De laatste olympische avond in het Stade de France was volgeladen met 8 finales. De 800m leverde een heerlijke strijd om het goud op terwijl Faith Kipyegon minder tegenstand toestond. Cyréna Samba-Mayela bezorgde gastland Frankrijk ter elfder ure nog een atletiekmedaille. Shelby McEwen koos ervoor om bij een gelijke stand het goud niet te delen en ging met zilver naar huis. In het speerwerpen zegevierde Haruka Kitaguchi.

Wat er gebeurde in de finales van de 4x400m bij de mannen en de vrouwen las u eerder al. Alles over finale van de 5.000m vindt u hier.

De strijd op de hoge horden bij de vrouwen lag volledig open, want elke finaliste dacht vooraf voor de medailles en zelfs de overwinning mee te kunnen strijden. Na de finish was het nog niet meteen duidelijk wie er gewonnen had, maar de Amerikaanse Masai Russell bleek met haar 12″33 één honderdste over te hebben gehouden op Cyréna Samba-Mayela. De Française bracht het nationale stadion in vervoering door op de laatste atletiekdag toch nog voor een Franse medaille te zorgen. Titelverdedigster Jasmine Camacho-Quinn volgde op slechts drie honderdsten van de winnares en pakte brons. De Nederlandse Nadine Visser viel maar net naast het podium.

Op de 800m was voor de olympische finale één van de snelste deelnemersvelden ooit bijeengekomen. Met Djamel Sedjati, Emmanuel Wanyonyi en thuisloper Gabriel Tual waren de nummers drie tot vijf op de all time ranking van de partij. Met ook nog regerend wereldkampioen Marco Arop aan de startlijn zou er flink gebikkeld worden om de medailles. Er werd niet getreuzeld, want halverwege kwam de koers door in 50″28. Tual probeerde Wanyonyi de leidersplaats afhandig te maken en verspilde daarmee kostbare energie. Even leken de twee een gaatje te slaan, maar Arop dichtte de kloof en kwam in de laatste rechte lijn flink opzetten naast Wanyonyi. De Keniaan plooide niet en won de olympische titel met amper één honderdste overschot. Zijn 1’41″19 maakt van hem de nummer drie aller tijden, Arop werd logischerwijs de nummer vier. Sedjati keerde van ver terug en moest zich tevreden stellen met het brons. Om nog eens te duiden hoe snel het eraan toe ging: Bryce Hoppel liep een dik Amerikaans record (1’41″67), maar pakte geen medaille. De allerlaatste in de wedstrijd, Max Burgin, klokte 1’43″84 en gaf meer dan een seconde toe op de nummer zeven.

Foto: Dan Vernon / World Athletics

L’Equipe berichtte intussen dat bronzen medaillewinnaar Sedjati deze week de Franse politie op bezoek heeft gekregen in het olympisch dorp. Daar zou een huiszoeking zijn uitgevoerd door een autoriteit die bevoegd is voor het opsporen van dopingproducten.

McEwen wilt goud niet delen, dus Kerr pakt het voor zich alleen

Het hoogspringen werd een nagelbijter tussen Hamish Kerr en Shelby McEwen. De Nieuw-Zeelander en de Amerikaan zweefden allebei knap over 2m36 en door elk drie keer te missen op 2m38 was de stand volledig gelijk. De Amerikaan wilde de gouden medaille niet delen, maar trok aan het kortste eind van de jump-off op 2m34. Het is dus indoorwereldkampioen Kerr die zich als enige olympisch kampioen mag noemen. De winnaar van Tokio, Mutaz Barshim, overkwam blessurezorgen en pakte brons door 2m34 te klaren.

Faith Kipyegon was de absolute topfavoriete op de metrische mijl en loste alle verwachtingen in. De Keniaanse superster won in een olympische recordtijd van 3’51″29. Achter haar was de strijd om de medailles een stuk spannender. Jessica Hull troefde Diribe Welteji af voor zilver, maar de Ethiopische moest uiteindelijk ook nog Georgia Bell laten voorgaan. De Britse liep een nationaal record van 3’52″61.

Foto: Dan Vernon for World Athletics

Haruka Kitaguchi had aan één worp genoeg om het speerwerpen naar haar hand te zetten. Bij de eerste poging zette ze 65m80 neer, een afstand waar niemand nog in de buurt bij zou komen. Jo-Ane Van Dyk en Nikola Ogrodnikova pakten zilver en brons.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in