De Belgian Tornados hebben voor elke morzel grond gevochten in de finale van de 4x400m, maar moesten vrede nemen met de vierde plaats. Zonder Alexander Doom knalden Jonathan Sacoor, Dylan Borlée, Kevin Borlée en Florent Mabille naar een Belgisch record van 2’57″75.

Kevin Borlée maakte zijn olympisch debuut in Peking. 16 jaar en vier olympiades later wilde hij afzwaaien in Parijs. Tweelingbroer Jonathan moest door blessures verstek geven voor die laatste krachttoer en ook zijn andere 4x400m-ploeggenoten van toen werden ingeruild voor jongere exemplaren. Het grote doel was om na vierde en vijfde plaatsen eindelijk ook eens olympisch eremetaal te grijpen. Alexander Doom was met zijn individueel PR van 44″15 cruciaal om dat waar te kunnen maken. Hij viel echter geblesseerd uit en moest de aflossingen aan zich voorbij laten gaan.

Ancien Borlée werd in de reeksen opgesteld als slotloper en bracht daar de stok als derde binnen. Voor de finale bleven de namen ongewijzigd, maar werd de volgorde dooreengeschud. Jonathan Sacoor mocht openen en zou de stok doorgeven aan Dylan Borlée. Die liet zich aflossen door broer Kevin waarna Florent Mabille de finisher zou worden. Een onuitgegeven viertal, met naast de laatste kans van Kevin ook een eerste kans voor Mabille op het allerhoogste toneel.

Dylan Borlée en Florent Mabille in de reeksen – Foto: Mattia Ozbot for World Athletics

Sacoor liep vanuit zijn startblok een fantastische baanronde en splitte 44”60. Dat liet hem toe om de stok in vierde positie aan Dylan Borlée door te geven. Die kwam naar binnen achter de VS, Botswana en Groot-Brittannië. De jongste Borlée in de ploeg sloeg achter zich een kloof alvorens zijn oudere broer op weg te zetten. Kevin liep tijdens zijn allerlaatste wedstrijd voor de Belgische aflossingsploeg de hele tijd in niemandsland, maar zowel het gat voor hem als het gat achter hem werd kleiner. Mabille is nog onervaren op dit hoge niveau, maar hij ging goed om met de druk die hij vast en zeker gevoeld zal hebben. De landen in vijfde en zesde positie dachten hem te kunnen rollen, maar hadden zich misrekend. De Fransman sneed Mabille de pas af en kwam daardoor ten val. De Zuid-Afrikaan bekocht zijn inspanningen en zag onze landgenoot plaats vier vasthouden. Het scorebord gaf voor België 2’57”75 aan, een Belgisch record, maar wel bijna twee seconden verwijderd van het brons. Eén voor één liepen ze een sterke wedstrijd en kunnen ze zich troosten met een sterke split. Voorin haalde Amerika het na een bloedstollende sprint van Botswana. Ook zij klokten met 2’54”33 een nationaal record, net als alle andere landen in de top zes.

SPLITS
Jonathan Sacoor – 44″60
Dylan Borlée – 43″99
Kevin Borlée – 44″41
Florent Mabille – 44″75

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in