Een goede tien dagen hebben we erop moeten wachten, maar het zwarte gat na de Olympische Spelen is dankzij de Diamond League van Lausanne eindelijk een beetje gedicht. Van decompressie was bij de atleten nauwelijks sprake. Op de 800m strandde Emmanuel Wanyonyi op een zucht van het wereldrecord. In diezelfde race haalde Pieter Sisk eveneens uit door zijn PR aan flarden te lopen en de WK-limiet binnen te halen. Even later etaleerde Jochem Vermeulen zijn bloedvorm door het Belgische record op de 1500m aan te scherpen. Paulien Couckuyt liep in haar eerste buitenlandse Diamond League-manche naar de zesde plaats op de 400m horden.

Enkele kersverse olympische kampioenen, een noemenswaardig aantal atleten die uit waren op revanche en drie Belgen die hun hoogvorm wilden omzetten in een toptijd troepten vandaag en gisteren allemaal samen in Lausanne. Vlakbij het Meer van Genève werd namelijk, verspreid over twee dagen, de eerste post-olympische Diamond League afgewerkt.

Pieter Sisk was de eerste Belg die de piste mocht betreden. De 800m maakte geen deel uit van het Diamond League-concours, maar toch was het een deelnemersveld en race om duimen en vingers bij af te lekken. Emmanuel Wanyonyi en Marco Arop, de olympische en vice-olympische kampioen op de dubbele baanronde, stuwden elkaar naar topchrono’s. Ze durfden beiden de wavelights met wereldrecordtempo te volgen en werden ei zo na beloond. Wanyonyi trok net als in het Stade de France aan het langste eind en strandde met 1’41″11 op twee tienden van het WR.

Sisk kon een slordige twee seconden later eveneens terugkijken op een sterke koers. Hij kwam als vijfde over de meet in 1’43″48, bijna exact een seconde onder zijn PR. Het BR van Eliott Crestan blijft nog een seconde verwijderd, maar de DCLA-atleet gaat wel Ivo Van Damme voorbij in de recordboeken. Ook de WK-limiet van 1’44″50 was een makkelijke prooi. “Ik kwam naar Lausanne om mijn goede vorm door te trekken en de WK-limiet op zak te steken. Ik verwachtte een snelle tijd, maar deze chrono had ik nooit verwacht. Alle omstandigheden waren perfect. Ik breek ook eindelijk het clubrecord van Ivo Van Damme en ga volgend jaar rustig kunnen toewerken naar het WK”, vertelde Sisk na afloop. Dit weekend hoopt de atleet zijn topvorm nogmaals te etaleren tijdens de Diamond League in Silesia.

Foto: Jolien De Bock

Op de 1500m was Jakob Ingebrigtsen uit op revanche na het missen van het podium in Parijs. Hij zette makkelijk orde op zaken door olympisch kampioen Cole Hocker op twee seconden te zetten en het meeting record aan te scherpen tot 3’27″38. Jochem Vermeulen zag het allemaal voor zich gebeuren, al maakte ook onze landgenoot indruk. De vice-Europese kampioen werd knap zesde in een hoogstaand deelnemersveld met een al minstens even knappe chrono. Met 3’31″74 eigende hij zich voor de tweede keer dit jaar een BR toe. Ook Vermeulen heeft zo de WK-limiet al beet. Meer over zijn wedstrijd leest u hier.

Paulien Couckuyt zag haar elfde plaats op de Olympische Spelen beloond worden met een eerste deelname aan een buitenlandse Diamond League-manche. De 400m hordenspecialiste, die zich al plaatste voor Tokio, greep haar kans en liep de eerste 200m rond de vierde stek. In het tweede deel kreeg onze landgenote het iets lastiger. Ze verloor enkele plaatsen en werd uiteindelijk zesde in 55″53, een kleine seconde boven haar seizoensbeste. Femke Bol heeft de knop duidelijk kunnen omdraaien na haar bronzen plak in Parijs en zette haar streak Diamond League-overwinningen voort. Met 52″25 deed ze dat wederom met overmacht.

Foto: Jolien De Bock

Letsile Tebogo is goed op weg om één van de atletieksensaties te worden. Na zijn olympische titel op de 200m kon ook in Lausanne niemand de Botswaan iets in de weg leggen. Met Erriyon Knighton en Fred Kerley was de tegenstand nochtans niet min, maar de 19″64 van Tebogo was zelfs voor hen te hoog gegrepen. Op de volledige baanronde werd Matthew Hudson-Smith tot op de meet uitgedaagd. Muzala Samukonga, goed voor brons in Parijs, had namelijk nog een stevig eindschot opgespaard. Uiteindelijk haalde de vice-olympische kampioen het toch in 43″96.

Voor het eerst in 2024 kwam Grant Holloway opvallend niet als eerste over de streep na een hordenrace. De Amerikaan moest de duimen leggen voor Rasheed Broadwell, die het met 13″10 nipt haalde van de 13″14 van de veelwinnaar. Bij de dames was Jasmine Camacho-Quinn wel een verwachte naam bovenaan het resultatenblad. De Puerto Ricaanse haalde het in 12″35. Nadine Visser eindigde met 12″49 als vierde op elf honderdsten van het podium. Ondanks lichte tegenwind sprintte Dina Asher-Smith toch vlot onder de elf seconden op de vlakke 100m. Met 10″88 bleef ze samen met Tamara Davis als enige onder de magische grens.

Nadine Visser in strijd met Jasmine Camacho-Quinn – Foto: Jolien De Bock

Na Ingebrigtsen, Wanyonyi en Bol ging ook het meeting record op de 3.000m voor de bijl. Diribe Welteji liep de afstand sneller dan ooit en zette 8’21″50 op de klok. De nummer drie van Parijs op de 800m, Mary Moraa, mocht de handen in de lucht steken na 800m. Zij bleef met 1’57″91 het Britse duo Bell-Reekie achter zich. Ook in het speerwerpen werd olympisch brons gevolgd door een zege in Zwitserland. Andeson Peters sloeg toe in de laatste poging en kegelde zijn speer naar 90m61, ruim een meter verder dan de zilveren Neeraj Chopra.

Eén van de meest revancherende atleten in Lausanne was zonder twijfel Chase Jackson. De tweevoudig wereldkampioene miste in de lichtstad tegen de verwachtingen in de finale van het kogelstoten en zou vandaag met haar zege een deel van de ontgoocheling uitwissen. De afstand van 20m64 was een bijkomende opsteker.

Het hoog- en verspringen resulteerde in minder hoogstaande competities. Olympisch kampioene Yaroslava Mahuchikh was met 1m99 al zegezeker. Ze probeerde het nadien tevergeefs op 2m03. Miltiadis Tentoglou, eveneens goed voor goud in Parijs, landde maar één keer voorbij de acht meter in de zandbak. Meer dan 8m06 bleek niet nodig om de winst binnen te halen.

Foto: Dan Vernon for World Athletics

Een dag eerder stond het polsstokspringen bij de mannen op het menu. De competitie werd naar de straat gehaald en daar kwam heel wat volk op af. Het publiek stond rijen dik en Mondo Duplantis gaf hen waar voor hun komst. Het Zweedse wonderkind ging als enige over 6m00. Daarna gaf hij zijn overwinning nog wat meer glans door nog eens vijftien centimeter hoger te gaan. Zondag is Duplantis er opnieuw bij in Silesia voor een nieuwe Diamond League.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in