Wat. Een. Weelde. Dat de zevenkampsters van Belgische bodem bij de beste van de wereld horen, dat wisten we al langer. Maar nu dringt dat besef ook wereldwijd door. Nafi Thiam heeft het geflikt en heeft haar derde olympisch goud op rij beet. Slechts één vrouwelijke atlete deed het haar ooit voor. Voor Noor Vidts viel de puzzel op mondiaal niveau en in openlucht ook eindelijk eens in elkaar. De nummer vier van Tokio werkte zich na een razendspannende 800m op het podium en veroverde brons.
De verwachtingen over de olympische zevenkamp in Parijs over de Belgen waren als volgt: Nafi Thiam zou onoverwinnelijk zijn en torenhoog boven de rest uitsteken. Noor Vidts zou dan weer een gevaarlijke outsider zijn voor de medailles, al zou ze daarvoor wel haar allerbeste vorm ooit moeten bovenhalen.
Een boeiende tweedaagse maakte ons heel wat wijzer. Thiam leek toch niet zo onoverwinnelijk als gedacht en moest haar A-game bovenhalen om een verrassend sterke Katarina Johnson-Thompson, die er op het EK in Rome nog de brui aan gaf, achter zich te houden. Dat lukte niet in de 100m horden, evenmin in de 200m. De Britse haalde het met 13″40 en 23″44 telkens makkelijk van de 13″56 en 24″46 van Thiam.
In de kampnummers, en met name de werpnummers, nam de uittredend kampioene wel meermaals de bovenhand. In het hoogspringen bleef het duo allebei steken op 1m92. Voor ‘KJT’ was dat een competitie die vertrouwen gaf. Thiam had de benen om hoger te gaan. Ook in het verspringen gaven ze elkaar nauwelijks iets weg. Thiam bleef haar geduchte concurrente met 6m41 amper één centimeter voor.
In het kogelstoten evenaarde de Europese kampioene haar PR van 15m54 en ook in het speerwerpen liet ze KJT ver achter zich met 54m04. Daardoor kon Thiam met voorsprong aan de afsluitende 800m beginnen. Geen riante voorsprong, wel een geruststellende. De 29-jarige topfavoriete mocht zo’n acht seconden verliezen op haar rivale, een haalbare kaart. Thiam had bloed… euh… goud geroken en vatte redelijk voorin post tijdens de eerste 400m. Ze werd nog even aangetikt, verloor kort haar balans, maar dat deerde haar niet. In de slotronde viel de latere drievoudig olympisch kampioene op de zevenkamp nog enkele plaatsen terug, maar de klasbak die Thiam is zette uiteindelijk nog een PR van 2’10″62 neer. Ze liet KJT zo minder dan zes seconden uitlopen.
Met 6.880 punten, haar derde prestatie ooit, schrijft de koningin van de Belgische atletiek binnenlandse en buitenlandse geschiedenis. Thiam is al drie Olympische Spelen op rij onklopbaar op haar discipline. De enige atlete die hetzelfde kan zeggen is hamerslingeraarster Anita Wlodarczyk. Geen enkele andere landgenoot kon in dezelfde discipline ooit twee, laat staan drie keer olympisch goud veroveren.
Met Thiam stopte het succes niet. Vidts zou dus volgens de verwachtingen zichzelf moeten overstijgen voor eremetaal en deed dat ook. In het eerste nummer van de zevenkamp werkte ze haar 10 horden af in haar snelste tijd ooit. Een tijd die haar bovendien naar de zevende plaats op de Belgische ranking aller tijden brengt, om maar te zeggen dat we met een Vidts in bloedvorm te maken hadden.
Nadien volgde een meer dan uitstekende hoogspringcompetitie. Met 1m83 deed ze drie centimeter beter dan in haar beste meerkamp ooit. Ook in het kogelstoten (14m57) bleef ze in de buurt van haar beste prestatie ooit, hetzelfde verhaal in de afsluitende 200m (23″86).
Vidts ging als vierde de nacht in, op een zucht van het podium. Hoewel de nummer drie van het EK in Rome wellicht niet bezig was met de tussenstand, moeten haar goede prestaties haar wel vleugels gegev
en hebben. De 6m40 in het verspringen was een opwarmertje voor een ongelofelijk straf optreden in het speerwerpen. De 28-jarige klasbak van VAC verbeterde zich bij elke poging om uiteindelijk uit te komen op 45m00. Ze voegde in drie stappen bijna drie(!) meter toe aan haar PR.
Het bracht haar nog niet in de top drie, maar daar kon de afsluitende 800m verandering in brengen. De Zwitserse Annik Kalin, tot dan derde in de stand, was als mindere 800m-loopster te grijpen. De Amerikaanse Anna Hall weet wel hoe ze een snelle dubbele baanronde loopt, maar zou acht seconden moeten goedmaken op onze landgenote. Vidts ging er helemaal voor en had Hall de hele tijd in het vizier. Ze legde zichzelf een hoog tempo op, maar leek alles makkelijk te controleren. Uiteindelijk finishte ze in een stevig PR van 2’06″38, op amper twee tellen van de Amerikaanse.
Na een vierde plaats in Tokio is het dit keer prijs. Een puntentotaal van 6.707 punten, een verplettering van haar PR met meer dan 100 punten, geeft haar recht op olympisch brons. En zo oogt de prijzenkast van Vidts weer wat voller. De altijd goedlachse atlete stond al op het podium van een EK indoor en outdoor, heeft al twee wereldtitels in zaal op haar palmares staan en nu dus ook olympisch eremetaal. Hoewel ze vaak in de schaduw staat van ene Nafi Thiam, mogen we absoluut niet vergeten dat we ook met haar een wereldtopper in huis hebben.
Bedankt Noor, bedankt Nafi voor alweer een onvergetelijk stukje sportgeschiedenis.