We kunnen nu met zekerheid zeggen dat we beide 4x400m-estafetteploegen morgenavond opnieuw aan het werk zien in de olympische finale. Na een vierde plaats in de reeksen voor de Belgian Cheetahs was het nog even nagelbijten voor een finaleplek. De verliezende tijden brachten redding. Met een derde plaats waren de Belgian Tornados meteen zeker van hun plek in de finale. Eliott Crestan mist in een sterke halve finale van de 800m op een haar na de finale.

Opvallend: De Belgian Cheetahs moesten in de finale weten te geraken zonder Naomi Van den Broeck. Na Vijf wedstrijden kreeg Van den Broeck vermoedelijk de nodige rust. Hanne Claes opende de estafette sterk met een derde plaats. Imke Vervaet had vervolgens een sterk eindschot in de benen in de laatste 100m. Ze gaf rond de tweede positie de stok door aan Camille Laus. Zij was vooraf misschien de meeste dubieuze loper van het viertal, maar wist dat met haar wedstrijd te ontkrachten. Claus liep sterk en gaf de stok door als derde aan slotloopster Helena Ponette. In de laatste rechte lijn kwam de Française Amandine Brossier opzetten en zij ging over Ponette.

Op het eerste gezicht leek Brossier Ponette aan de kant te duwen, maar op andere beelden was duidelijk dat er niets overtredend gebeurde. Zo werden de Cheetahs in een tijd van 3’24”92 vierde. Daardoor waren ze niet rechtsreeks geplaatst voor de finale en moesten ze hopen op een volgende trage reeks. Dat gebeurde ook: de Jamaicanen in de tweede reeks kwamen als eerste over de streep in dezelfde tijd als de Belgische dames. De Cheetahs trekken zo met een vijfde tijd naar de finale. Ook Nederland, dat zich moest zien te redden zonder Femke Bol, haalde de finale.

Dan Vernon for World Athletics

De Belgian Tornados moesten de reeksen lopen zonder hun sterkouder Alexander Doom. De problemen met zijn pubalgie weerhielden hem van de reeksen. Toch is het niet uitgesloten dat hij morgen aan de start van de finale staat. In de wedstrijd van de Tornados werd meteen duidelijk dat ze ook de klus voor de finaleplaats zonder Doom kunnen klaren. Jonathan Sacoor wist een sterke opener uit zijn benen te schudden en kon de stok rond de tweede plaats doorgeven aan Dylan Borlée. Borlée pakte meteen de kop en kon die plek behouden tot bij Florent Mabille.

Ook Mabille kende een hele sterke dag en kon de voorsprong van de Belgen in zijn laatste 100m vergroten. Met Kevin Borlée als afmaker zit je altijd goed. Toch wisten de Fransen al snel de koppositie over te nemen. Borlée kon de tweede plaats vasthouden tot het einde maar bij het uitbollen wist de Nigeria, dat later gediskwalificeerd werd, er nog over komen. De Belgian Tornados zijn zo met de tweede plaats rechtsreeks zeker van een plek in de finale. De finale van beide estafetteploegen zijn morgen vanaf 21 uur te volgen.

Eliott Crestan mocht ook weer aan de bak voor de halve finale van de 800m. De eerste twee atleten waren meteen verzekerd van een plek in de finale, maar dankzij een snelle reeks zouden ook de derde en vierde loper aan de meet kans maken voor een plek in de finale. Crestan oogde sterk en vertoefde de hele wedstrijd rond de vijfde positie. In de laatste 200m kon Crestan opschuiven naar de derde plek. In de laatste 50m meter kreeg hij het knap lastig en zakte een plaats naar achter. Uiteindelijk ging de Spanjaard Mohamed Attaoui, dankzij een sterke eindspurt nog over de Belg. Zo strandde Crestan met een vijde plek (1’43”72) op  driehonderdste van de finale.

Ook onze twee Belgische zevenkampsters zijn nog steeds goed op weg om allebei op het podium te staan. Noor Vidts stond na een sterk nummer in het verspringen virtueel op de derde plaats, maar werd ondanks een uitstekende beurt in het speerwerpen nipt teruggefloten naar plaats vier. Nafi Thiam heeft haar handen vol aan een sterke Katarina Johnson-Thompson maar is na een heel goede worp bij het speerwerpen voor het eerst leidster. Je kan alles van op de voet volgen via de aparte liveblog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in