In het Kroatische Krk heeft Elien Vekemans het Belgisch record polsstokspringen op 4m54 gebracht. Enkele weken geleden had ze zichzelf met 4m52 al het nationaal outdoorrecord toegeëigend, maar nu doet ze ook beter dan Fanny Smets die indoor 4m53 had staan. In Dresden werkte Charlotte Penneman haar 5.000m af in 16’32″27, de derde juniorenchrono ooit in ons land. Hanne Claes dook er net niet onder de 55 secondengrens.

Leg de twee seizoenshelften van Elien Vekemans naast elkaar en je ziet dag en nacht verschil. Nadat ze door blessures zonder ritme moest aantreden op het EK en ook de Olympische Spelen miste, draaide de polsstokspringster fenomenaal de knop om. Enkele dagen voor diezelfde Olympische Spelen zouden beginnen, maakte ze haar eerste statement. Vekemans sloopte het Belgisch outdoorrecord door over 4m52 te zweven. Daar viel nog één kanttekening bij te maken, want Fanny Smets had in 2021 in zaal een centimeter hoger gesprongen.

In het Kroatische Krk, een stadje op het gelijknamige eiland, wist Vekemans dus wat haar te doen stond: de puntjes op de ‘i’ zetten en onbetwist recordhoudster worden. Een letter ‘i’ – of eender welke andere klinker – had in de plaatsnaam ‘Krk’ trouwens niet misstaan. De DCLA-atlete haalde haar slag thuis en verwees elke mogelijke discussie naar de vuilnisbak: ze wipte over 4m54, de hoogste sprong ooit van een Belgische atlete.

Foto: Jeroen De Meyer

In het Duitse Dresden zette Charlotte Penneman een indrukwekkende tijd neer op de 5.000m. Ze rondde de piste twaalf en een halve keer in 16’32″27. De laatste en enige twee juniores die ooit sneller gingen zijn Marleen Renders (15’40″4) in 1987 en Catherine Lallemand in 1998. Nog in Duitsland kwam Hanne Claes in actie. De afscheidnemende lage hordenspecialiste klokte met 55″06 haar derde seizoenschrono. Marco Vanderpoorten moest op de 3.000m steeple vrede nemen met 8’58″32.

Foto: Jeroen De Meyer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in