De beste manier om van het olympische zwarte gat af te geraken, is door er een nieuwe portie atletiek in te gooien. Thomas Vanoppen trok naar Finland voor een 3.000m en voegde zich in de historische ranglijst bij de beste afsandslopers die ons land ooit gekend heeft. Mariska Parewyck klokte in Jambes nog maar eens een nieuwe toptijd over 800m en scherpte zo haar Belgisch mastersrecord aan. Elders werden de polsstokken bovengehaald. Ylio Philtjens, Lukas Urbanczyk en zijn broer Mathias verzorgden de show op de Grand Place in Bergen. Ben Broeders en Elien Vekemans zetten in Duitsland een mooie competitie neer.

In het Finse Oulu heeft Thomas Vanoppen een toptijd neergezet op de 3.000m. Samen met Amerikaan Cooper Teare maakte hij er een snelle koers van. Vanoppen finishte als tweede in 7’41″73 en krijgt daarmee namen als Bashir Abdi, Robin Hendrix en John Heymans in het vizier. In de Belgische geschiedenis gingen slechts zes mannen ooit sneller, waaronder Vincent Rousseau en Miel Puttemans. Jana Van Lent trad aan op de 5.000m en liep 16’08″96, zo’n driekwart minuut boven haar recordtijd.

Mariska Parewyck werd eind vorig jaar 35 en besloot haar intrede in de masterscategorie te vieren met een waslijst aan Belgische records. Na V35-BR’s op de 800m en de 1500m in zaal verlegde ze haar aandacht naar het outdoorseizoen. Ook daar sloopte Parewyck beide bestaande records. Het 800m-record stond intussen op 2’03″21, maar daar had de moeder van drie nog geen vrede mee genomen. In plaats van het WK voor masters in Gotenburg koos Parewyck uiteindelijk voor de piste in Jambes. Daar stoomde ze naar 2’02″74, de derde Belgische jaarprestatie achter Elise Vanderelst en Vanessa Scaunet.

Foto: Vince D’Hondt

In het stadscentrum van Bergen werd op zaterdag een polsstokstand opgesteld. Die werd onder meer aangevallen door jeugdige toppers. Ylio Philtjens reist weldra af naar Lima voor het WK junioren en zette de puntjes nog eens op de ‘i’. Hij liet de lat liggen op 5m30 en evenaarde zo zijn PR. De nummers twee en drie in de mannencompetitie hadden eveneens een topprestatie in huis. Collega-junior Lukas Urbanczyk verbeterde zijn record naar 5m20. Zijn broer Mathias wipte over 5m10 en evenaarde daarmee de sprong die hem de Europese scholierentitel bezorgde. Lola Lepère trekt net als Philtjens naar Lima en liet in Bergen 4m00 optekenen.

Op de polsstokmeeting in het Duitse Jockgrim waren de beste man en vrouw van het land aan het werk. Ben Broeders zweefde over 5m72 en werd daarmee tweede achter Menno Vloon, die nog 10cm hoger wist te springen. Elien Vekemans sprong een paar weken terug het outdoor-BR van Fanny Smets van de tabellen. Haar 4m52 was wel nog één centimeter lager dan de indoorhoogte die Smets kon overwinnen. In Duitsland klaarde Vekemans in twee pogingen 4m44. Ze zag de lat naar 4m54 gaan en kreeg zo de kans om onbetwist recordhoudster te worden. In dat opzet slaagde ze niet, maar na een moeilijke eerste seizoenshelft is de goede vorm duidelijk weer van de partij.

Foto: Jolien De Bock

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in