Drie finaleplaatsen, dat is de keurige opbrengst van de derde dag bij het WK junioren voor België. Noor Koekelkoren en Némo Rase staan vrijdagavond in de finale van de hordensprint. Merel Maes maakt zaterdag haar opwachting in de hoogspringfinale.

Koekelkoren en Rase liepen donderdag in Lima een dubbel programma, met heats in de ochtenduren en halve finales in de late middag.

In de halve finale van de 100m horden snelde Noor Koekelkoren naar de derde plaats in haar heat. Alleen de nummers 1 en 2  wisten zich automatisch verzekerd van een finaleplaats. Met 13”46 werd Koekelkoren derde en mocht ze plaatsnemen in de hot seat. Haar tijd, zeven honderdsten boven haar PR, bleek uiteindelijk de vijfde en ruimschoots genoeg voor een plek in de eindstrijd.

Met haar race in de halve finale wist Koekelkoren zich te verbeteren ten opzichte van de heats eerder op de dag, waarin de DCLA atlete tot 13”54 kwam. Voor Steffi de Saegher viel in de heats het doek met een DNF.

Iets meer dan een kwartier na zijn landgenote, zorgde Némo Rase opnieuw voor Belgisch succes op de horden. In een veelbewogen heat waarin de Brit Daniel Goriola hard ten val kwam, liet Rase zich niet van de wijs brengen en finishte hij in 13”49 als tweede. Meteen na de finish spreidde de 19-jarige Brusselaar zijn armen: missie geslaagd. Met zijn tijd gaat Rase als zesde snelste de finale in. Als hij vrijdag in de buurt kan komen van zijn PR van 13”30 dan behoort een podiumplaats tot de mogelijkheden.

Ook Zeno van Neygen wist zich donderdag via de heats te verzekeren van een plaats in de halve finale. Maar de hordenspecialist van DAC moest zich met een blessure aan de hamstrings terugtrekken voor de halve eindstrijd.

Merel Maes springt naar finaleplaats

In de kwalificatie van het hoogspringen verzekerde Merel Maes zich van een plaats bij de beste twaalf en daarmee van de finale. De VAC atlete ging soepeltjes over 1m73, 1m77 en 1m80. Op 1m83 sprong ze drie keer af, maar door haar foutloze parcours tot 1m80 mag ze zich gaan opmaken voor de finale.

In de finale neemt Maes het op tegen onder anderen Angelina Topic. De vice-Europees kampioen uit Servië was een van de negen vrouwen die wel over 1m83 gingen.

Jeukenne 15e op 3000m, Keïta in top-10 halverwege tienkamp

Simon Jeukenne liep donderdag de finale van de 3000m, maar kon daarin niet meestrijden om de ereplaatsen. De 18-jarige atleet van HERV koos voor een plek achterin het 22 man sterke veld om tegen het eind van de wedstrijd steeds meer concurrenten in te rekenen. De Belgisch kampioen indoor op de 3000m finishte uiteindelijk als vijftiende in 8:32”35.

De titel was voor de Noor Kristian Brathem Borve (8:20”55). Hij bleef met een machtige eindsprint de Keniaan Denis Kipkoech en de Brit Edward Bird voor.

Dai Keïta staat na de eerste dag van de tienkamp op de tiende plaats. De Leuvenaar begon de competitie met 11”50 op de 100m, een kleine drie tienden boven zijn persoonlijke besttijd. Op die voorzichtige start volgde in het verspringen een beste sprong van 6m81 en stootte hij de kogel naar 13m33. Na een sterk optreden in het hoogspringen met een sprong over 1m97, schoof Keïta op naar de tiende plaats. De drievoudig Belgisch kampioen onder 20 hield die top-10 klassering vast bij het laatste onderdeel van de dag. Op de 400m kwam hij tot 50”52.