Nafi Thiam en Noor Vidts sloten als respectievelijk tweede en vierde in de tussenstand hun eerste dag af van de olympische zevenkamp in Parijs. Thiam ging als de absolute topfavoriete van start, maar heeft toch haar handen al vol gehad met een sterke Katarina Johnson-Thompson. Kan de titelverdedigster haar achter zich houden en de triple waarmaken? Vanavond weten we het. Vidts toonde zich eveneens bijzonder sterk door een PR op de horden neer te zetten en driemaal in de buurt te komen van haar beste prestatie ooit. Haar podiumkansen zijn op dit moment heel levendig. U kan het hier wederom op de voet volgen.

20u40: GOUD EN BRONSSSSSSSSSSSS! Thiam en Vidts hebben zich allebei overstegen in de afsluitende 800m. Ze hadden allebei alles onder controle en lieten hun belangrijkste concurrente nooit ver uitlopen. Vidts wist als eerste dat ze zeker was van het brons. Ze kwam na een dik PR van 2’06″38 als vierde over de streep op amper twee seconden van Hall. KJT toonde zich een waardige tegenstandster. De Britse knokte zich zelfs nog naar een nieuw PR van 2’04″90, maar Thiam diende haar van antwoord. Ook zij klokte een PR en bleef met 2’10″62 netjes binnen de acht seconden bonus. Met 6.880 punten zette de kersverse olympisch kampioene haar derde score ooit neer. Voor Vidts zat er met 6.707 een dik PR in van meer dan 100 punten. Wat een avond, wat een zevenkamp, wat een Belgen. DANK U!

Foto: Dan Vernon for World Athletics

19u00: Nog anderhalf uur en we weten of Vidts en Thiam het olympisch podium van de zevenkamp op mogen en op welke trede ze mogen plaatsnemen. Nog even herhalen. Thiam heeft 8,2 seconden bonus op KJT. Vidts mag dan weer niet meer 8,2 seconden toegeven op Hall en moet één seconde goedmaken op Kalin. Goud en brons, we zijn er zooooo dichtbij!

12u50: Weer een goede! Thiam zet met 52m56 opnieuw een verre worp neer, een afstand waar niemand anders voorlopig aan kon tippen. Een fractie van een seconde was er teleurstelling op haar gezicht af te lezen, maar enkele seconden later gingen de armen in de lucht en wuifde ze de vele Belgische supporters toe.

Ze trekt dus als de nummer één naar de afsluitende 800m met 121 punten voorsprong op KJT. Kalin heeft Vidts van het voorlopig podium geduwd, maar het verschil is amper vijf punten tussen de twee. Vidts is in theorie zeker vijf seconden sneller dan de voorlopig nummer drie en hoeft er maar één goed te maken. Om 20u25 beginnen we aan de afsluitende 800m!

12u40: De speer vliegt maar net voorbij de 45m bij de tweede poging van Thiam. Dat hoeft niet op het resultatenblad te staan. Thiam laat de sprong ongeldig maken. De Zwitserse Kalin is inmiddels nipt over Vidts gewipt in de tussenstand. Het verschil is amper 5 punten en onze landgenote is de betere 800m-loopster van de twee. Als de Zwitserse niet plots uitpakt met een dik PR, mag dat geen bedreiging zijn.

12u35: Moooooooi. Thiam opent met 54m04, haar vierde afstand ooit. Ze kan het nog! Ze heeft nu al 121 punten voorsprong op KJT, wat overeenkomt met circa acht seconden op de 800m. We gaan het voorlopig fluisteren: goud en brons is in de maak.

12u00: Pfu, de zevenkampsters zijn er een thriller van aan het maken. Vidts heeft zichzelf zwaar overtroffen, maar toch is ze nog niet zeker van het brons. Hall wist ook haar PR aan te scherpen en één van haar beste nummers moet nog komen. De Amerikaanse is in beste doen 2’02 waard, Vidts 2’08. In principe mag onze landgenote acht seconden verliezen op Hall. Zeker speelbaar dus, maar er mag niet te veel misgaan.

