De ontknoping van de Diamond League nadert. Alvorens op 13 en 14 september de grote finale betwist wordt in Brussel, werd gisteren in Rome de voorlaatste meeting afgewerkt. In de Italiaanse hoofdstad was er vuurwerk te zien op de hindernissennummers. Op de 100m horden klokte Ackera Nugent de vierde chrono ooit. Winfred Yavi deed nog twee plaatsen beter op de 3.000m steeple. Zij finishte op zeven honderdsten van het wereldrecord. 

Silesia, Lausanne, Londen… in de voorgaande Diamond League meetings stonden er telkens Belgen aan de start. Dat was niet het geval tijdens de Diamond League in Rome. Afgelopen vrijdag eisten de internationale kleppers alle aandacht op. Niet zonder reden, want ook met de Olympische Spelen achter de rug werd er niet op de lauweren gerust.

Ackera Nugent had dan ook iets recht te zetten nadat ze in de olympische finale van de 100m horden de finish niet haalde. De Jamaicaanse nam het zuchtje tegenwind er probleemloos bij en sprintte in Rome naar een chrono om ‘U’ tegen te zeggen. 12″24 gaf de klok aan, een nationaal record, de beste wereldljaarprestatie en een tijd waaraan slechts drie atleten in het verleden konden tippen. Olympisch kampioene Masai Russell volgde het allemaal van dichtbij. Ze werd tweede in 12″31, voor Nadine Visser (12″52).

Een vierde prestatie aller tijden was echter nog niet het strafste van de avond. Op de 3.000m steeple kwam Winfred Yavi amper zeven honderdsten te kort om het wereldrecord van Beatrice Chepkoech uit de boeken te lopen. De olympisch kampioene wordt met 8’44″39 logischerwijs de tweede atlete ooit. Ook Peruth Chemutai, die tijdens de wedstrijd behoorlijk wat kopwerk deed, hertekent mee de geschiedenisboeken. Zij wordt derde met 8’48″03. De drie zonet genoemde atleten zijn de enigen die in het verleden de barrière van 8’50 konden slopen.

Foto: Jeroen De Meyer

Voor de Italiaanse supporters was de 100m voor mannen het nummer om naar uit te kijken. Lokale favoriet Marcell Jacobs had met 10″20 echter niets in de pap te brokken. Hij werd negende op ruime afstand van Letsile Tebogo. De Botswaan heeft vleugels gekregen na zijn olympische titel op de 200m en lijkt niet meer te stoppen. Met 9″87 zette hij Christian Coleman op vijf honderdsten. Fred Kerley kon Tebogo evenmin iets in de weg leggen en kwam net onder de tien seconden uit. De dames namen de halve baanronde voor hun rekening waar Brittany Brown in afwezigheid van de grootste kanonnen naar winst liep. Haar chrono van 22″00 mocht er wezen.

Verrassend genoeg geen Femke Bol op de 400m horden. De Nederlandse laat zelden een Diamond League schieten, maar in Rome was ze er voor één keer niet bij. Vice-olympisch kampioene Anna Cockrell kon zo het veld domineren en boekte haar eerste Diamond League-zege in 52″59. Zonder hindernissen op de piste was Muzala Samukonga baas. De nummer drie van Parijs kon met 43″99 nog net onder de 44 seconden blijven.

De 1500m bij de dames kon wel rekenen op de olympische kampioene aan de startlijn. Beter gezegd: de drievoudig olympische kampioene. Faith Kipyegon maakte haar status helemaal waar door opnieuw de overwinning te grijpen in alweer een straffe chrono van 3’52″89. Haar anderhalve seconde voorsprong op de rest was een groot contrast met het verschil op de 5.000m. Daar finishten een handvol mannen op een halve seconde van elkaar. Hago Gebrihwet was nipt de snelste met 12’51″07 voor Yomif Kejelcha.

Foto: Dan Vernon for World Athletics

Ryan Crouser bracht de rest in verlegenheid in het kogelstoten. Niemand van zijn conculega’s kon het gewicht van 7,26 kg voorbij de 22 meter stoten. Crouser wel en deed dat maar liefst zes keer met 22m49 als beste resultaat. In het verspringen was Tara Davis-Woodhall eveneens de enige die grenzen kon doorbreken. De olympisch kampioene plantte na 7m02 een afdruk in de verspringbak en was daarmee met voorsprong de beste. In het hinkstapspringen deed niemand beter dan de 17m32 van Andy Diaz Hernandez.

Roje Stona, de verrassende olympische kampioen in het discuswerpen, nam gisterenavond voor het eerst deel aan de Diamond League. Met 67m85 bewees hij dat zijn olympische titel geen ‘accidentje’ was, al moest hij de winst wel afstaan aan Kristjan Ceh. De ongelukkige nummer vier uit Parijs deed met 68m61 nog een stuk beter. Wereldrecordhouder Mykolas Alekna eindigde als derde.

Nina Kennedy en Sandi Morris toonden zich aan elkaar gewaagd in het polsstokspringen. Ze gingen beiden over 4m83 en zouden vervolgens de beste wereldjaarprestatie op 4m93 proberen zetten. Kennedy en Morris faalden allebei in deze opdracht waardoor de foutenlast in rekening werd gebracht. Die wees in het voordeel van Kennedy. Deze wedstrijd was hoe dan ook een opsteker voor Morris die zich op de Amerikaanse trials onverwacht niet wist te plaatsen voor de Olympische Spelen.

Foto: Chiara Montesano for Diamond League AG

Entertainer en hoogspringer Sanghyeok Woo zette een fraaie reeks neer door tot en met 2m27 foutloos te blijven. Op 2m30 benutte hij pas zijn derde poging goed. Ook bij hem was de kleine foutenlast doorslaggevend voor de winst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in