Het Belgisch record op de 1500m heeft na drie jaar een nieuwe eigenaar. Tijdens de Diamond League in Lausanne scherpte Jochem Vermeulen, in een wedstrijd die gekleurd werd door Jakob Ingebrigtsen, de recordtijd op de metrische mijl fors aan. Ismael Debjani was jaren de beste Belg ooit met 3’33″06, maar de vice-Europese kampioen dook met overtuiging onder de chrono. Vermeulen sloeg 3’32 regelrecht over en zette een straffe 3’31″74 op het resultatenblad. De atleet uit Kapellen was tot voor vandaag al de nummer twee aller tijden met 3’33″30. 

Dat Jochem Vermeulen aan zijn allerbeste jaar ooit bezig is, lijdt geen twijfel. De 1500m-specialist klokte in 2024 zijn snelste tijden ooit door voor het eerst in zijn carrière onder de 3’34 te duiken. Het Belgische record op de mijl schreef hij eveneens op zijn naam. Het sportief hoogtepunt kwam er op het EK in Rome waar Vermeulen in een zinderende laatste rechte lijn het zilver veroverde.

De Olympische Spelen eindigden voor de puil van Rik Didden echter al in de herkansingen, al kwam hij in de reeksen bijzonder dicht bij de halve finales. Zijn vroege aftocht zou niet het einde van zijn droomseizoen betekenen. Tijdens de Diamond League in Lausanne mocht Vermeulen plaatsnemen aan de startlijn naast olympisch kampioen Cole Hocker en Jakob Ingebrigtsen. Uiteindelijk nam die laatste revanche op zijn teleurstellende olympische 1500m-finale door runner-up Hocker met 3’27″83 twee seconden voor te blijven.

Vermeulen liet zich niet verleiden om mee te gaan met de twee kleppers en zocht zijn heil in de tweede linie. Daar hield hij zich goed staande en knokte hij van begin tot eind voor elke seconde. Dat resulteerde uiteindelijk in een eindtijd van 3’31″74, goed voor een zesde plaats in een hoogstaand deelnemersveld.

Gezien de hoogconjuctuur op de 1500m in België was het niet de vraag of het Belgische record van Ismael Debjani er dit jaar zou aangaan. De vraag was eender wanneer de geschiedenisboeken opgesmukt zouden worden. Donderdag 22 augustus. Vermeulen zijn topchrono is bijna anderhalve seconde sneller dan die van zijn 33-jarig trainingsmaatje. Vermeulen doet logischerwijs ook een stuk beter dan zijn eigen besttijd. Die stond sinds het EK in Rome op 3’33″30.

Ismael Debjani en Jochem Vermeulen tijdens het BK in 2023 – Foto: Jolien De Bock

Over deelname aan het WK in Tokio van volgend jaar hoeft de kersverse Belgische recordhouder zich geen zorgen meer over te maken. Vermeulen duikt netjes onder de limiet van 3’33″00.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in