Bashir Abdi heeft in Parijs voor een derde atletiekmedaille gezorgd. Onze landgenoot finishte als tweede na 2u06:47 en doet zo een plekje beter dan zijn bronzen medaille van drie jaar terug. De overwinning in de marathon was voor de Ethiopiër Tamirat Tola. Hij liet de chrono stoppen na 2u06:26, een nieuw olympisch record.

Vooraf was er veel te doen over het bijzonder zware parcours, maar onze landgenoot Bashir Abdi trok zich daar niets van aan en kwam als tweede over de streep na 2u06:47. Op enkele kilometers van het einde was het al duidelijk dat de overwinning voor de Ethiopiër Tamirat Tola zou zijn, maar achter de eenzame koploper was het razendspannend. Abdi deed nog volop mee voor een medaille en liep samen met de Ethiopiër Deresa Geleta en Keniaan Benson Kipruto. Een strijd met drie voor twee medailles dus. Een scenario dat deed terugdenken aan de olympische marathon van drie jaar terug. Abdi liep toen, gesteund door zijn Nederlandse vriend Abdi Nageeye, naar brons.

Zo spannend als op de spelen in Tokio werd het echter niet. Op iets meer dan 2km van het einde kraakten de Keniaan en de Ethiopiër. Kipruto probeerde het gaatje nog zo klein mogelijk te houden, maar Abdi was ijzersterk en voelde dat hij op weg was naar een topprestatie. De Gentenaar kwam niet meer in de problemen en bezorgde ons land een derde atletiekmedaille! De overwinning was dus voor Tola die vandaag duidelijk de sterkste was. Hij finishte in een nieuw olympisch record na 2u06:26. 21 seconden later kwam Abdi al over de streep. De Gentenaar kende door een blessure aan de heup een moeilijke aanloop naar de Olympische Spelen, maar liep alle twijfels nu van zich af.

Tamirat Tola

Iets voor halfweg wedstrijd had Abdi samen met Tola nog zelf voor een scheur in het peloton gezorgd. Drie lopers besloten daarop het hazenpad te kiezen: Tola, de Amerikaan Conner Mantz en de Italiaan Eyob Faniel. Echt weglopen kon het drietal niet doen en Abdi voegde zich weer bij de kopgroep. Tola plaatste op de Belgian Hill de beslissende versnelling en kon de wedstrijd daarna dus ook afmaken.

Abdi was uiteraard niet de enige landgenoot die het loodzware parcours probeerde te overwinnen. Een duidelijk geëmotioneerde Michael Somers kwam als 22e over de streep. Een sterk resultaat voor de 29-jarige loper die finishte na 2u10:32. Koen Naert verkende het parcours vooraaf meermaals, maar had duidelijk niet de wedstrijd waarop hij hoopte. Hij finishte uiteindelijk als 61e na 2u16:33. Hij zou met darmklachten te maken hebben gehad. Ook Somers en Naert zullen ongetwijfeld genoten hebben van de vele Belgen die naar Parijs waren afgezakt.

Vanavond staan er nog acht finales op het programma in het Stade de France. Morgenvroeg is het dan aan de vrouwen om het parcours van 42,195km af te leggen. Met drie medailles heeft de Belgische atletiek er hoe dan ook al goede spelen opzitten, dat aantal werd namelijk nog nooit gehaald.