Isaac Kimeli en John Heymans hebben het uitstekend gedaan in de olympische finale van de 5.000m. Na een tactische wedstrijd kon Kimeli de beslissende schifting overleven. Hij kwam binnen op plaats acht en krijgt dus een olympisch diploma. John Heymans eindigde slechts drie plaatsjes verderop. Jakob Ingebrigtsen verwerkte zijn 1500m-verlies met een dominante overwinning.

Isaac Kimeli en John Heymans leverden knappe prestaties af in de reeksen van de 5.000m. Door derde te worden in hun respectievelijke series bezorgden ze België twee finaleplaatsen, de eersten voor ons land sinds 1976. 48 jaar geleden wist Willy Polleunis zijn olympische deelname met een zesde plaats te bekronen. Tijdens de laatste avond in het Stade de France zouden Kimeli en Heymans 20 concurrenten ontmoeten op de piste. Er werden namelijk nog heel wat gevallen atleten opgevist. Voor de overwinning werd Jakob Ingebrigtsen in de gaten gehouden. De tweevoudige wereldkampioen strandde op de 1500m naast het podium en kreeg de perfecte kans om zijn kampioenschap toch nog wat kleur te geven.

De koers bleef lang gesloten. Heymans liep mee in de kop van de wedstrijd en ook Kimeli zat goed gepositioneerd. Op enkele ronden van het einde gooiden de Ethiopiërs dan toch de trossen los. Ingebrigtsen volgde gemakkelijk terwijl de grote groep uit elkaar spatte. De Belgen hielden relatief goed stand en kwamen in het tweede deel van de top tien terecht. Ingebrigtsen liet in de laatste ronde niemand meer in zijn beurt komen en triomfeerde met een royale voorsprong op Ronald Kwemoi en Grant Fisher, de Amerikaan die ook al brons pakte op de 10.000m.

Foto: Dan Vernon for World Athletics

Kimeli bestendigde zijn top 8-notering en ontvangt zo een olympisch diploma. Heymans verkocht zijn vel duur en eindigde knap als elfde. 48 jaar lang stonden er geen Belgen in olympische 5.000m-finales, maar bij hun terugkeer hebben onze landgenoten zich stevig laten gelden.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in