Mattia Ozbot for World Athletics

11u55: 45 METER. Ik herhaal: 45 METER! HALLOOOOOOOOO?! Ze doet er zomaar even bijna drie meter bij ten opzichte van het PR waarmee ze naar Parijs kwam. Johnson-Thompson heeft haar beste poging ook tot het einde gehouden. Zij kwam tot 45m49 en doet daarmee een stuk beter als in de prognoses. Thiam is gewaarschuwd. Ze gaat het goud allesbehalve cadeau krijgen…

11u45: PB-time BIS! Ze doet er opnieuw enkele centimeters bij. Mannekes toch, Vidts is on fire. 43m83. En wat met KJT? Die komt met 44m64 in de buurt van haar seizoensbeste. Zeer degelijk dus voor de huidige leidster.

11u30: Whoppaaaaa! PB-time voor Vidts. In haar eerste poging van het speerwerpen vliegt haar speer naar 43m54. Nog nooit kegelde de nummer drie in de tussenstand haar werptuig voorbij de 43 meter. Het begint met een ‘B’ en eindigt op ‘rons’…

11u15: Vidts gaat van start in groep A van het speerwerpen en begint er over een kleine tien minuten aan. Thiam komt in groep B met de betere werpers in actie. Zij krijgt nog een uur langer rust.

10u40: Dit keer kwam Thiam wél goed uit op de plank, maar haar vliegwerk leidde haar niet naar een verdere afstand. Ze liet opnieuw 6m41 optekenen en gaat dus voorlopig niet voorbij de Britse in de tussenstand. Het verschil bedraagt 45 punten. Thiam is wel met voorsprong de betere speerwerpster van het duo en zal naar alle verwachting straks de koppositie innemen.

Vidts kwam tot 6m16 in haar laatste poging en gaat naar plaats drie in de tussenstand. Ze heeft 56 punten voorsprong op de nummer vier Annik Kalin, die een voor haar matige 6m59 neerzette in het verspringen. Vidts ligt op koers voor het brons, want Hall zakt na een matige verspringbeurt terug in het klassement. De Amerikaanse blesseerde zich vorig jaar stevig aan de knie tijdens het verspringen en zal wellicht nog met de rem op gesprongen hebben.

Mattia Ozbot for World Athletics

10u35: Het was te denken hé dat KJT zich zou herpakken in de alles-of-niets-poging. De leidster na dag 1 perste er nog 6m40 uit. Een antwoord van Thiam zal nodig zijn.

10u25: Opnieuw laat Thiam véél liggen. Toch belette haar dat niet om pas een afdruk na 6m41 te planten. We kunnen dus opgelucht ademen, zeker omdat KJT voorlopig maar net voorbij de zes meter komt piepen. Straks toch maar die 6m50 proberen op te zoeken om helemaal gerust te zijn? Vidts heeft overigens ook haar tweede sprong in de benen. Met 6m10 ging het een pak minder ver, al is het nog altijd een pak verder dan de beste sprong die Anna Hall voorlopig kan produceren.

10u15: Vidts is wel wakker. Zij springt meteen 6m40 ver in de zandbak. Proper, heel proper.

10u15: Hm, Thiam vroeg de steun van het publiek. Kreeg die ook. Pepte zichzelf even op door stevig te schreeuwen, maar dat leidde niet tot de topsprong waarop we gehoopt hadden. Thiam liet heel veel liggen op de balk en kwam slechts tot 6m05.

10u15: KJT leggen we onder een vergrootglas vandaag als belangrijkste concurrente voor Thiam. Haar eerste poging was alleszins niet om over naar huis te schrijven. De Britse kwam nauwelijks tot springen en liep door de verspringbak. Jammer voor de wereldkampioene, goed nieuws voor de Belgen. Al heeft ze natuurlijk nog twee kansen.

10u10: Het verspringen is begonnen. Kunnen Vidts en Thiam direct een goede sprong neerzetten zodat ze nadien risico’s kunnen nemen?

9u00: Over een uur gaat het verspringen van start, een discipline waar Noor Vidts en Nafi Thiam zich goed in voelen. Het duo zal daar opnieuw heel wat punten willen pakken. We nemen de PR’s van beide atleten er alvast even bij. Thiam zweefde in het verleden al naar 6m86, al ging het in een meerkamp nooit verder dan 6m56. De beste Vidts geraakt ook voorbij de 6m50.

Wil u dag 1 van de zevenkamp herbeleven? Dat kan hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in