor de finale van de hoge horden op het WK voor junioren. Koekelkoren mocht als eerste de finale strijd aangaan.

Met de achtste tijd van alle finalisten had de DCLA-atlete niets te verliezen. Koekelkoren sprintte uiteindelijk naar 13″53 waaraan een mondiale zevende plaats verbonden hing. Voor een medaille had de pupil van Dries Peeters een dik PR moeten neerzetten. Op waarde geklopt dus in haar eerste WK(-finale). Twee jaar geleden eindigde Koekelkoren nog in de halve finales van het EK voor scholieren.

Rase werd op papier voorgegaan door vijf atleten. In de finale wist het merendeel van zijn tegenstanders zichzelf te overtreffen waardoor ook de Belgische recordhouder bij de junioren terugkeert met een zevende plaats. Rase, die door blessures een heel moeilijke aanloop kende naar dit hoofddoel, finishte met 13″54 op ruim drie tienden van het podium. Ook voor hem was het zijn eerste deelname aan een WK.

Voor Daï Keïta viel afgelopen nacht het WK eveneens in zijn definitieve plooi. Als tiende trok hij naar de slotdag van de tienkamp. Keïta presteerde in de eerste drie disciplines zeer degelijk, maar met 15″08 (110mH), 41m16 (discus) en 4m50 (polsstok) bleven zijn PR’s buiten schot. In het speerwerpen en de afsluitende 1500m overtrof de DCLA-atleet zichzelf wel door zijn speer 47m66 ver te kegelen, een PR van drie meter, en 4’39″08 uit de benen te schudden. Ook die laatste chrono was beter dan ooit.

Alles samengeteld kwam Keïta uit op 7.304 punten, een kleine 100 punten onder zijn beste meerkamp ooit. Hij werd daarmee knap twaalfde.

Zoë Laureys zien we deze nacht helaas niet terug in de finale van de 400m horden. Het 18-jarige talent had haar piek nochtans goed getimed, want met 58″21 zette ze haar beste tijd van het seizoen neer. Ze liep als vierde over de streep en dat was onvoldoende om rechtstreeks of met de verliezende tijden door te stoten. Laureys verlaat het WK zo als twaalfde van de wereld.

De enige landgenote die nog in actie moet komen is Merel Maes. Zij begint om 23u25 aan de finale van het hoogspringen.